Traumatismele dentare la copii

Traumatismele dentare la copii

Traumatismele dentare la copii 2014-11-04, Vizualizari:  1838
REGULI DE URMAT IN CAZUL TRAUMATISMELOR DENTARE LA COPII

Prezentul articol se doreste a fi un ghid pentru parinti, educatori, profesori si toti cei care au de a face cu copii de diferite varste si preocupari.

Leziunile dentare de cauza traumatica sunt foarte dureroase pentru copii si in egala masura si pentru parinti. Traumatismele dentare apar in urma  unei varietati de activitati dar sunt in mare parte cauzate de accidente sportive, la joaca, incidente, caderi prin casa.

Atitudinea prompta si tratamentul imediat este esential pentru rezultatul de durata a unui dinte traumatizat. Acordarea tratamentului in primele 30 de minute de la momentul accidentului poate face diferenta intre salvarea sau pierderea unui dinte traumatizat.

Cauzele si frecventa traumatismelor dentare

Aproximativ 30% dintre copii au experimentat un traumatism dentar. Leziunile  orale includ dinti  care sunt: loviti, fracturati, avulsionati (iesiti din alveola), impinsi in alveola sau mobili. Pot aparea si fracturi ale radacinii sau ale osului alveolar.

Pentru dintii de lapte perioada in care se petrec cele mai multe accidente este intre 18-40 saptamani, deoarece este perioada in care copilul incepe sa se miste foarte mult avand o coordonare relativ mica. Leziunile dintilor temporari apar de obicei ca rezultat al caderilor si coliziunilor, inevitabile de altfel odata ce copilul invata sa mearga si sa alerge.

Dintii permanenti: baietii de varsta scolara experimenteaza traumatisme cu o frecventa aproape dubla fata de fetele de aceeasi varsta. Accidentarile sportive si bataile sunt de cele mai multe ori cauza traumatismelor dentare in randul adolescentilor. Cel mai adesea lezat este incisivul central superior. Dintii superiori care protrud (ies inafara) mai mult de 4 mm sunt de 2-3 ori mai predispusi traumatismelor dentare decat dintii aliniati normal pe arcada.

Clasificarea traumatismelor dentare:

* avulsia dentara;

* luxatia dentara si extruzia;

* fractura in smalt si fractura coronara;

* contuzia dentara si subluxatia;

* fractura radiculara;

* fractura de os alveolar.

Examenul clinic al micului pacient traumatizat

Pentru stabilirea unui diagnostic corect pe baza caruia se va aplica un tratament eficace, este nevoie ca examenul clinic sa fie minutios si totusi realizat cu blandete de catre medicul stomatolog. Elemente esentiale privind accidentarea trebuiesc aduse la cunostinta medicului si notate in fisa de examinare.

* Istoricul medical - se face un istoric medical complet. Existenta afectiunilor cardiace  presupune initierea unui tratament profilactic cu antibiotice. Precizati daca copilul are tulburari de sangerare sau este imunocompromis (are imunitatea scazuta sau foarte afectata de alte afectiuni generale cronice). Se inregistreaza medicatia generala curenta. Parintele trebuie sa precizeze eventualele alergii medicamentoase, sa faca un istoric al interventiilor chirurgicale precedente. Medicul dentist sau pedodont intreaba parintele despre vaccinurile administrate, in special cel antitetanos. Medicul trebuie sa stie daca datorita traumatismului copilul si-a pierdut cunostinta.

* Istoricul dentar - medicul trebuie sa afle cum, cand si unde a avut loc accidentarea. “Cum” este important deoarece da informatii despre severitatea accidentarii. “Cand” este foarte important deoarece prognosticul tratamentului se inrautateste cu fiecare minut de intarziere in acordarea tratamentului adecvat. “Unde” este important deoarece poate determina daca se instituie sau nu tratament antitetanos (in casa, pe ciment, pe pamant, pe nisip, in apa etc)

*   Examinarea fizica;

*   Examenul extraoral;

*   Examenul intraoral;

*   Examenul radiologic;

*   Fotografierea documentara.

PRIMUL AJUTOR IN CAZ DE TRAUMATISM DENTAR

Dintele avulsionat - Dintele este complet iesit din alveola; de obicei parintele vine cu dintisorul in mana.

RECOMANDARI:

Dintii temporari: - de obicei nu se reimplanteaza (nu se pun la loc) datorita riscului crescut de afectare a mugurelui dintelui permanent.

Dintii permanenti:

- Nu se atinge radacina dintelui! Dintele se manevreaza atingand doar coroana.

- Dintele se clateste doar daca este acoperit de murdarie. Nu se racleaza sau freaca spre a fi curatat; pe radacina sunt prezente ligamente care sunt esentiale pentru realipirea dintelui la loc in alveola osoasa; prin acele ligamente dintele “se hraneste”

- Se incearca repozitionarea dintelui in alveola cu o presiune slaba si incercati sa-l mentineti pe pozitie;

- Daca nu este posibila/nu se reuseste reimplantarea puneti dintele intr-un recipient cu solutie salina (ser fiziologic), lapte sau chiar saliva pacientului. Aceasta va hidrata si hrani celulele ligamentelor parodontale care sunt inca atasate de radacina dintelui. NU solutie de curatare a lentilelor de contact. Recipientul poate fi de orice fel atat timp cat este curat, preferabil recipient steril de la farmacie (cutie, borcanas, care se poate inchide cu un capac).

- Dintele nu trebuie sa se usuce. NU se inveleste in servetel sau batista textila;

- Copilul trebuie dus de urgenta la cabinetul stomatologic sau la spital la camera de garda.

