Eroziunea smaltului dintilor

Eroziunea smaltului dintilor

eroziunea smaltului 2018-10-01, Vizualizari:  848

Obiceiurile tale zilnice – de la ce mananci si bei pana la periaj – iti pot dauna dintilor.
Daca medicul dumneavoastra dentist va vorbeste despre eroziunea smaltului, ar trebui sa-l ascultati. Smaltul este un tesut dur, calcificat care acopera coroana dintilor. Acesta reprezinta principalul scut împotriva a tot ce mancam si bem pentru a ne proteja împotriva cariilor.


Este, de asemenea, partea alba a dintilor, asa ca atunci când acesta va fi înlaturat, dentina ce sta la baza si este mai galbena va deveni vizibila. Tratamentele pentru albirea dintilor, ce functioneaza prin îndepartarea petelor provocate de bauturi sau mâncaruri, nu vor functiona în acest caz.


Cum este erodat smaltul


Smaltul dentar ofera un scut incredibil de dur pentru dinti, dar are o slabiciune majora: pH-ul (estimat) 5,5. Saliva functioneaza pentru a neutraliza acizii si pentru a mentine acel echilibru, precum si pentru a ajuta la înlocuirea ionilor de fosfati si de calciu care sunt pierduti, în vederea mentinerii smaltului puternic. Atunci când saliva nu poate tine pasul cu acizii, poate interveni eroziunea smaltului.


În timp ce smaltul este incredibil de puternic, odata ce acesta este îndepartat nu exista cale de întoarcere. Deoarece nu exista celule vii în smaltul dintilor, acesta nu se poate regenera sau vindeca. Lasat netratat, acest proces poate duce la pierderea dintilor.


Cu toate acestea, eroziunea smaltului este pur si simplu o parte naturala a îmbatrânirii. Folosim dintii pentru a mânca, a bea si a mesteca. Ca rezultat, smaltul se erodeaza de-a lungul timpului.


Eroziunea smaltului si dieta.


De cele mai multe ori eroziunea smaltului se datoreaza dietei necorespunzatoare. Daca aveti o dieta sanatoasa, echilibrata, nu trebuie sa va faceti griji. Daca în schimb consumati sucuri zilnic, acestea pot provoca vatamari foarte rapide ale smaltului.


Unii din cei mai mari daunatori pentru smalt sunt bauturile: sucuri, bauturi sportive si, în special, ceaiul dulce, care este mai acid decât sucurile si care contine foarte mult zahar. Acidul va consuma smaltul iar zaharul va începe dezvoltarea cariilor. Atentie! Sucurile “fara zahar” nu înseamna neaparat ca acesta nu dauneaza, bauturile carbogazoase fiind în general foarte acide.


Purtând o discutie cu medicul dumneavoastra stomatolog în legatura cu dieta, va poate ajuta sa determinati ce tipuri de modificari în stilul de viata ar trebui sa adoptati pentru a va ajuta la prevenirea eroziunii smaltului.


Probleme medicale care contribuie la eroziunea smaltului.


În anumite cazuri eroziunea smaltului dintilor este cauzata de varsaturi frecvente sau reflux al acidului gastric, care expune în mod repetat dintii la acidul stomacal si pot provoca subtierea smaltului. Riscul este marit în timpul somnului, perioada în care productia de saliva este scazuta, deci o protectie la acizi mai mica.


Medicul stomatolog poate identifica aceste probleme verificând modele specifice de uzura din cavitatea bucala. Spre exemplu, în cazul refluxului gastroesofagian petrecut în timpul noptii acesta poate observa deteriorari predominante pe partea pe care pacientul doarme cel mai des. Totodata, o persoana care sufera de bulimie ar putea avea pierderi de smalt pe suprafetele interioare ale dintilor de sus.


Slefuirea dintilor poate, de asemenea, sa deterioreze într-un mod fizic smaltul, fiind foarte important sa discutati cu medicul dentist pentru a determina cauza principala a macinarii si pentru a gasi o solutie.


Tratamentul pentru eroziunea smaltului


Daca observati simptome ale eroziunii smaltului, cum ar fi dinti decolorati sau sensibilitate la alimente sau bauturi calde sau reci, este important sa vizitati dentistul, care va poate ajuta sa evaluati optiunile si sa alegeti un curs de actiune. Nimic nu va poate înlocui smaltul, dar, în plus fata de anumite modificari în stilul de viata puteti apela la anumite produse si proceduri dentare ce va pot ajuta.


Pentru început, medicul dentist va poate recomanda perierea cu o pasta de dinti ce contine fluor sau folosirea unei ape de gura pe baza de fluor.


Daca eroziunea smaltului cauzeaza sensibilitate sau daca sunteti interesat de modificari cosmetice, fatetele dentare sau coroanele artificiale pot reda aspectul de dinti albi, sanatosi.


Pentru persoanele ce au pierdut smaltul dintilor la nivelul gingiei, plombarea zonelor respective poate ajuta.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Q Med

Adresa:  Adresa: Str. Iarba Campului nr. 2, Etaj 1 PUNCTE DE REPER: - intersectia Nitu Vasile cu Bd. Ctin. Brancoveanu - vizavi de banca Transilvania -vizavi de farmacia Sensiblu - in dreptul statiilor de masina 141, 116 - aproape de QMED RADIOLOGIE DENTARA

Localitate:  Sector 4

Telefon/fax:

Website:  http://qmed.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!