Plombele sau obturatiile dentare

Plombele sau obturatiile dentare

Plombele sau obturatiile dentare 2016-09-28, Vizualizari:  1443

Obturatiile dentare : ce sunt si care  este motivul pentru care sunt necesare?


Obturat›iile în stomatologie se face referire la un material care este folosit pentru a umple spatiile libere din dint›i care sunt in general obtinute prin indepartarea tesutului dentar afectat de carie, sau atunci când dintele a suferit leziuni de cauza traumatica cu pierderi importante de tesut dur dentar.

Plombe dentare insusesc rolul de a izola t›esuturile sensibile ale dint›ilor not™tri, pentru a preveni germenii sa ajunga la tesutul pulpar.


Ce sunt plombe dentare ?Piese de etant™are pentru dint›i care sunt impart›ite in doua tipuri: - temporare tsi permanente.
Obturatii temporare puse de medici pot fi repetate de multe ori in anumite scopuri terapeutice sau de diagnostic, de exemplu, atunci când un medic nu este destul de sigur ca nu a atins inca un nerv. In astfel de cazuri, se alege o opt›iune de obturare temporara: in cazul in care procesul carios ce a afectat dintele a fost prea mare si a interesat tesutul pulpar dand reactii dureroase cu, caracter pulsatil obturatia provizorie poate fi indepartata cu usurinta si se recurge la  indepartarea tesutului pulpar.


Obturatii permanente
exista in stomatologie de ani s™i chiar decenii .Astazi, medicii au in arsenalul lor urmatoarele " materiale de reconstruct›ie " pentru restaurari dentare

Tipuri de obturatii dentare :
cimentmetalcompozitincrustatii ceramice incrustatii de oxid de zirconiu
Plombele de ciment sunt de mai multe feluri. Cel mai adesea utilizate pentru fabricarea de ciment de silicat, ciment fosfat, ciment ionomer de sticla.
Ciment silicatul a inceput sa fie folosit chiar t™i in secolul al XIX-lea . Compozit›ia cimentului de pulbere de sticla aluminosilicat care interact›ioneaza cu lichidul sub forma unui amestec de acid fosforic, se formeaza un gel structurat.O caracteristica pozitiva a acestui material este de a elibera ionii de fluor, care ajuta la prevenirea cariilor secundare. Dezavantajul acestiu tip de ciment consta in faptul ca elementele libere din compozitia sa afecteaza in mod negativ pulpa vie. Prin urmare, aceste cimenturi nu se recomanda sa fie puse fara o baza de hidroxid de calciu.


Cimenturile pe baza de fosfat - material ieftin, care are fixare slaba este t™ters rapid t™i nu poate sa ramana etans cu marginile preparatiilor dentare, ceea ce duce la patrunderea germenilor. Prin urmare, in scopul de a consolida o ocburatie etansa in ciment s-au adaugat diverse umpluturi (de multe ori de argint) .


Spre deosebire de ciment fosfat, ionomerii de sticla se apropie de proprietat›ile fizio-chimice similare cu dintele. Rigidizarea obturatiilor are loc sub act›iunea luminii ultraviolete, fapt care ofera medicului sa aseze materialul in preparatie cu atentie.Grat›ie componentelor care cont›in fluor, aceste obturatii vor ajuta la prevenirea cariilor secundare, acestea sunt mai durabile. Cu toate acestea, ionomerii de sticla din ciment de asemenea, au o uzura rapida t™i friabilitate, t™i porozitate ceea ce permite pigmentilor alimentari sa se infiltreze si obturatiile devin inestetice.
Obturat›ii metalice
Obturat›ii metalice sunt realizate dintr-un amalgam ( amalgam de argint format din argint 65-70% ,staniu 25-27% , cupru 3-5% la care s-a mai adaugat zinc in proportie de 1-2%.( Staniu, siliciu ), mercur ). in ciuda rezistent›ei, durabilitate t™i costuri reduse,sunt tot  mai put›in frecvent aplicata in stomatologie moderna.


Obturatiile de metal sunt de culoare stralucitoare, in contrast puternic cu smalt›ul dentar .Octurtiile de amalgam sunt acceptabile numai pe dintii din spate.
Plombe din material compozite sunt mase de culoarea smalt›ului dentar din material cu umplutura de sticla ( dioxid de siliciu ). Aparut in 1960, acestea au fost folosite doar pe dint›ii din fat›a deoarece aceste materiale initial nu rezistau sarcinilor miscarilor de mestecatie.De atunci, materialele compozite s-au imbunatat›it atât de mult incât acum ele pot fi folosite pe toti dintii. Materialele compozite sunt utilizate nu numai pentru a restabili dintele dupa cariilor dentare, dar, de asemenea pentru scopuri cosmetice pentru a schimba culoarea dintelui sau a formei acestora.
perioada de viata estimata a unei obturatii.

Studiile au aratat ca obturatiile compozite au o medie de 7-10 ani , viat›a plombelor de amalgam mai mult timp.
Obturatiile din compomeri sunt indicate pentru umplerea unor spat›ii goale mici, defecte in forma de pana, dint›ii de lapte.
Fatetele si incrustatiile din compozit po fi facute direct in gura pacientului cat si in laborator ca varianta indirecta. Vorbind de incrustatii ceramice in general, se realizeaza numai prin metoda indirecta si necesita timp mult mai mare de fabricare decât oricare altul material dar si  proprietat›ile lor sunt net superioare. Asadar ceramica este cea mai apropiate in proprietat›ile sale ( putere, culoare , reflexie a luminii , etc. ) de smalt›ul dentar .Dupa cimentarea pe dinte ceramica devine cu adevarat rezistenta.

Prin urmare, in cazul in care exista carii care intereseaza o mare parte din volumul dentar este recomandat a fi pus o incrustatie din ceramica si nu una din variantele de mai sus de materiale pentru obturatii.in multe cazuri , atunci când distrugerea coroanei dintelui este mare, iar dintele in acelat™i timp viu, singurul lucru care previne depulpation t™i care acopera coroana dintelui - este o incrustatie sau coroana integral ceramica.


Dr. Anatolii Glopina- medic estetica si protetica dentara

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Velvet Dental

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!