Ce este odontectomia?
2021-02-10, Vizualizari: 15
Odontectomia este o manevră chirurgicală de tipul extracÈ›iei dentare care se realizează atunci când un dinte este inclus în osul alveolar. Odontectomia este efectuată în special în cazul măselelor de minte. Molarii de minte, patru la număr, sunt ultimii dinÅ£i care erup la nivelul arcadelor dentare. Au o poziÅ£ie posterioară, în spatele molarilor deja erupÅ£i. Uneori, spaÅ£iul de pe arcade poate să fie deja ocupat de ceilalÅ£i dinÅ£i, astfel că molarii de minte pot să erupă în poziÅ£ii atipice sau chiar să rămână incluÅŸi la nivelul osului mandibular.
Este posibil ca această incluzie a molarului de minte să fie asimptomatică, pacientul nefiind alarmat de vreun semn. Alteori, însă, dacă mucoasa acoperitoare este lezată în cursul alimentaÅ£iei, se creează o soluÅ£ie de continuitate care va fi populată de bacterii ÅŸi astfel se infecteză, patologie denumită pericoronarită, deosebit de dureroasă pentru pacient.
Ce complicații pot aparea?
Molarii incluÈ™i pot deveni dureroÈ™i, pot fi afectaÈ›i de carie, È›esutul moale din jurul lor se poate inflama È™i nu de puÈ›ine ori, acest lucru duce la infecÈ›ie (pericoronarită). În plus, ei pot compromite sănătatea parodontală a molarului de 12 ani È™i / sau pot contribui la afectarea carioasă a acestuia. Rar, È›esutul din jurul molarilor de minte se poate dezvolta în chisturi localizate. La rândul lor, acestea pot compromite rezistenÈ›a È™i integritatea mandibulei dacă nu sunt tratate.
Realizarea odontectomiei
ETAPA 1
La prima vizită, se face o examinare clinică completă urmată sau, de preferinÈ›a precedată de o evaluare radiografică detaliată. Evaluarea constă dintr-o radiografie panoramică È™i ocazional, o imagine 3-D (CBCT-computer tomograf) atunci când este necesară. De asemenea, este determinată de nevoile pacientului.
ETAPA 2
Odată ce toate informaÈ›iile au fost revizuite, vi se vor explica toate riscurile È™i beneficiile asociate intervenÈ›iei. Apoi, vi se va recomanda tratamentul adecvat situaÈ›iei dumneavoastră. La sfârÈ™itul consultului se stabileÈ™te data È™i ora intervenÈ›iei. Uneori, dacă situaÈ›ia o permite, intervenÈ›ia chirurgicală poate avea loc în aceeaÈ™i zi. În ziua intervenÈ›iei chirurgicale, tratamentul dvs. va fi revizuit din nou împreună cu dvs. È™i veÈ›i primi răspuns la toate întrebările. Consimțământul informat va fi revizuit È™i semnat, iar tratamentul va fi finalizat într-un cadru confortabil È™i calm.
ETAPA 3
La sfârÈ™itul intervenÈ›iei vi se dau indicaÈ›iile de îngrijiri post-operatorii. După caz, se va da o reÈ›eta cu medicaÈ›ie antibiotică È™i antiinflamatoare. Un control post-operator scurt va avea loc în săptămâna ce urmează.
Autor: Dr. Răzvan Ghiță
Adresa: Str. Vulturi, bl.A9, ap.1 (langa fostul Somaj)
Localitate: Craiova
Telefon/fax:
Website: http://www.crinident.ro