Intrebari frecvente despre fracturile dentare-partea2

Intrebari frecvente despre fracturile dentare-partea2

Intrebari frecvente despre fracturile dentare-partea2 Vizualizari:  1705
Ce masuri luam in cazul unui dinte spart?

Toti cei implicati in accident sau aflati in apropiere trebuie sa caute fragmentele fracturate si daca le gasesc sa le depoziteze in mici recipiente de medicamente cu ser fiziologic. Chiar daca nu se gasesc fragmentele, copiii accidentati trebuie trimisi de urgenta intr un serviciu de stomatologie cu experienta in astfel de cazuri.De multe ori, prezentarea deindata la medic poate salva dinti avulsionati/expulzati, acestia putand fi repozitionati. Dar trebuie actionat in decursul a 3-4 ore. Se vor face radiografii pentru a ne asigura ca osul alveolar sau radacinile nu sunt fracturate, de asemenea pt a vedea exact cat de aproape se afla linia de fractura de camera pulpara.

Exista cazuri de fractura in care poate sa fie implicata si radacina dintelui?

Din pacate da. Tocmai de aceea se fac radiografii de control pentru a evalua starea radacinii dar si a osului. Aici prognosticul se inrautateste, totusi chiar si in aceste cazuri dramatice se poate actiona de catre cei priceputi. Trebuie depuse toate eforturile pana la decizia finala de extractie.

Ce se poate face in astfel de cazuri? Inteleg ca azi, medicii stomatologi au la dispozitie diferite tehnici adezive cu care se pot lipi fragmentele dentare. Ce durata pot avea in timp aceste metode sau tehnici?

Daca se gasesc fragmentele, fuguta cu ele la doctor, pentru a fi lipite. Cu cat mai repede, cu atat mai bine… daca nu se gasesc fragmentele, dintii fracturati se vor reconstrui direct, in cabinet, folosind un model pregatit special in laborator.

Dupa tratarea unui dinte fracturat este posibil ca dintele sa se vindece complet?

Buna intrebare… Raspunsurile pot fi multiple. Depinde de foarte multe lucruri: la ce nivel s-a fracturat, s-a deschis camera pulpara, cat de repede se ajunge la doctor, cat de pregatit este medicul respectiv in aceasta tehnica… Am ajuns la concluzia ca este intotdeauna bine sa cunoastem pe cineva care face chestiile astea, cu care te poti sfatui si la care poti trimite in regim de urgenta un astfel de caz.

La ce trebuie sa fim atenti dupa ce am suferit o reconstructie dentara? Pot aparea complicatii?

Dupa reatasarea fragmentului dintele este oricum sensibil ceva vreme. Trebuie fixat fragmentul cat mai bine, sa nu zic perfect pe pozitie. Uneori se poate, alteori nu. Important este ca dupa lipire dintele sa nu fie inalt, pt ca pot aparea complicatii.

Copiii sunt primii care se confrunta cu aceasta problema, si anume cu fracturile dentare…cea mai frecventa cauza fiind cazaturile. Dar la adulti, cat de des se intampla?

Surprinzator de des. Oamenii mari isi pot sparge dintii alunecand si cazand in casa, sau la ski, sau de pe bicicleta… sau un pumn bine plasat poate fractura sau chiar avulsiona niste dinti…

Exista sanse ca un dinte reconstruit sa mai aiba acelasi aspect ca inainte sa fie fracturat?

Da, cu siguranta. Azi avem la dispozitie tehnici potrivite si materiale foarte asemanatoare dintilor naturali.
Dupa cum spune Einstein: nu avem nevoie sa gandim mai mult, avem nevoie sa gandim altfel: mai conservativ, mai cu blandete. Nu trebuie sa uitam niciodata ca imprejurul dintelui se afla un om care are asteptari, dorinte, nevoi, temeri…ca noi toti, de altfel!

Putem preveni fracturile dentare?

Nu prea ai cum sa previi fracturile dentare. Ar tebui sa stai toata ziua in pat sau in fotoliu, cu masti de protectie pe fata…nu se poate!
E important insa de stiut ce sa faci odata ce astfel de accidente se intampla…

 

 

 

 

 

 

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr.Cristina Ghita- medic primar stomatolog

Adresa:  Strada Abrud nr. 140 bl 12C scaraB, ap 45, interf 45 Sector 1, Bucuresti

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://drcristinaghita.ro/,www.enatraining.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!