Costul aparatului dentar sau pretul unui zambet perfect

Costul aparatului dentar sau pretul unui zambet perfect

Zambet perfect stralucitor Vizualizari:  1018

Un zambet perfect este de nepretuit, si totusi, pentru unele persoane el are un pret. Obiceiurile nesanatoase cum ar fi excesul de zahar, tutunul, igiena dentara precara, consumul de bauturi carbogazoase, sunt doar cativa dintre factorii ce pot duce la aparitia problemelor dentare. Acestor factori externi, li se adauga factorul genetic, unul extrem de important, in privinta caruia nu se poate interveni pe cont propriu, ci doar cu ajutor specializat din partea unuii medic ortodont. In cazul in care ne intrebam ce este ortodontia, vom afla in paragraful urmator. 


Multe persoane se nasc cu o predispozitie pentru dinti sensibili, parodontoza si chiar pentru probleme ortodontice cum ar fi dintii strambi, strungareata sau muscatura incorecta. Pentru persoanele aflate in aceasta categorie pretul unui zambet perfect este egal cu pretul unui tratament ortodontic.


Cat costa un aparat dentar? 


In primul rand, pacientii trebuie avertizati asupra faptului ca pretul unui aparat dentar se achita intotdeauna separat pentru fiecare arcada in parte. Medicii ortodonti procedeaza in acest fel deoarece nu tuturor pacientilor le este recomandata purtarea aparatului dentar pe ambele arcade. 


In al doilea rand, inainte de a dezbate cat costa un aparat dentar, trebuie clarificat faptul ca pretul variaza in functie de tipul acestuia, de calitatea materialelor utilizate si chiar de experienta medicului ortodont. 


Cat costa un aparat dentar in funcție de tipul acestuia


La o prima vedere, ar putea parea inutila o varietate atat de mare a tipurilor de aparate dentare, mai ales cand multe dintre ele sunt foarte asemanatoare. In realitate insa, ea este absolut necesara. Varietatea tipurilor de aparate dentare este influentata de mai multi factori, cum ar fi: diferitele tipuri de afectiuni ortodontice existente, de varsta si exigentele estetice ale pacientilor, precum si de posibilitatile financiare ale acestora. 


Pretul unui aparat dentar mobilAparatele dentare mobile clasice sunt cele mai ieftine dispozitive de corectare a aliniamentului dentar si al muscaturii. In ciuda dificultatilor financiare pe care unii pacienti le pot intampina, nu doar cat costa un aparat dentar este important, ci si ca respectivul aparat dentar sa fie adecvat problemelor care trebuiesc tratate. 


Principalele motive pentru care aparatul dentar mobil este cel mai ieftin sunt urmatoarele: se adreseaza perioadei de crestere, deci copiilor si adolescentilor si nu corecteaza orice tip de problema ortodontica. El nu este la fel de eficient si poate fi necesar ca ulterior folosirii unui aparat dentar mobil pacientul sa poarte si un aparat dentar fix. De altfel, deseori aparatul dentar mobil este folosit cu scop preventiv, pentru a evita complicatiile serioase la o varsta trecuta de perioada de crestere. Un aparat dentar mobil costa intre 1200-1900 RON.


Cat costa un aparat dentar invisalign


In materie de aparate dentare mobile, merita mentionat separat aparatul dentar invisalign. De ce? Deoarece aparatul dentar invisalign este o inovatie in acest domeniu si se remarca printre aparatele dentare mobile cu cateva caracteristici esentiale. 


Aparatul dentar invisalign are forma unei gutiere transparente si fiecare dispozitiv este complet personalizat pentru fiecare pacient in parte. In plus, aparatul dentar invisalign este o exceptie de la regula, el fiind singurul aparat dentar mobil ce poate fi folosit de catre adulti. Tehnologia pe care o foloseste acest tip de aparat dentar a fost patentata in SUA, iar metoda de indreptare a dintilor presupune un plan bine stabilit inca de la inceputul tratamentului. Dispozitivul invisalign este schimbat la fiecare doua saptamani pentru a aduce treptat dintii pacientului in pozitia corecta.


Inovatia insa costa, iar pretul unui aparat dentar invisalign este printre cele mai ridicate. Pentru un astfel de dispozitiv un pacient trebuie sa scoata din buzunar nu mai putin de 12.000RON, pretul putand ajunge in unele clinici chiar la 20.000RON.


Pretul unui aparat dentar fix


Exista nu mai putin de patru tipuri de aparate dentare fixe, iar elementele care le diferentiaza fac ca si pretul aparatului dentar sa fie diferit in functie de caracteristicile acestuia. Fiecare tip de aparat dentar are avantaje si dezavantaje ce pot influenta pretul final. 


