Intrebari frecvente despre fracturile dentare

Intrebari frecvente despre fracturile dentare

Imagine Intrebari frecvente despre fracturile dentare 27 ianuarie 2017, Vizualizari:  365

Fracturile dintilor permanenti tineri se intampla mai des decat ne-am astepta iar copiii/tinerii, parintii dar si medicii sunt deseori luati prin surprindere.

Nu multi stiu ca daca fragmentele de dinti sunt adunate de pe jos si puse intr un recipient cu ser fiziologic sau lapte, ele pot fi lipite, dupa decontaminare, de catre medicii care au experienta in asa numitele “Atasari de fragmente dentare”.


Practic, un fragment corect lipit face corp comun cu dintele, care In scurt timp va putea fi folosit in regim normal (cu anumite limitari, desigur…). Ganditi-va ca in loc sa scoatem nervul si sa punem un pivot iar apoi, dupa ce slefuim, o coroana de acoperire, cu toate dezavantajele care deriva de aici, noi lipim fragmentul pe pozitie si…GATA!!!

Este cea mai pretioasa reconstructie si totusi, cea mai putin folosita. In lipsa unui protocol corect si riguros aplicat esecurile sunt numeroase… Ceea ce face sa se considere ca aceasta tehnica nu da rezultate!

Experienta mi-a aratat ca in marea majoritate a cazurilor fragmentele pot fi repuse corect pe pozitie si lipite. Mai mult decat atat, de cele mai multe ori vitalitatea dintilor fracturati este pastrata.

Chiar daca fragmentele fracturate nu pot fi recuperate, noi putem sa reconstruim direct in cabinet dintii fracturati, cu rasini compozite.

In oricare dintre cele 2 cazuri, este bine sa va prezentati cat mai repede posibil la cabinet dupa accidentare, intrucat fiecare ora face diferenta intre un dinte viu sau unul care isi pierde vitalitatea si moare.

Ce trebuie sa intelegem atunci cand vorbim despre fracturile dintilor? Ce inseamna mai exact?

Fracturile, spre deosebire de fisuri, sunt detasari ale fragmentelor dentare.

Care sunt cauzele fracturilor?

In principal, accidentele de sport, agresivitatea/violenta din scoli, accidentele la joaca sau chiar si acasa si nu in ultimul rand agresiunile din familie.
(dintii se sparg frecvent la scoala, ca urmare a violentei crescute. Copiii se pot lovi intre ei sau pot fi loviti din intamplare. Mai exista accidentele la joaca (caderi de pe bicicleta, in timpul antrenamentelor sportive, pe partiile de ski sau de sanius). Nu trebuie neglijate nici cazurile de violenta domestica, si aici afectati nu sunt doar copiii, ci si adultii.)

Un dinte fracturat poate sa reprezinte o urgenta stomatologica? De ce?Trebuie sa ne prezentam imediat la doctor?

Bineinteles ca da. Apare durerea, poate fi afectat nervul, pot aparea abcese. Sunt perturbate functii: estetica, vorbirea…

Cat de grave pot fi fracturile? Sunt mai multe tipuri de fracturi dentare? Care sunt acestea?

Fracturile intereseaza sau nu camera pulpara, caz in care si prognosticul este diferit. Deseori, cand se deschide camera pulpara este bine sa apelam la un medic endodont, experimentat in astfel de cazuri/limita. Uneori se pot pastra parti ale nervului, pentru ca dezvoltarea radacinii sa se poata continua/finaliza, mai ales atunci cand dintii se sparg intre 8 si 9 ani.

Ce inseamna un dinte vital si un dinte devital? Care sunt mai sensibili in cazul unei fracturi?

Dintele vital este viu, dupa cum ii spune si numele, este integrat si conectat la sistemul viu care suntem. Raspunde bine!! Are elasticitate crescuta comparativ cu dintii devitali, simte mai bine presiunile, modificarile de temperatura. Reactioneaza prin durere atunci cand se cariaza, avertizeaza ca ceva nu este in ordine. Ori dintele devital nu doare. Nu simte. Nu prea stie…

 


Autor:  Dr.Cristina Ghita- medic primar stomatolog

Adresa:  Strada Abrud nr. 140 bl 12C scaraB, ap 45, interf 45 Sector 1, Bucuresti

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://drcristinaghita.ro/,www.enatraining.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Va recomandam
 

cazare litoral,cazare la munte Valid CSS!