Tipuri de aparate dentare si intretinerea lor

Tipuri de aparate dentare si intretinerea lor

Tipuri de aparate dentare si intretinerea lor 2012-09-24, Vizualizari:  5842

Motto :
" Aratati-mi dintii vostri si eu va voi spune cine sunteti"Ł  George Cuvier

TIPURI DE APARATE OROTODONTICE
Exista trei tipuri de aparate ortodontice. Alegerea unui anumit tip depinde de: -anomalia dento-maxilara

-varsta pacientului

-starea de igiena dentara

-statusul odontal (prezenta cariilor, a obturatiior, carioreceptivitatea in familie), -colaborarea medic-pacient (copil cuminte, cooperant sau cu comportament dificil) si - conditia materiala a parintilor.

1. APARATELE MOBILIZABILE
Se numesc asa deoarece pot fi aplicate si indepartate din cavitatea bucala atat de catre medic cat si de catre pacient. Se fixeaza la nivelul arcadelor dentare prin crosete sau gutiere si au elemente active din sarma care asigura deplasarea dintilor si /sau surub care determina largirea maxilarelor. Se poarta in permanenta (inclusiv la scoala), unele dintre ele putand fi scoase doar in timpul meselor.

2 APARATELE FUNCTIONALE
Sunt mobile in cavitatea bucala, obligand pacientul sa stea cu gura inchisa pe timpul purtarii. Determina deplasarea dintilor si largirea maxilarelor prin stimularea contractiilor musculaturi fetei. Se poarta 12-14 ore din 24, in afara programului scolar, numai pe timpul noptii si al activitatilor care nu solicita vorbirea.

3. APARATELE FIXE
A. SISTEMUL POLIAGREGAT
Poate fi aplicat sau indepartat numai de catre medic. Aparatele fixe sunt aparate costisitoare si pretentioase, dar care asigura o deplasare corporala si precisa a dintilor in toate cele trei planuri spatiale si care ofera posibilitatea tratamentului ortodontic si la varsta adulta.

Inelele se fixeaza prin cimentare pe molari. Bracketurile se aplica prin colaj pe ceilalti dinti. In santul orizontal al bracketului se pune arcul care vine legat de aripioarele bracketului cu elastice sau sarma. Dintii se deplaseaza pe arc ca si un tren pe sine. Deplasarea dintelui se face datorita elasticitatii arcului.

Resorturile elastice trebuie purtate permanent; 24 de ore fara elastice inseamna prelungirea tratamentului cu o saptamana

FORTA EXTRAORALA (FEO)

Acest aparat se compune dintr-un arc facial care se fixeaza intraoral pe inelele de pe molar si dintr-o capelina.
Actiune: - franeaza cresterea accentuata a maxilarului spre anterior si o orienteaza spre posterior.
- deplaseaza dintii.
Dispozitivul poate duce la evitarea extractiilor dintilor definitivi. Se poarta minimum 14 ore pe zi; o singura zi fara acest aparat prelungeste tratamentul cu 2 saptamani

CONTENTIA
Este o etapa indispensabila a tratamentului ortodontic care permite pastrarea pe viitor a rezultatelor obtinute. O data cu indepartarea elementelor aparatului fix, dintii tind sa se re-deplaseze spre pozitia initiala. Pentru mentinerea lor pe noile pozitii corecte este absolut necesara contentia.
ATENtIE : FOARTE IMPORTANT
Daca aceasta faza terapeutica este neglijata tratamentul nu va fi niciodata o reusita si medicul va fi obligat sa reaplice un aparat activ.
Stabilitatea dentara se obtine in faza de contentie prin consolidarea pozitiei dintelui in os si reechilibrare musculara.


Tipuri de aparate pentru contentie:
1. Placa palatinala mobilizabila
2. Retainer
3. Pozitioner

IGIENA DENTARA
Periajul dentar este cea mai simpla si elementara metoda de mentinere a curateniei si sanatatii dentare.
Practicat de obicei de 2 ori pe zi, dimineata si seara, el trebuie suplimentat si intensificat pe perioada tratamentului ortodontic; aceasta deoarece aparatele ortodontice, prin elementele componente, creeaza noi zone de retentie pentru resturile alimentare si placa microbiana. De aceea, riscul aparitiei cariei este crescut la purtatorii de aparate daca acestia nu respecta regulile de periaj.
Parinti!!! Controlati periajul dentar al copilului dumneavoastra, atat ca tehnica (corectitudinea miscarilor periutei) cat si ca timp (peste cele 3 minute obisnuite).
O data pe saptamana utilizati revelatori de placa. Acestia sunt solutii colorate cu care copilul se clateste si care indica prin colorarea placii dentare, zonele insuficient igienizate si asupra carora mai trebuie insistat. ii gasiti in magazinele de specialitate care comercializeaza produse stomatologice.

