Bruxismul sau scrasnitul dintilor: manifestare si cai de tratament

Bruxismul sau scrasnitul dintilor: manifestare si cai de tratament

Bruxismul sau scrasnitul dintilor: manifestare si cai de tratament 2014-03-10, Vizualizari:  2125

Bruxismul sau scrasnitul dintilor reprezinta cea mai grava forma de parafunctie a aparatului dento-maxilar, care se poate manifesta pe timp de noapte sau zi. Fiind prezent atat la adulti cat si la copii, scrasnitul dintilor apare inconstient, iar aproximativ 80% dintre subiecti nu realizeaza ca au aceasta afectiune.

Semnele aparitiei bruxismului sunt diverse si poate cel mai simplu ar fi zgomotul produs, reprezentand primul semn pe care pacientul ar trebui sa il ia in considerare. In timpul noptii, manifestarea se poate produce prin frecarea involuntara a dintilor celor doua arcade in timpul somnului si anume o translatie in sens sagital sau lateral a mandibulei cu 1-3 mm, iar in timpul zilei, se pastreaza simptomele din timpul noptii, adaugandu-se mialgii cu o intensitate ascendenta si caracter surd.

Pana la varsta de 12 ani, bruxismul este mai frecvent la copii cu dentitie deciduala sau mixta nefiind insotit de modificari patologice la nivelul aparatului dento-maxilar. In cazul in care bruxismul la copii capata forme disfunctionale, aparand si o tendinta de stabilizare a unor relatii intermaxilare patologice, va fi necesara o interventie pentru a inlatura sau ameliora aceasta afectiune.

Uzura dentara reprezinta un semn important al bruxismului, fiind prezenta la toti dintii sub mai multe forme: abraziune dentara, eroziune dentara, abfractie si atritie dentara. Se observa "tocirea dintilor" prin creserea translucentei suprafetelor smaltului iar mai apoi, culoarea dintilor se va schimba fiind mai galbena, datorita prezentei dentinei. Se vor semnala probleme datorita pierderii tesuturilor dentare, creand astfel hipersensibilitate si hiperestezie dentinara, fisuri, fracturi, inflamatia pulpei, necroza pulpara.

Modificarile parodontale sunt frecvente la pacientii cu bruxism, determinand leziuni parodontale specifice traumei ocluzale. Clinic, se observa: retractie gingivala, atrofie alveolara si mobilitate a dintilor. Bruxismul nu determina aparitita pungilor gingivale dar poate agrava o boala parodontala preexistenta.

De asemenea fracturarea si decimentarea lucrarilor protetice, sunt des intalnite, iar la pacientii cu bruxism vechi sunt prezente si modificarile oaselor maxilare, datorita hiperfunctiei muschilor masticatori.

Scrasnitul dintilor determina contractii musculare, amplitudinea zgomotelor fiind direct proportionala cu forta de contractie musculara dar si cu numarul perechilor de dinti ce realizeaza rapoarte de ocluzie. Pot apare diverse dureri sau zgomote articulare, inclestari ce duc la limitarea deschiderii gurii, devieri ale mandibulei si chiar subluxatia sau luxatia a unui condil.

Bruxismul poate fi un mijloc de eliberare a starilor psihice sau emotionale, fiind favorizat de somnul insuficient, viata agitata sau probleme economico-sociale. De aceea este posibila aparitia oboselii musculare, muscarea buzelor, a limbii sau a obrajilor precum si dureri la contractia muschilor temporali si masetari in timpul deglutitiei.

 

Tratament:

Initial, se recomanda igienizarea minutioasa prin indepartarea tartrului supra si subgingival, curatirea ambrazurilor si reducerea gingivitei, dar mai important este controlul streslui si va incepe inca de la prima sedinta de tratament. Sfaturile precum limitarea consumului de excitanti, cafea, tutun sau alcool, trebuie luate in considerare de catre pacienti.

Echilibrarea ocluzala e imperios necesara de efectuat, fie prin slefuirea selectiva a dintilor sau a restaurarilor protetice,  fie cu ajutorul gutierelor.

Tratamentul uzual in remedierea bruxismului este gutiera. Desi uneori aceasta poate crea situatii jenante si nu poate fi purtata in timpul zilei, gutiera oculzala asigura pacientului o ocluzie ideala cu o stabilitate ocluzala posterioara si un ghidaj anterior. Va reduce ghidajul existent anterior intre pantele cuspidiene, fapt ce va duce la relaxarea imediata a musculaturii masticatorii. Se poate recomanda si un tratament medicamentos, pentru a relaxa musculatura si psihicul, dar acestea vor fi pentru o scurta durata.

Sistemele biofeedback sunt folosite ca metoda de tratament pentru bruxism, iar intr-o perioada de 4-6 saptamani, se vor vedea rezultatele prin scaderea activitatii de scrasnit. Este un aparat care lucreaza prin impulsuri elecrice ce relaxeaza muschii masticatori, anuland episodul de bruxism, scoarta cerebrala memorand aceste semnale. La inceperea tratamentului aparatul poate fi folosit in fiecare noapte.

Simptomele din bruxism pot reapare si de aceea noi, ca si medici ai clinicii Abc Eurodent, recomandam  vizitele periodice la dentist si controlul starii de igiena bucala, reglarea psiho - nevoasa reprezentand cheia succesului in terapia bruxismului.

 

Autor: Dr. Serban Nicoleta, medic stomatolog ABC Eurodent, compenta in Implantologie

Foto:  vivirsalud.imujer.com

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr Nicoleta Serban

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!