Ce sunt maselele de minte si cum trebuie sa procedam in ceea ce le priveste?

Ce sunt maselele de minte si cum trebuie sa procedam in ceea ce le priveste?

Ce sunt maselele de minte si cum trebuie sa procedam in ceea ce le priveste? Vizualizari:  6560

Molarii sunt dintii din spate pe care se produce cea mai mare parte a miscarii de masticatie, ei pulverizand si pisand efectiv alimentele pentru a face digestia mai usoara. Maselele de minte sunt, probabil, dintii cei mai variabili si problematici. Molarul de minte este cel de-al treilea molar, acestia fiind ultimii dinti care se dezvolta, de obicei la varste cuprinse intre 17 si 25 de ani, de aici si denumirea de "masele de minte", pentru ca apar dupa copilarie, respectiv in perioada in care oamenii capata intelepciune.


Deseori molarii de minte ies in cavitatea bucala exact acolo unde trebuie sa fie, functioneaza si se comporta ca orice alt molar.  Alteori, molarii de minte pur si simplu nu au loc... Stramosii nostri timpurii au avut o dieta mai tare si mai fibroasa care necesita maxilare mai puternice si suprafete mai mari ale dintilor; evoluand, dietele noastre s-au schimbat (au devenit mai moi), maxilarele au devenit mai mici pe parcursul mileniilor, iar cel de al treilea molar a fost inghesuit in spate, ceea ce ne duce la miezul problemei celor mai multi molari de minte: nu au suficient spatiu!


O alta explicatie a lipsei de spatiu pentru acei molari este pur si simplu ca se pot mosteni maxilare mici de la un parinte si dintii mari de la celalalt. Rezultatul final al acestei discrepante de  dimensiune intre dinti si maxilar poate duce la molarii de minte care erup doar partial sau sunt altfel afectati (nu au iesit pe deplin prin gingie la locul corespunzator).

Exista diferite variatii de afectiuni:  o afectiune completa (cand o masea de minte este acoperita in intregime de osul maxilar), o afectiune de tesut moale (cand dintele a trecut prin osul maxilar, dar este inca acoperit de gingie), afectiuni in care dintele a patruns doar partial prin gingie sau prin os etc.

Poate ca situatia cea mai suparatoare implica molarul de minte care erupe incomplet; expunerea sa partiala la mediul oral poate duce la multiple probleme- carii, probleme parodontale, infectii acute ce se pot dezvolta pe dinte, in jurul sau sau sub gingie; se poate ajunge chiar si la deteriorarea dintelui vecin, care este foarte  important, respectiv cel de-al doilea molar. In aceasta varianta extractia devine adesea necesara.

Dar nu toti molarii de minte necesita tratament; unii medici recomanda extractia lor preventiva, dar altii (intre care si stomatologii de la Denta Plus) considera ca molarii de minte trebuie sa fie lasati la locul lor daca nu pun probleme, fiind doar examinati periodic pentru a detecta posibila o dezvoltarea de chisturi, tumori sau alte modificari patologice.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Echipa Dentaplus

Adresa:  Bd. Iancu de Hunedoara Nr. 35 Sc. A, Apartament 8 Sector 1, Bucuresti Vis-a-vis de Capital Plaza; Intre strada Brazilia si strada Finlanda. Transport: Metrou M1 sau M2 pana la Piata Victoriei. RATB 122, 300, 381, 783 (expres)

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentaplus.eu


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!