A. Igiena aparatelor ortodontice
a. intretinerea si igiena aparatelor mobilizabile si mobile
Concomitent cu igienizarea dentara va fi facuta si igienizarea aparatului prin spalarea acestuia cu apa si sapun sau cu pasta de dinti, utilizand o alta periuta dentara.
Aparatele cu purtare permanenta se aplica imediat dupa spalare in cavitatea bucala care a fost si ea igienizata in prealabil.
Aparatele cu purtare intermitenta (aparatele mobile) se usuca dupa spalare si se pastreaza intr-o cutiuta.
O data pe saptamana, aparatul poate fi introdus pentru cateva minute intr-o solutie obtinuta prin dizolvarea unor comprimate efervescente in apa. in farmaciile noastre gasiti tabletele Corega.
Igienizarea aparatului si a cavitatii bucale se face dupa fiecare masa si inaintea oricarei aplicari.

b. intretinerea si igiena aparatelor fixe.
Igiena aparatelor fixe se realizeaza dupa fiecare masa, spaland cu atentie fiecare element in parte ale acestora. Se utilizeaza periutele de dinti obisnuite dar si periute speciale pe care la gasiti in magazinele de specialitate. Este interzis la acesti pacienti consumul de alimente dure sau lipicioase, muscatul sau rontaitul (de exemplu muscatul din mar sau rontaitul bomboanelor sau a acadelelor), introducerea anumitor obiecte intre arcadele dentare (pix, creion), muscatul unghiilor. in general, alimentele vor fi taiate, maruntite inainte de consum. Este interzisa guma de mestecat!

Nerespectarea acestor recomandari duce la deformarea arcurilor sau ruperea lor si, foarte frecvent, la desprinderea bracketurilor sau decimentarea inelelor.
Deteriorarea aparatului prelungeste durata tratamentului; de exemplu atunci cand se desprinde un bracket si apare necesitatea recolarii, timpul de tratament se prelungeste cu o luna.

B. Fenomene si simptome la debutul tratamentului.
Este necesara cam o saptamana pentru acomodarea pacientului. in primele zile de purtare a aparatului, poate apare o salivatie mai abundenta si o usoara jena care, insa, se estompeaza pe parcursul primei saptamani. De aceea, in primele 3-4 zile se recomanda pacientilor:


a. consumul de alimente mai moi, pentru ca dintii care incep sa se deplaseze sunt mai sensibili in timpul masticatiei.
b. continuarea periajului dentar in ciuda senzatiei dureroase.
c. clatiri cu solutii bucale antiseptice dupa fiecare periaj, pentru inlaturarea senzatiei de iritare a cavitatii bucale.
d. in caz de aparitie a durerii se recomanda antialgice si prezentarea ulterioara la medic.
e. in cazul aparitiei unor leziuni ale mucoasei bucale, se recomanda clatiri cu solutii antiseptice, dezinfectante, aplicarea unor geluri cicatrizante la nivelul leziunii, de mai multe ori pe zi, utilizarea unor bulete de ceara sau de vata aplicate pe elementele care cauzeaza leziunea (ligaturi, capete de arc) si prezentarea in cabinetul de ortodontie.


Gingiile inflamate si sangerande la atingere constituie un alt fenomen prezent la purtatorii de aparate ortodontice. Ele sunt consecinta unei igiene deficitare si unui periaj incorect si dovedesc acumularea de placa microbiana. Se recomanda periajul corect, in ciuda sangerarii, masajul gingival si clatiri cu solutie antiseptica.
in cazul fracturarii sau ruperii aparatului ortodontic adresati-va ortodontului, sau in caz de urgenta, daca acesta nu poate fi gasit, chiar medicului stomatolog de familie. Nu incercati sa indepartati singuri aparatul!!!

C. Indiferent de tipul de aparat acesta necesita activari sau modificari periodice la intervale de 3 saptamani-1luna. De aceea respectati programarile si dati dovada de punctualitate si seriozitate pe tot parcursul tratamentului.

Tratamentul ortodontic este o munca in echipa. El implica nu numai colaborarea echipei medicale (ortodont, medic stomatolog de familie sau medic scolar, pediatru, specialist ORL, chirurg maxilo-facial, logoped) si a asistentei de profilaxie si acelei de cabinet. Dar competenta medicului nu este suficienta fara cooperarea pacientului si a familiei sale, lipsa acestei colaborari ducand la prelungirea tratamentului si la un rezultat incert.
Parinti, sustineti si incurajati copilul pe tot parcursul tratamentului!
Aceste reguli respectate vor readuce surasul pe buzele copilului dumneavostra si stralucirea irezistibila a unor dinti frumosi si sanatosi.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  DR. SONILA STEFONI

Adresa:  Str. Independentei, nr. 10, Bl 2D2 ap1 335500 Hateg, jud Hnedoara

Localitate:  Hateg

Telefon/fax:

Website:  


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!