- Pot fi necesare radiografii ale cailor aeriene, stomacului sau cavitatii orale in caz ca dintele nu se gaseste;

- Trebuie luata in calcul vaccinarea antitetanos daca alveola este contaminata cu murdarie (detritus) daca traumatismul a avut loc afara.

LUXATIA ( DINTELE DEPLASAT, EXTRUZIA)

Luxatia - implica deplasarea dintelui inainte, inapoi, in lateral fata de pozitia initiala;

Luxatia laterala - deplasare angulara a dintelui cu ramanerea lui in alveola. De obicei se asociaza cu fractura suportului osos;

Extruzia - dintele este partial iesit din alveola. Frecvent la incisivii de lapte datorita elasticitatii osului. Se asociaza cu sangerare gingivala.

RECOMANDARI:

Dintii temporari: - plasati o compresa rece peste gurita,administrati un analgezic pentru copii, solicitati ajutor specializat.

Dintii permanenti: - Se curata zona cu apa rece si plasati o compresa cu gheata peste buza pentru prevenirea edemului (umflarea zonei),administrati un analgezic pentru calmarea durerii. Incercati sa impingeti dintele in alveola cu presiune usoara dar continua. Pacientul trebuie sa mentina rezultatul obtinut pana ajunge la primul cabinet stomatologic.

FRACTURA DINTELUI

Fractura dentara - este clasificata in functie de afectarea smaltului, afectarea dentinei si afectarea tesutului pulpar.

Dintii temporari: - se curata zona prin spalare cu apa calduta, administrati un analgezic, aplicati o compresa rece peste gurita, mergeti la cabinetul stomatologic.

Dintii permanenti: - se curata zona prin spalare cu apa calduta, administrati un analgezic, aplicati o compresa rece peste gura, mergeti la cabinetul stomatologic.

INTRUZIA DENTARA (DINTE IMPINS IN ALVEOLA)

Intruzia - cea mai grava forma de luxatie dentara datorita ratei mici de succes a tratamentului in scopul mentinerii dintelui vital pe arcada.

 Dintii temporari: - se curata zona cu apa calduta, aplicati compresa rece peste gurita, administrati analgezic, solicitati ajutor specializat.

Dintii permanenti: - se curata zona cu apa calduta, aplicati compresa rece peste gura, administrati analgezic, solicitati ajutor specializat.

CONTUZIA (DITELE LOVIT, SUBLUXATIA)

Contuzia - rezulta in afectarea blanda a ligamentului parodontal, fara mobilitate dentara sau deplasare a dintelui.

Subluxatia - tesutul parodontal este afectat rezultand mobilitate dentara. Exista sangerare gingivala si dintele este sensibil la percutie. Dintii temporari isi pot schimba culoarea dupa traumatism (gri, vanat, brun).

Dintii temporari: - se curata zona cu apa calduta, aplicati compresa rece peste gurita, administrati analgezic, mergeti la cabinetul stomatologic.

Dintii permanenti: - se curata zona cu apa calduta, aplicati compresa rece peste gura, administrati analgezic, mergeti la cabinetul stomatologic.

FRACTURA RADACINIIFractura radiculara poate fi:

- orizontala - interesand treimea apicala (inspre varful radacinii), treimea medie sau treimea cervicala (dinspre coroana) a radacinii dentare. Prognosticul scade cu cat fractura este situata mai coronar    

- verticala - frecventa la dintii laterali, apare in urma inclestarii dintilor sau trauma a mandibulei.

Dintii temporari: - se curata zona cu apa rece, aplicati compresa rece peste gurita, administrati analgezic, solicitati ajutor specializat.

Dintii permanenti: - se curata zona cu apa rece, aplicati compresa rece peste gura, administrati analgezic, solicitati ajutor specializat.

FRACTURA OSULUI ALVEOLAR

Apare de obicei la traumatisme mai puternice survenite frontal si mai sus in zona buzei, sub nas, prin lovire de un corp dur, prin cadere pe o margine, muchie dura (masa, treapta, bara, calorifer, leagan, bordura etc).

De obicei dupa durere, se observa invinetirea si umflarea zonei, mai degraba decat sangerarea gingiei. Se mai poate observa modificarea pozitiei dintelui (coroanei) fata de linia celorlalti dinti; insa coroana nu este mobila.

Recomandari:

Dintii temporari: - se curata zona cu apa rece, aplicati compresa rece peste gurita, administrati analgezic, solicitati ajutor specializat pentru repozitionarea fragmentelor osoase.

Dintii permanenti: - se curata zona cu apa rece, aplicati compresa rece peste gura, administrati analgezic, solicitati ajutor specializat pentru repozitionarea fragmentelor osoase si imobilizarea lor.

Ca regula generala, in cazul oricarui tip de traumatism trebuie sa solicitati ajutor medical specializat. Este bine ca in cazul copiilor foarte mici, cu care se colaboreaza oricum foarte dificil, sa solicitati ajutor direct la spital. Cu cat actionati mai repede , cu cat sansele de succes sunt mai mari, fara complicatii ulterioare dureroase sau estetice.

Accidentele se intampla dar este bine sa le prevenim cat mai mult. Sportivii ar trebui incurajati sa poarte gutiere de protectie recomandate chiar de catre antrenori. Un rol foarte important il are educatia publicului in sensul acordarii primului ajutor pentru a evita aparitia complicatiilor mai tarziu.     

Articol preluat si adaptat de Dr. Lucia Misoaga, medic stomatolog ABC Eurodent

Sursa: www.dentalresource.org/topic50trauma.html

Imagini: www.slideplayer.us, www.huffingtonpost.com, plus.google.com

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Lucia Misoaga

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!