Maseaua de minte recuperare in urma extractiei

Maseaua de minte recuperare in urma extractiei

Extractie masea de minte 2019-07-30, Vizualizari:  147

ExtracÅ£ia molarului de minte este una dintre cele mai frecvent efectuate operaÅ£ii dentare. Procesul complet de vindecare în urma acestei operaÅ£ii poate dura până la 2 săptămâni. AtenÅ£ia ÅŸi grija pe care o acordaÅ£i rănii generate vă poate ajuta să vă vindecaÅ£i într-un timp scurt. Molarii de minte cresc în partea cea mai interioară a cavităţii bucale având o dimensiune sporită. În majoritatea cazurilor măseaua de minte va creÅŸte la vârste cuprinse între 17 ÅŸi 25 ani. Anumite persoane nu dezvoltă aceÅŸti dinÅ£i pe tot parcursul vieÅ£ii.


Uneori nu există suficient spaÅ£iu în gură pentru ca măseaua de minte să se poată aÅŸeza în poziÅ£ia corectă. Acestea pot răsări din gingie într-un unghi nealiniat cu restul danturii sau pot ieÅŸi doar parÅ£ial. În aceste cazuri molarul de minte poate crea probleme cum ar fi infecÅ£ia sau durerea.


Durata de timp necesară procedurii de extracţie a acestei măsele depinde de dinte şi de dificultatea intervenţiei chirurgicale.


Durată recuperare extracţie măsea de minte


Unele persoane pot necesita cusătura gingiei pentru a ajuta la închiderea rănii. Chirurgul stomatolog va îndepărta de obicei cusăturile după aproximativ o săptămână. Uneori intervenÅ£ia chirurgicală poate provoca vânătăi, umflături ÅŸi durere, fiind nevoie de timp pentru vindecare.


Recuperarea în urma acestei extracÅ£ii va fi graduală, însă pacientul va putea observa unele îmbunătăţiri zilnic.


Procesul de vindecare poate fi împărÅ£it în următoarele etape:


-Primele 24 ore: se vor forma cheaguri de sânge


-2 până la 3 zile: umflăturile din cavitatea bucală ÅŸi a obrajilor se retrag


-7 zile: medicul dentist poate elimina cusăturile


-7-10 zile: dispar rigiditatea ÅŸi iritarea maxilarului


-2 săptămâni: orice urmă pe suprafaÅ£a feÅ£ei va fi vindecată


Timpul de vindecare este diferit de la persoană la persoană. Dacă cheagurile de sânge sunt dizlocate de pe suprafaÅ£a rănii sau dacă rana se infectează, timpul de recuperare poate fi mai mare.


Cum să acceleraţi vindecarea


Cheagurile de sânge se vor forma în locul în care dintele a fost extras. Cheagurile de sânge reprezintă o parte esenÅ£ială a procesului de vindecare deoarece:


Ajută la prevenÅ£ia sângerării în exces


Protejează rana de la infecţie


Permite ţesuturilor noi să crească


Protejează osul expus


Este deosebit de important ca aceste cheaguri de sânge să nu fie dizlocate de pe suprafaÅ£a rănii în primele 24 ore. Ce trebuie evitat:


Periajul dinÅ£ilor în zona afectată


Clătirea gurii


Băuturile calde


Consumarea alimentelor ce necesită mestecare


Evitarea folosirii paielor pentru consumarea băuturilor, fumatul sau consumul băuturilor alcoolice timp de cel puţin 24 ore


Puteţi clăti cu atenţie cavitatea bucală folosind apa de gură cu efect antiseptic după 24 ore.


Ce putem face imediat după extracţie?


Este important să ascultaÅ£i cu atenÅ£ie sfaturile dentistului sau chirurgului în legătură cu recuperarea post-extracÅ£ie. AceÅŸtia ar trebui să ofere informaÅ£ii clare despre orice medicament care trebuie luat ÅŸi ce puteÅ£i face pentru a facilita vindecarea.


Aplicarea unei pungi cu gheaţă la exteriorul feÅ£ei în dreptul zonei de extracÅ£ie, în sesiuni de 15 minute cu pauze de 15 minute, vă poate ajuta la reducerea disconfortului ÅŸi umflăturii.


