Sanatatea orala in timpul sarcinii

Sanatatea orala in timpul sarcinii

Prevenirea problemelor de santate orala in sarcina 2019-07-25, Vizualizari:  280

Ştiu, sarcina este una dintre cele mai frumoase şi emoţionante perioade din viaţa unei femei. Un moment în care dragostea pentru bebelușul ce urmează să fie adus pe lume este atât de mare încât aproape că nu poate fi exprimată în cuvinte. Acum este momentul să te preocupi mai mult ca niciodată de starea ta de bine şi de sănătatea ta. Aici includem, bineînteles, şi dantura.


Va avea sarcina un impact asupra sănătăţii tale orale?


În timpul sarcinii vă veţi confrunta cu o serie de modificări hormonale şi acestea ar putea creşte riscul de apariţie a problemelor de sănătate a cavităţii bucale.


Sângerările gingivale, un semn incipient al afecţiunilor gingivale, sunt provocate de acumularea plăcii bacteriene pe suprafaţa dinţilor. Modificările hormonale apărute în timpul sarcinii pot face gingiile mai vulnerabile la placa bacteriană, ducând la inflamaţie şi la sângerare gingivală. Această condiţie este denumită uneori gingivită de sarcină, care apare la 50% şi 70% dintre femeile gravide.


Simptomele gingivitei de sarcină sunt similare celor care survin în cazul afecţiunilor gingivale:


Culoarea gingiilor este mai roşie decât în mod obişnuitGingiile sângerează în urma periajului dentar sau în cazul în care muşcă din anumite alimente, cum ar fi merele


Inflamarea gingiilor Vulnerabilitatea ţesutului gingival


De obicei, simptomele afecţiunilor gingivale survin în a doua sau a treia lună de sarcină şi pot persista până în luna a opta.


Ce alte lucruri trebuie să am în vedere pentru a avea o bună sănătate orală în timpul sarcinii?


Dacă aveţi vărsături matinale este important să nu vă periaţi dinţii timp de cel puţin oră după episodul respectiv. Substanţele acide eliminate fac vulnerabil stratul de smalţ, iar periajul îl va deteriora. Vă puteţi clăti gura cu apă sau cu o apă de gură fără alcool.Adoptaţi o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată pe durata sarcinii, dinţii copilul vor începe să se  dezvolte în timpul vieţii intrauterine.Asiguraţi-vă continuitatea vizitelor la dentist şi informaţi+l în ce perioadă a sarcinii sunteţi. Anumite etape de tratament trebuie evitate, cu excepţia situaţiilor de urgenţă stomatologică.


Ce pot face pentru a ajuta la prevenirea problemelore de sănătate orală?


Deoarece gingivita este provocată de placa bacteriană de pe suprafaţa dinţilor, este important să vă curăţaţi foarte bine dinţii. Puteţi avea în vedere următoarele sugestii:


Periaţi dinţii timp de 2 minute, de două ori pe zi, cu o pastă care conţine fluor.Folosiţi aţă dentară sau o periuţă interdentară pentru a curăţa spaţiul dintre dinţi şi de-a lungul marginii gingivaleFolosiţi apă de gură cu fluor, pentru a ajuta la protecţia împotriva cariilor dentareEvitaţi apele de gură care conţin alcoolRenunţati la fumat, deoarece acesta are efecte asupra sănătăţii gingiilor şi asupra fătului.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  dr. Claudiu Roman

Adresa:  Strada Gheorghe Ionescu, Nr 2G, Sector 4, Bucuresti.

Localitate:  Sector 4

Telefon/fax:

Website:  http://dentalzen.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!