Ghidul pentru gingii sanatoase

Ghidul pentru gingii sanatoase

Gingii sanatoase, dantura frumoasa Vizualizari:  503

Pastrarea sanatatii gingiilor este unul din cei mai importanti pasi in mentinerea unei cavitati bucale sanatoase pe parcursul intregii vieti. Boala gingivala si parodontala va produce dureri si poate crea un disconfort puternic cand mancam.


In urmatoarele randuri vom prezenta pasii pentru a mentine gingiile sanatoase si principalele cauze care dauneaza gingiilor.


 


Cum arata gingiile sanatoase?


Inainte sa aflam cum sa ne mentinem gingiile in conditii excelente este important sa stim ce defineste o gingie sanatoasa. De cele mai multe ori pacientii viziteaza medicul stomatolog fara sa aiba cunostinta macar ca sufera de gingivita (inflamarea gingiei). Boala gingivala poate fi responsabila pentru dureri dentare si  in cele din urma daca pacientul ignoravizita la medic poate ajunge chiar la extractia dintilor afectati.


Gingiile sanatoase sunt de culoare roz deschis, nu sangereaza cand ne periem pe dinti sau cand mancam alimente mai dure si nu exista prezenta niciun fel de durere.


Simptome potentiale ale bolii gingivale:


Gingiile sangereaza in timpul periajului sau dupa periaj;


Gingia este foarte sensibila, rosie si inflamata;


Respiratie urat mirositoate persistenta si gust neplacut in gura;


Retractie gingivala;


Formarea pungilor parodontale intre dinte si gingie.


 


Cum ne vindecam gingiile?


Primul lucru pe care il vom face va fi sa vizitam medicul stomatolog pentru a putea localiza sursa problemei si pentru a explica pasii tratamentului.


Urmatorul pas va fi sa igienizam corect cavitatea orala, cu ajutorul periajului, atei dentare sau dusului bucal, apei de gura si chiar un dispozitiv de curatare a limbii care ne va ajuta sa avem o respiratie proaspata.


Igienizarea gurii se face de 2 ori pe zi, dimineata si seara si trebuie sa dureze in general intre 3-5 minute. Daca pacientul doreste se poate igieniza si dupa masa de pranz. Trebuie stiut ca momentul in care exageram cu periajul si ajungem in cazuri extreme sa ne periem pe dinti de 5-6 ori pe zi, acest lucru va dauna si tesuturilor moi, dar si celor dure(smaltul dentar) prezente in cavitatea orala.


 


Alimente care promoveaza sanatatea gingivala


Alimente cum ar fi portocalele si spanacul sunt o sursa buna de vitamina C si calciu si vor ajuta organismul sa pastreze sanatatea dintilor si gingiilor. Vitamina C poate de asemenea sa ajute la lupta impotriva bacteriilor daunatoare prezente in cavitatea orala.


Alte alimente pentru a ne mentine sanatatea gingivala:


Branza, iaurtul, laptele; Mere, pere Nuci, migdale Brocoli, cartofi dulci Cereale integrale


 


Ce ar trebui sa evitam?


Tigarile si alcoolul vor accentua efectele gingivitei si sunt doua din cele mai daunatoare obiceiuri cand vine vorba de sanatatea orala. Fumatul va duce la respiratie urat mirositoate, simtul gustului si mirosului scazut, risc mai mare de dezvoltare a cariilor dentare etc.


Alt lucru ce ar trebui evitat este consumul de fast food, sucurile carbogazoase foarte dulci si in general alimentele cu un continut crescut de zahar procesat.


Ca idee finala vizita la medicul stomatolog este recomandata sa existe o data la 6 luni nu doar cand exista probleme de natura dureroasa ci si pentru a depista eventuale afectiuni ale cavitatii orale de care pacientul nu este constient ca sufera.


In acelasi timp in aceste vizite regulate de 2 ori pe an pacientului i se vor face igienizari profesionale pentru a curata cand mai bine cavitatea orala de tartrul si petele dentare care nu dispar dupa periajul normal de acasa.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Lorelei Nassar

Adresa:  Putul lui Zamfir 15A

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:   https://www.drnassar.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!