Gutierele dentare si bruxismul profesional la violonistii

Gutierele dentare si bruxismul profesional la violonistii

Gutierele dentare si bruxismul profesional la violonistii 2014-02-07, Vizualizari:  1877

Printre muzicieni, cei care canta la vioara si viola sunt de 4 ori mai mult predispusi sa capete dureri in articulatiile temporo-mandibulare. Aceste instrumente sunt tinute strans, printr-o priza rigida, intre barbie (sub mandibula) si umar, fie pe dreapta ori pe stanga. Muzicienii monteaza in general ceea ce se cheama o “contra-barbie”, un suport ce intermediaza acest sprijin si preia din presiunea executata de instrument pe osul mandibular si muschii maseteri.

            Violonistii exercita o presiune destul de mare strangand instrumentul intre umar si barbie in timpul concertelor, cand concentrarea este maxima, sau in timpul repetitiilor. Un procent semnificativ de 47 % dintre muzicienii ce canta la instrumente cu corzi capata dureri articulare datorate multor ani de presiune intensa exercitata asupra mandibulei unilateral. Cei ce incep din tinerete dezvolta chiar asimetrii faciale vizibile.

            Durerile in articulatie se pot resimti ca si dureri de cap, migrene fara sfarsit, dureri in regiunea temporala, auriculara, dureri de spate, frecarea dintilor (scrasnitul din dinti), dureri hemifaciale. Cele doua articulatii temporo-mandibulare resimt presiunile exagerate si asimetrice iar acest lucru se transpune si muschilor si respectiv oaselor maxilare si dintilor.

            Majoritatea violonistilor dezvolta o boala profesionala, daca ii putem spune asa, respectiv bruxismul. Acest bruxism poate fi diurn, manifestat de fiecare data cand muzicianul canta, fie la repetitii fie in timpul concertelor, sau nocturn. Ambele sunt inconstiente, persoana fiind mult prea concentrata la executarea perfecta a partiturii si a tinerii ritmului in timpul zilei. Dimineata insa muzicienii se trezesc cu articulatiile si muschii maseteri inclestati, oboseala musculara.

            Violonistii realizeaza de multe ori ca exista o problema cand apar dureri dese de cap, dureri dentare fara motiv carios. La un consult medical stomatologic se observa usor uzura smaltului dintilor, cu aspectul galbui in suprafata. Acest aspect galbui se datoreaza uzurii smaltului cu expunerea dentinei subiacente.  Fenomenul este abraziune dentara datorata bruxismului. Alti dinti sunt afectati de leziuni de colet, cuneiforme. Acestea sunt datorate presiunii mari aplicate pe dinti, ca o torsiune, ce face ca microscopic particule mici de smalt sa se desfaca pur si simplu. Dupa o perioada la baza dintilor , la colet, apar niste lipsuri de smalt cu sensibilitati exacerbate de rece sau atingere.

            Unii dinti sunt afectati diferit de bruxism: capata afectiuni pulpare din cauza traumei mecanice . Nervul poate suferi un proces de necroza sau de inflamatie ducand la pulpite acute sau cronice dureroase. Muzicienii sosesc la cabinetul stomatologic cu dureri dentare la dinti intacti, neafectati de carii.

            Solutia este destul de simpla: tratamentul stomatologic prin gutiera dentara. Gutierele dentare sunt realizate cu ajutorul medicului stomatolog. Medicul ia o amprenta iar tehnicianul dentar realizeaza gutiera personalizata pe una din arcadele pacientului. Gutierele sunt usor de purtat, sunt realizate din silicon transparent, iau forma dintilor pacientului si nu deranjeaza. Medicul stomatolog recomanda purtarea gutierelor de bruxism in fiecare noapte si daca este posibil la fiecare exercitare a meseriei de muzician; respectiv utilizarea vioarei/ violei.

            Modul in care actioneaza  gutierele dentare este simplu: ele se interpun intre arcadele dentare si astfel dintii opusi nu se mai ating. Astfel presiunea exercitata nu mai afecteaza dintii si protejeaza si articulatiile si muschii. Durerile articulare dispar, la fel si durerile musculare. Solutia este insa de termen lung. Bruxismul se atenueaza in timp, insa la unele persoana nu dispare niciodata complet. Leziunile dentare sunt stopate din evolutie.  Afectiunile deja aparute trebuie tratate insa la cabinetul stomatologic. Daca se perforeaza datorita purtarii, gutierele se pot reface sau se pot realiza din siliconi si mai rigizi.

            Daca sunteti violonist si ati constatat ca prezentati o parte din simptomele descrise mai sus, este posibil sa prezentati un bruxism profesional si va recomandam sa consultati medicul stomatolog pentru ajutor de specialitate. Gutierele sunt solutii simple, usor de realizat si de purtat si va pot ajuta mai mult decat credeti.

 

Autor:             Dr. Letitia Raiciu, medic stomatolog ABC Eurodent, Competenta in Implantologie

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Letitia Raiciu

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!