Costul unui aparat dentar metalic


Aparatul dentar metalic este cel mai eficient, rezistent si versatil, el putand trata orice tip de problema ortodontica, la orice varsta. Principalul factor care face ca aparatul dentar metalic sa fie totusi cel mai ieftin aparat dentar fix, este aspectul sau mai putin estetic. In medie, un altfel de dispozitiv costa in prezent intre 2000 si 4500 RON per arcada.


Cat costa un aparat dentar ceramic?


Despre aparatul dentar ceramic se poate spune ca reprezinta calea de mijloc in ceea ce priveste alegerea unui aparat dentar fix. Acesta nu exceleaza prin desavarsire la capitolul estetica, insa nu este nici la fel de vizibil ca cel metalic, culoarea sa fiind destul de apropiata de culoarea naturala a dintilor. Calitatea, eficienta si rezistenta unui aparat dentar ceramic sunt de asemenea medii. Asa cum este de asteptat, toate aceste valori sunt reflectate si in pretul unui aparat dentar ceramic, el fiind in medie 4000 RON.


Pretul unui aparat dentar din safir


Aparatul dentar din safir este de departe cea mai fericita alegere. Acest tip de aparat obtine, la fel ca aparatul dentar metalic, punctaj maxim la capitolele rezistenta si calitatea materialelor. Avantajul sau major este insa estetica. Aparatul dentar din safir poate trece, la o prima vedere,  complet neobservat, si chiar si atunci cand devine evident, el nu creeaza o imagine neplacuta. Zambetul persoanelor care poarta un aparat dentar din safir este unul in curs de perfectiune, accesorizat cu o "bijuterie". 


Desigur, chiar si alegerea perfecta are un dezavantaj, iar acesta este pretul. Aparatul dentar din safir este mai scump decat variantele anterioare, pretul variind intre 3000 si 6500 RON.


Costul unui aparat dentar lingual


Ultimul tip de aparat dentar fix este aparatul dentar lingual. Acest tip de aparat dentar este recomandat persoanelor cu exigente estetice foarte ridicate. Marele avantaj al aparatului dentar lingual este acela de a fi complet ascuns. Numai pacientul care il poarta va sti ca il are, el fiind pozitionat pe suprafata interioara a dintilor. 


Dupa cum este de asteptat, si acesta are unele dezavantaje; Procesul de indreptare al dintilor este mai lent, poate crea disconfort la nivelul limbii, poate ingreuna pronuntia corecta a anumitor sunete, iar in plus, pretul este unul mult mai ridicat. Pacientii care opteaza pentru un aparat dentar lingual trebuie sa stie ca pretul acestuia se situeaza intre 8000 si 12.000 RON, pentru o singura arcada.


In concluzie, cu toate ca lista poate parea destul de lunga, iar preturile destul de ridicate, in realitate, aparatul dentar este cea mai ieftina, sanatoasa si eficienta metoda pentru obtinerea unui zambet perfect, de nepretuit.


Cat costa un tratament ortodontic complet?


Multi pacienti cu probleme ortodontice vor sa afle cat costa un aparat dentar pentru a afla cat trebuie sa cheltuie pentru a avea zambetul mult visat. In realitate insa, obtinerea zambetului perfect este un intreg proces care nu se rezuma la pretul aparatului dentar.


In funcție de pachetul pe care medicul ortodont l-a creat, tratamentul ortodontic cuprinde urmatoarele costuri:


-Consultatia initiala (gratuita sau pana la 200lei) 


-Realizarea unui plan de tratament


-Tratarea eventualelor carii (100lei -400lei)


-Amprente si radiografii dentare (150lei - 350lei)


-Montarea aparatului dentar


-Consultatii periodice pentru reglarea aparatului (100lei - 200lei)


-Igienizari periodice


-Inlocuirea sau adaugarea anumitor elemente pe parcursul tratamentului (elastice, arcuri, brackets, etc)(100lei - 200lei)


-Indepartarea aparatului dentar


Pentru o mai buna transparenta si cu scopul de a simplifica lucrurile, multi medici ortodonti aleg sa cuprinda toate aceste costuri intr-un singur pret. In aceste situatii este mai putin relevant cat costa un aparat dentar, deoarece pacientului nu i se ofera posibilitatea de a achita doar aparatul. 


Pe de alta parte, chiar si atunci cand se stie exact cat costa un aparat dentar, este important ca pacientul sa fie constient ca mai devreme sau mai tarziu vor trebui suportate si toate celelate cheltuieli pe care un tratament ortodontic le presupune. Mai mult decat atat, cunoscandu-se dificultatile financiare pe care unii pacienti le pot intampina, din ce in ce mai multi medici accepta plata tratamentului sau a aparatului dentar in rate.


Pentru acei pacienti care au luat decizia de a urma un tratament ortodontic dar inca doresc sa afle cu exactitate cat costa un aparat dentar, cea mai buna metoda de a afla acest lucru este sa ceara unuia sau mai multor medici specialisti o oferta de pret.


Echipa DentistOnline

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!