Restaurarea dintilor tratati endodontic

Restaurarea dintilor tratati endodontic

Restaurarea dintilor tratati endodontic Vizualizari:  5565
Restaurarea dintilor tratati endodontic              

               Orice dinte care a beneficiat de un tratament de canal, va trebui reintrodus in functia de masticatie si bineinteles va trebui refacut aspectul estetic. Medicul stomatolog este foarte constient de impactul pe care il are estetica asupra zambetului si implicit asupra gradului de incredere in sine, de aceea au aparut materiale si tehnici care pot reface un dinte tratat pe canal sa arate cat mai natural posibil.

In functie de situatia care a determinat medicul stomatolog sa realizeze un tratament de canal cat si gradul de distructie al dintelui, se pot alege mai multe variante de a restaura un dinte.

Prima si cel mai simplu de realizat este refacerea coroanei dintelui din material compozit, de diferite nuante si consistente pentru a reda un aspect cat mai aproape de natural. Bineinteles ca nu numai estetica dintelui este importanta ci si posibilitatea ca pacientul sa foloseasca dintele in masticatie fara a crea asa numitele interferente sau contacte premature, situatii care daca nu sunt depistate la timp, pot avea un efect devastator asupra tuturor dintilor.

Daca structura dintelui tratat este foarte compromisa atunci este necesara folosirea unui dispozitiv pentru asigurarea unei morfologii rezistente cat si pentru durabilitatea dintelui refacut. Din cauza faptului ca nu mai exista nervul dentar cat si artera si vena care il insoteau, oferindu-i dintelui o structura mai elastica, dintele devine mai casant dupa un tratament de canal. Se poate fisura sau fractura mult mai usor ca ceilalti dinti.

Exista 2 metode principale de ramforsare a unui dinte, prin ancorarea de radacina, asemenea unei fundatii: pivoti de cabinet si pivot de laborator. Medicul stomatolog are la dispozitie pivoti standard pe care ii poate insera in radacina/ radacinile dentare in cabinet cu ajutorul cimenturilor speciale. Pivotii standard pot fi metalici (clasici, tip surub sau Dentatus) sau moderni (din fibre de sticla sau carbon). Metoda este mai rapida, ea realizandu-se intr-o singura sedinta de catre medicul dentist. Peste partea coronara a pivotului acesta poate modela o obturatie coronara funcitonala si estetic, cu compozit fotopolimerizabil. Insa metoda nu este indicata in orice situatie, distructiile masive presupunand un pivot turnat de laborator si incercuirea, imbracarea dintelui cu o coroana de invelis.

 Cea de a doua varianta presupune implicarea laboratorului de tehnica dentara si realizarea unei amprente in cabinet ce va fi trimisa. Pivotii (sau dispozitive corono-radiculare) realizati de tehnicianul dentar pot fi metalici clasici (din aliaje de crom-nichel, aliaj de argint) sau moderni, din zirconiu.

Se foloseau si inca se folosesc pivotii metalici turnati in laboratoarele dentare. Desi exista dinti refacuti cu astfel de pivoti care au rezistat foarte multi ani, au aparut de asemenea si foarte multe situatii cand un astfel de pivot a dus la fracturarea radacinii dintelui si practic la extractia lui.

Conform celor mai multe studii fracturarea radacinilor dintilor care primesc pivot metalic se datoareaza in primul rand prepararii excesive a canalului radicular cu freze care subtiaza structura interna a radacinii si in al doilea rand gradului de elasticitate diferit al metalului fata de structura interna a radacinii.

In cele mai multe situatii acum se opteaza ca un dinte ce a urmat tratament de canal si trebuie refacuta coroana sa, sa se aplice un pivot armat cu fibre de sticla (pivot din fibra de sticla) sau un pivot armat cu fibre de carbon.

Conform studiilor dintre cele doua tipuri de pivot s-a constatat ca pivotii armati cu fibra de carbon au gradul de elasticitate foarte apropiat de structura interna a radacinii dintelui dar din cauza culorii sale gri spre negru (asa cum se poate vedea in Fig.1), nu poate fi folosit in refacerea dintilor aflati in zonele frontale (incisivi, canini) din motive estetice. In timp duc la o coloratie usoara de gri.

Totusi si pivotii armati cu fibre de sticla au gradul de elasticitate foarte apropiat de cel al structurii interne a radacinii dintelui si cum acestia sunt fie albi, fie transparenti (cum se poate vedea in Fig.2), se pot folosi cu succes in zona incisivilor si a caninilor (zona cu mare interes estetic) cat si in zona premolarilor sau a molarilor.

Fig.1 Fig.2

 

 

 

Daca dintele restaurat se afla intr-o zona ce va fi supusa unor presiuni crescute( cum ar fi zona molarilor) sau un dinte din zona frontala unde estetica este foarte importanta atunci se va folosi o coroana dentara ce va imbraca partea coronara refacuta a dintelui.

Pivotii turnati de laborator confera o rezistenta crescuta, caci ei sunt realizati dupa amprentarea canalelor, deci forma lor este o copie fidela a formei canalului. Pivotii metalici de argint confera un grad mai mare de elasticitate decat cei clasici si mai au o proprietate antibacteriana, eliberand ioni de argint. Aceasta situatie poate fi ideala in situatiile in care acel dinte a suferit in trecut o afectiune apicala (parodontita cronica).

Pivotii de zirconiu se realizeaza ca si coroana prin frezare computerizata tip CAD-CAM si au un plus de estetica fata de pivotii clasici metalici. Acestia se indica lejer la toti dintii implicati in zona estetica frontala, ce vor fi restaurati cu solutii estetice (coroane integral ceramice sau cu zirconiu).

Toate aceste decizii vor fi analizate si luate de catre medicul stomatolog pentru a asigura un tratament cat mai corect atat din punct de vedere estetic cat si din punct de vedere functional.

 

 

Autor: Dr. Tiberiu Comsa, medic dentist ABC Eurodent

Surse: 

The Journal of Prosthetic Dentistry, "A retrospective study of 236 patients with teeth restored by carbon fiber-reinforced epoxy resin posts" Margareta Fredriksson, DDS, Johnny Astbäck, DDS, Madeleine Pamenius, DDS, PhD, Kristina Arvidson, DDS, PhD Faculty of Odontology, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden;

Arnaldo Castelluci, Endodontics, vol.2;

Cohen`s Pathways of the Pulp 2010

 

Foto:    http://www.thejpd.org/article/S0022-3913(98)70103-9/fulltext?refuid=S1883-1958(10)00087-3&refissn=1883-1958

http://www.dentalaegis.com/id/2007/03/endodontics-fiber-posts-a-clinical-update

http://www.3d-dentists.com/something-i-learned-in-dental-school-that-cerec-has-totally-destroyed/

http://www.zongyandental.com/lucky-dental-Quartz-fiber-post-with-straight-shape-p682.html

Share on social media:

Twitter LinkedIn

Autor:  Dr Tiberiu Comsa

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


Anunturi stomatologie

Cabinete, clinici stomatologice recente

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!