Mentinerea dintilor naturali si prelungirea duratei de viata a implantelor

Mentinerea dintilor naturali si prelungirea duratei de viata a implantelor

mentinerea dintilor naturali Vizualizari:  7747

Reactivitatea tesuturilor este elementul care determina durata in cavitatea bucala a unui implant dentar si a unei lucrari ceramice. Agresiunile reprezentate de microbi si tutun sunt continue si nu vom reusi sa le indepartam oricat am incerca cu cele mai performante tratamente. Singura sansa de prelungire a vietii implantelor, a grefelor de tesut si a lucrarilor ceramice este sa crestem reactivitatea tesuturilor prin metode care pot fi aplicate usor, pentru toata viata pacientului.

Cauzele pierderii dintilor sunt multiple insa toate au ca si rezultat distrugerea tesuturilor periodontale evidentiata clinic prin aparitia pungilor parodontale profunde, retractie gingivala si retractie osoasa.

Prezenta sangerarilor gingivale, a mirosului urat al gurii (halena) si gingia umflata cu aspect tumefiat pot fi acompaniate de dureri gingivale datorita inflamatiei acute. Toate aceste fenomene se produc pe fondul unui fenomen normal de imbatranire caracterizat de scaderea vitezei de regenerare.

Este evident ca nu vom reusi niciodata sa eliminam complet microbii din cavitatea bucala pentru mai mult de 2 ore orice tratament am folosi iar flora bacteriana din cavitatea bucala nici nu ar trebui sa incercam sa o eliminam complet deoarece abia atunci am deschide larg portile pentru microbii cu adevarat periculosi care ar crea adevarate dezastre.

Igiena dentara trebuie respectata cu strictete, nici un tratament din lume nu va functiona daca nu respectam regulile de igiena.

Pastrarea dintilor naturali depinde de reglarea intensitatii fortelor ocluzale pe fiecare dintre dinti in timpul tuturor miscarilor masticatorii. Doar asa putem evita spasmele muschilor masticatori care genereaza dureri de cap si indispozitie. Frecvent durerile considerate migrene sunt datorate de o lucrare dentara sau o obturatie incorect echilibrata ocluzal. Ocluzia dentara se schimba frecvent si depinde de pozitia pacientului. De aceea echilibrarea ocluzala este indicat sa se faca cu dispositive computerizate si nu doar cu hartia de articulatie care arata prezenta unor contacte dar nu si intensitatea acestora.

Pentru mentinerea unei masticatii corecte (bilateral echilibrate) trebuie ca arcada dentara sa fie integra continand incisivi, canin, premolari si molari. Tratamentul dentar trebuie realizat de medici dentisti care sa poata realiza ei insisi toate etapele tratamentului pentru a putea regla la fiecare vizita problemele de ocluzie dentara si igiena dentara (detartrajul cu ultrasunete si Laser trebuie realizat la fiecare 6 luni). Tratamentul trebuie realizat de un singur medic dentist care sa aiba o viziune globala asupra tuturor posibile complicatii si care sa poate sa isi asume responsabilitatea tuturor manoperelor realizate la un pacient (incepand cu detartrajul si terminand cu inserarea implantelor si realizarea lucrarilor ceramice).

Implantele dentare sunt intr-o continua dezvoltare insa trebuie recunoscut ca nici un implant nu se compara cu dintele natural care are avantajul prinderii prin intermediul ligamentelor alveolodentare care dau posibilitatea de a simti alimentele foarte dure si a declansa un arc reflex care intrerupe miscarea prea puternica si previne distrugerea dintelui in timpul masticatiei rapide. Implantele dentare neposedand aceste ligamente sunt foarte vulnerabile contactelor ocluzale imperfecte si alimentelor dure. De aceea lucrarile dentare pe implante se recomanda sa se realizeze in sistem fix insurubat si nu cimentate pentru a avea posibilitatea ca la 6 luni sa desurubam lucrarea, sa reconstruim tesuturile periimplanare si sa reinsurubam aceeasi lucrare ceramica.

In cazul implantelor inserate dupa aplicarea unei grefe osoase de apozitie, osteodistractie sau sinus lift cu prelevare autologa sau cu material comercial disponibil devine esentiala aceasta mentinere a tesutului periimplantar deoarece riscul de resorbtie a osului periimplantar este mult mai mare.

Tratamentul Gingival Protect actioneaza prin mentinerea tesutului periimplantar in cazul implantelor si prin refacerea ligamentelor alveolodentare in cazul dintilor naturali. Mecanismul foloseste propriile celule de regenerare ale pacientului si are ca efect refacerea tesuturilor pierdute prin oricare dintre mecanismele descrise mai sus. Fiind un tratament extrem de usor de intrebuintat vom putea asigura pacientii ca daca respecta indicatiile medicului dentist vor reusi sa-si mentina dintii naturali si vor prelungi durata de viata a implantelor dentare din zonele edentate. Igiena dentara prin detartraj regulat si controlul computerizat al ocluziei dentare raman elemente obligatorii asociate tratamentului Gingival Protect.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Vladila

Adresa:  Bucuresti, Calea 13 Septembrie,sect 5 nr. 235, bl V3,sc 2, CP 050723

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  https://www.stemgenerator.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!