Bruxismul si tratamentul sau in stomatologie

Bruxismul si tratamentul sau in stomatologie

Bruxismul si tratamentul sau in stomatologie 2016-06-24, Vizualizari:  1437
Opinii stomatologice despre bruxism

Bruxismul este acel scrasnit din dinti noaptea, cand in somn apar inclestari ale maxilarelor, pacientul musca in gol. Dimineata, de obicei, raman dureri de cap, dureri in zona articulatiilor mandibulare, in general o stare de oboseala a muschilor masticatori.

In timp, din punct de vedere stomatologic se observa ca apar fisuri în smalt ļi se modifica forma dintilor, prin tocirea celor laterali si nivelarea dintilor frontali, urmate apoi usor de aparitia sensibilit„tii dentare.

Medicii stomatologi au pareri impartite in ceea ce priveste aparitia bruxismului. Din punct de vedere al tratamentului, cea mai uzuala si de succes metoda este folosirea unei gutiere. Bineinteles ca respectiva gutiera se realizeaza si amplaseaza dupa un studiu al felului in care se musca…

Bruxismul este de doua feluri, cel diurn si cel nocturn. In cazul primului acesta apare de obicei la existenta anumitor stimuli. Pentru mai multe informatii despre cauzele cunoscute si presupuse in stomatologie de aparitie a bruxismului, va invitam sa cititi materialul urmator

 

Cauzele bruxismului

In privinta cauzelor, parerile sunt impartite – in vreme ce unii stomatologi spun ca stresul este principala cauza si ca bruxismul poate afecta dantura, altii sunt de parere ca aceasta afectiune se transmite genetic si ca nu are efecte concludente asupra danturii.

Stresul – Este cea mai intalnita cauza a bruxismului. Stresul poate perturba somnul, producand episoade de scrasnire involuntara a danturii.

Agresivitatea – Bruxismul poate fi semnul fie a frustrarii si furiei reprimate, fie a unei personalitati agresive, in al doilea caz agresivitatea fiind exprimata.

Alinierea anormala a dintilor – Malocluzia este una dintre cauzele fizice ale bruxismului. In stomatologie exista parerea ca alinierea incorecta are duce la frecarea involuntara a dintilor, in momentul in care acestia se suprapun. Aceasta cauza nu a fost confirmata inca de studiile clinice stomatologice.

Dezvoltarea dintilor si a maxilarului – Aceasta este o cauza obisnuita la copiii pana la varsta de 7 ani, deoarece cresterea dintilor poate produce mancarimi la nivelul gingiilor. Scrasnitul este un raspuns al corpului la acest proces. De obicei, pe masura ce trece timpul, aceasta afectiune se amelioreaza. cel mai bun sfat si cea mai buna opimie in acvest sens poate fi data doar de medicul stomatolog.

Complicatia altei boli – Studiile au aratat ca bruxismul poate fi o complicatie a unor boli precum Parkinson sau Huntington. Prima este o boala degenerativa ce afecteaza abilitatile motorii, iar cea de-a doua este neurologica si afecteaza coordonarea miscarilor.

Simptome

Deoarece bruxismul se manifesta cu precadere in timpul noptii, persoana care doarme langa pacient este cea mai in masura sa observe principalul simptom: scrasnitul intens si zgomotos al dintilor. Se recomanda ca la primele aparitii sa fie consultat un medic stomatolog.

Dureri la nivelul maxilarului – Urmarile bruxismului sunt durerile prezente mai ales la nivelul gurii, maxilar si muschii acestuia.

Dificultati in deschiderea si inchiderea gurii.

Dinti sensibili – Mai mult de jumatate din cei afectati de bruxism au dintii sensibili. La alimentele foarte reci sau fierbinti apare o durere extinsa si la gingii.

Dureri de urechi sau la nivelul articulatiei temporomandibulare – Durerile de urechi sunt cauzate de contractia musculaturii maxilarului.

Dureri de cap – Durerile de cap sunt de asemenea cauzatede contractia musculaturii, acestea fiind de obicei usoare si disparand de la sine sau cu ajutorul unui analgezic.

Dureri faciale – Desi zona cea mai afectata este cea a gurii, contractiile maxilarului pot afecta si musculatura adiacenta. Durerile la nivelul muschilor fetei sunt foarte comune.

Lezarea tesutului din interiorul obrajilor – Este foarte probabil ca, in timpul scrasnitului, intre dinti sa patrunda tesutul din interiorul obrajilor, mai ales daca pacientul este pozitionat pe o parte.

Erodarea smaltului – Persoanele ce sufera de bruxism au de obicei dintii cu dentina expusa, sau sunt tociti, fisurati, ciobiti.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  dr. Bradea Diana

Adresa:  Badea Cartan nr 8.(cabinet stomatologic situat in spate la piata Badea Cartan si biserica)

Localitate:  Timisoara

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentisttimisoaraa.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!