Maseaua de minte recuperare in urma extractiei

Maseaua de minte recuperare in urma extractiei

Extractie masea de minte 2019-07-30, Vizualizari:  758

Extracţia molarului de minte este una dintre cele mai frecvent efectuate operaţii dentare. Procesul complet de vindecare în urma acestei operaţii poate dura până la 2 săptămâni. Atenţia şi grija pe care o acordaţi rănii generate vă poate ajuta să vă vindecaţi într-un timp scurt. Molarii de minte cresc în partea cea mai interioară a cavităţii bucale având o dimensiune sporită. În majoritatea cazurilor măseaua de minte va creşte la vârste cuprinse între 17 şi 25 ani. Anumite persoane nu dezvoltă aceşti dinţi pe tot parcursul vieţii.


Uneori nu există suficient spaţiu în gură pentru ca măseaua de minte să se poată aşeza în poziţia corectă. Acestea pot răsări din gingie într-un unghi nealiniat cu restul danturii sau pot ieşi doar parţial. În aceste cazuri molarul de minte poate crea probleme cum ar fi infecţia sau durerea.


Durata de timp necesară procedurii de extracţie a acestei măsele depinde de dinte şi de dificultatea intervenţiei chirurgicale.


Durată recuperare extracţie măsea de minte


Unele persoane pot necesita cusătura gingiei pentru a ajuta la închiderea rănii. Chirurgul stomatolog va îndepărta de obicei cusăturile după aproximativ o săptămână. Uneori intervenţia chirurgicală poate provoca vânătăi, umflături şi durere, fiind nevoie de timp pentru vindecare.


Recuperarea în urma acestei extracţii va fi graduală, însă pacientul va putea observa unele îmbunătăţiri zilnic.


Procesul de vindecare poate fi împărţit în următoarele etape:


-Primele 24 ore: se vor forma cheaguri de sânge


-2 până la 3 zile: umflăturile din cavitatea bucală şi a obrajilor se retrag


-7 zile: medicul dentist poate elimina cusăturile


-7-10 zile: dispar rigiditatea şi iritarea maxilarului


-2 săptămâni: orice urmă pe suprafaţa feţei va fi vindecată


Timpul de vindecare este diferit de la persoană la persoană. Dacă cheagurile de sânge sunt dizlocate de pe suprafaţa rănii sau dacă rana se infectează, timpul de recuperare poate fi mai mare.


Cum să acceleraţi vindecarea


Cheagurile de sânge se vor forma în locul în care dintele a fost extras. Cheagurile de sânge reprezintă o parte esenţială a procesului de vindecare deoarece:


Ajută la prevenţia sângerării în exces


Protejează rana de la infecţie


Permite ţesuturilor noi să crească


Protejează osul expus


Este deosebit de important ca aceste cheaguri de sânge să nu fie dizlocate de pe suprafaţa rănii în primele 24 ore. Ce trebuie evitat:


Periajul dinţilor în zona afectată


Clătirea gurii


Băuturile calde


Consumarea alimentelor ce necesită mestecare


Evitarea folosirii paielor pentru consumarea băuturilor, fumatul sau consumul băuturilor alcoolice timp de cel puţin 24 ore


Puteţi clăti cu atenţie cavitatea bucală folosind apa de gură cu efect antiseptic după 24 ore.


Ce putem face imediat după extracţie?


Este important să ascultaţi cu atenţie sfaturile dentistului sau chirurgului în legătură cu recuperarea post-extracţie. Aceştia ar trebui să ofere informaţii clare despre orice medicament care trebuie luat şi ce puteţi face pentru a facilita vindecarea.


Aplicarea unei pungi cu gheaţă la exteriorul feţei în dreptul zonei de extracţie, în sesiuni de 15 minute cu pauze de 15 minute, vă poate ajuta la reducerea disconfortului şi umflăturii.


Puteţi apela la calmante (medicul vă poate prescrie aceste pastile) pentru a ajuta cu durerea şi disconfortul generat de extracţia dentară.


Sfaturi pentru îngrijirea la domiciliu


Este esenţială menţinerea curată a ranii pe timpul vindecării. Deoarece persoanele încă trebuie să mănânce şi să bea în această perioadă, alimentele se pot lipi cu uşurinţă în zona în care dintele a fost îndepărtat. Acest aspect poate îngreuna procesul de curăţare a zonei.


Încercaţi următoarele pentru a păstra rana curată:


Folosiţi o apă de gură cu efect antiseptic


Clătiţi folosind apa caldă cu sare pentru a reduce umflătura şi pentru a calma gingiile dureroase


Menţineţi capul într-o poziţie cât mai ridicată în timpul somnului pentru a diminua disconfortul


Pe lângă durere, unele persoane vor simţi oboseala în urma extracţiei şi este indicat să renunţaţi la exerciţiile fizice câteva zile în urma acesteia


Ce puteţi mânca


Consumul de alimente moi sau lichide poate ajuta la prevenirea deteriorării rănilor:


SupaJeleu, Tăiţei fierţi, Ouă, Pastă de banană


În primele câteva zile după extracţie evitaţi alimentele ce necesită mestecare, cum ar fi bomboane lipicioase sau gumă de mestecat deoarece acestea pot rămâne blocate şi pot provoca dureri şi leziuni ale rănilor în curs de vindecare. Evitaţi, de asemenea, alimentele grele şi crocante, cum ar fi cipsuri, covrigi, nuci şi seminţe, precum şi alimente fierbinţi sau puternic condimentate (iuţi).


Dacă unul sau doi molari de minte au fost extraşi din aceeaşi parte a gurii, este indicată mestecarea în partea opusă după 24 ore de la extracţie.


De ce sunt măselele de minte atât de problematice?


În timp ce măselele de minte răsar la o vârstă adultă, restul dinţilor sunt aşezaţi deja la locul lor.


În multe cazuri nu este loc în cavitatea bucală pentru încă 4 dinţi mari.


În cazurile în care dinţii răsar doar parţial din gingie, este uşor ca produsele alimentare să rămână între dinte şi gingie. Este, de asemenea, mult mai dificil să păstrăm aceşti dinţi curaţi, aspect ce poate duce la infecţii sau carierea acestora.


Cu toate acestea, măseaua de minte poate crea probleme chiar dacă răsar complet din gingie. Dacă aceştia cresc într-un unghi deficitar, se pot freca de interiorul gurii sau de gingie sau pot provoca durere prin împingerea altor dinţi.


Vizitarea dentistului în mod regulat, atât în timpul adolescenţei cât şi la vârsta adultă, permite acestuia verificarea dezvoltării acestor dinţi şi identificarea eventualelor probleme ale acestora.


 


Cu o îngrijire atentă ulterioară, recuperarea durează, în majoritatea cazurilor, aproximativ 2 săptămâni.


În urma intervenţiei complicaţiile sunt puţin probabile, cu o îngrijire ulterioară adecvată. În cazul apariţiei durerilor severe, sângerărilor, febrei sau oricărui alt simptom neaşteptat, programaţi cât mai curând o vizită la medicul dumneavoastră stomatolog.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Q Med - Stomatologie fara durere

Adresa:  Adresa: Str. Iarba Campului nr. 2, Etaj 1 PUNCTE DE REPER: - intersectia Nitu Vasile cu Bd. Ctin. Brancoveanu - vizavi de banca Transilvania -vizavi de farmacia Sensiblu - in dreptul statiilor de masina 141, 116 - aproape de QMED RADIOLOGIE DENTARA

Localitate:  Sector 4

Telefon/fax:

Website:  http://qmed.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!