Puteţi apela la calmante (medicul vă poate prescrie aceste pastile) pentru a ajuta cu durerea şi disconfortul generat de extracţia dentară.


Sfaturi pentru îngrijirea la domiciliu


Este esenÅ£ială menÅ£inerea curată a ranii pe timpul vindecării. Deoarece persoanele încă trebuie să mănânce ÅŸi să bea în această perioadă, alimentele se pot lipi cu uÅŸurinţă în zona în care dintele a fost îndepărtat. Acest aspect poate îngreuna procesul de curăţare a zonei.


ÎncercaÅ£i următoarele pentru a păstra rana curată:


Folosiţi o apă de gură cu efect antiseptic


Clătiţi folosind apa caldă cu sare pentru a reduce umflătura şi pentru a calma gingiile dureroase


MenÅ£ineÅ£i capul într-o poziÅ£ie cât mai ridicată în timpul somnului pentru a diminua disconfortul


Pe lângă durere, unele persoane vor simÅ£i oboseala în urma extracÅ£iei ÅŸi este indicat să renunÅ£aÅ£i la exerciÅ£iile fizice câteva zile în urma acesteia


Ce puteÅ£i mânca


Consumul de alimente moi sau lichide poate ajuta la prevenirea deteriorării rănilor:


SupaJeleu, Tăiţei fierţi, Ouă, Pastă de banană


În primele câteva zile după extracÅ£ie evitaÅ£i alimentele ce necesită mestecare, cum ar fi bomboane lipicioase sau gumă de mestecat deoarece acestea pot rămâne blocate ÅŸi pot provoca dureri ÅŸi leziuni ale rănilor în curs de vindecare. EvitaÅ£i, de asemenea, alimentele grele ÅŸi crocante, cum ar fi cipsuri, covrigi, nuci ÅŸi seminÅ£e, precum ÅŸi alimente fierbinÅ£i sau puternic condimentate (iuÅ£i).


Dacă unul sau doi molari de minte au fost extraÅŸi din aceeaÅŸi parte a gurii, este indicată mestecarea în partea opusă după 24 ore de la extracÅ£ie.


De ce sunt măselele de minte atât de problematice?


În timp ce măselele de minte răsar la o vârstă adultă, restul dinÅ£ilor sunt aÅŸezaÅ£i deja la locul lor.


În multe cazuri nu este loc în cavitatea bucală pentru încă 4 dinÅ£i mari.


În cazurile în care dinÅ£ii răsar doar parÅ£ial din gingie, este uÅŸor ca produsele alimentare să rămână între dinte ÅŸi gingie. Este, de asemenea, mult mai dificil să păstrăm aceÅŸti dinÅ£i curaÅ£i, aspect ce poate duce la infecÅ£ii sau carierea acestora.


Cu toate acestea, măseaua de minte poate crea probleme chiar dacă răsar complet din gingie. Dacă aceÅŸtia cresc într-un unghi deficitar, se pot freca de interiorul gurii sau de gingie sau pot provoca durere prin împingerea altor dinÅ£i.


Vizitarea dentistului în mod regulat, atât în timpul adolescenÅ£ei cât ÅŸi la vârsta adultă, permite acestuia verificarea dezvoltării acestor dinÅ£i ÅŸi identificarea eventualelor probleme ale acestora.


 


Cu o îngrijire atentă ulterioară, recuperarea durează, în majoritatea cazurilor, aproximativ 2 săptămâni.


În urma intervenÅ£iei complicaÅ£iile sunt puÅ£in probabile, cu o îngrijire ulterioară adecvată. În cazul apariÅ£iei durerilor severe, sângerărilor, febrei sau oricărui alt simptom neaÅŸteptat, programaÅ£i cât mai curând o vizită la medicul dumneavoastră stomatolog.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Q Med - Stomatologie fara durere

Adresa:  Adresa: Str. Iarba Campului nr. 2, Etaj 1 PUNCTE DE REPER: - intersectia Nitu Vasile cu Bd. Ctin. Brancoveanu - vizavi de banca Transilvania -vizavi de farmacia Sensiblu - in dreptul statiilor de masina 141, 116 - aproape de QMED RADIOLOGIE DENTARA

Localitate:  Sector 4

Telefon/fax:

Website:  http://qmed.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!