Evolutia unei simple carii

Evolutia unei simple carii

Evolutia unei simple carii 2015-02-23, Vizualizari:  2896

Pentru a putea intelege mai bine evolutia cariei dentare vom incepe cu definirea acesteia, vom enumera cauzele aparitiei leziunilor, iar la final vom afla complicatiile date de netratarea acestora intr-un timp util.

Ce este caria dentara?

            Caria este o infectie bacteriana care duce la demineralizarea, in prima faza, apoi la distrugerea tesuturilor dure din care este alcatuit dintele. Aceasta distructie este rezultatul actiunii acidului produs din descompunerea, de catre bacterii, a resturilor alimentare din cavitatea orala.

Care sunt cauzele aparitiei cariei?

1.      Carbohidratii

Conform unor studii, s-a demonstrat ca rolul de baza in dezvoltarea acestei afectiuni il au alimentele bogate in zaharuri (dulciurile, bauturile carbogazoase, chipsurile, etc.). Este foarte important de precizat ca rolul nociv al acestui factor este strans legat si de o igiena orala deficitara.

2.      Bacteriile cariogene

Streptococcus mutans, Lactobacilul si Actinomicetele prezente sub forma de colonii in saliva individului.

3.      Producerea insuficienta de saliva (xerostomia)

            Deoarece saliva dilueaza si neutralizeaza efectul acidului asupra structurilor dure dentare si pentru ca reprezinta un important rezervor de minerale necesar remineralizarii dintilor, producerea insuficienta de saliva reprezinta un factor favorizant al cariei dentare, demn de luat in considerare. Acest deficit de saliva poate fi cauzat de cantitatea scazuta de proteine si vitamine, de anumite tipuri de medicamente si tratamente, dar si de boli sistemice precum diabetul si cancerul.

Complicatiile cariei in lipsa unui tratament de specialitate.

            Datorita unuia sau, mai frecvent, a combinatiei dintre factorii descrisi mai sus si in lipsa unui tratament stomatologic de combatere a evolutiei cariei, bacteriile cariogene ajung, prin distrugerea tesuturilor dure, la camera pulpara a dintelui (locul in care se afla nervul), unde sub actiunea bacteriilor de putrefactie are loc descompunerea pulpei si migrarea produsilor metabolici bacterieni spre apexul dintelui (varful radacinii), evoluand catre osul de sustinere a dintelui. in timp, aceste bacterii pot cauza parodontite apicale acute si cronice, granuloame, chisturi si chiar abcese ale fetei. Sa le luam pe rand:

            Parodontita apicala acuta este o afectiune simptomatica ce evolueaza in 3 stadii. Primul este stadiul endoosos - faza in care durerea este de intensitate foarte mare si nu cedeaza la analgezice (algocalmin). in cel de al 2-lea stadiu, subperiostal, durerea scade putin in intensitate devenind o simpla jena, evoluand spre stadiul 3, stadiul submucos, unde prin crearea unei fistule colectia purulenta de la nivelul apexului dreneaza in cavitatea bucala.

            Pacientul simte durere din ce in ce mai mare, diferita de durerea obisnuita cauzata de carie. Predomina durerea la presiune, atingere, muscatura. Zona este evitata in masticatie, iar analgezicele nu functioneaza deloc sau foarte putin. Deseori predomina durerea iradiata, intr-o zona mult mai mare decat dintele in cauza, pacientul neputand indica exact dintele cauzator. Durerea poate fi resimtita in mai multi dinti, sau in toti dintii de pe acea parte, poate acoperi zona urechii, sinusului, ochiului.

            Recomandarea noastra ferma este prezentarea cat mai rapida la medicul stomatolog, cel care va va efectua tratamentul de urgenta. Acesta consta de obicei intr-un drenaj endodontic, adica realizarea cu freza a unei comunicari cu canalele radiculare, pentru eliminarea presiunii din os. De asemenea, tot medicul stomatolog este cel care trebuie sa va recomande tratamentul medicamentos, fie el antibiotic sau analgezic. Cu siguranta nu este indicata automedicatia, caci riscul complicatiilor este foarte mare.

 

Parodontita apicala cronica survine in urma parodontitei apicale acute netratate, dupa drenajul colectiei purulente si inchiderea fistulei. Desi aceasta afectiune este asimptomatica (nu doare), evolueaza frecvent cu pusee de reacutizari, devenind dureroasa in cursul acestora. Pacientul in general nu simte durere, aceasta fiind si cauza neprezentarii la cabinetul stomatologic. insa cresterea in timp a zonei afectate duce la complicatii mult mai mari si mai dureroase. Aceasta parodontita poate duce la formarea de chisturi sau granuloame si chiar la afectarea dintilor vecini, ce erau sanatosi.

 

Granulomul si chistul: prin reactia de aparare a organismului impotriva infectiei, osul din jurul varfului radacinii este inlocuit cu tesut de granulatie. Acesta este un tesut atipic, cu multiple vase de neoformatie. Prin crestere, granulomul si chistul erodeaza, dizolva osul invecinat, inlocuindu-l cu acest tesut moale, de granulatie. Evolutia granulomului, ca urmare a distructiei osoase, duce la formarea unui chist (ce are o membrana, o capsula) care poate cuprinde radacinile mai multor dinti, ajungandu-se, de cele mai multe ori, la necesitatea extractiei tuturor dintilor din focar. Important de precizat este ca atat chistul cat si granulomul se pot acutiza periodic sub forma unui abces. Chiar daca abcesul se calmeaza cu antibiotice, cauza nu este eliminata. Iata de ce pacientul trebuie sa se prezinte de urgenta la medicul stomatolog.

Abcesele lojelor facial e: infectia de la un singur dinte se poate complica cu o infectie la nivelul partilor moi ale fetei (obraji, buze, planseu bucal), manifestandu-se, in faze avansate, prin marirea de volum a fetei, durere, imposibilitatea deschiderii gurii (trismus), moment in care este nevoie de interventii chirurgicale de specialitate. Medicul stomatolog intervine printr-o manopera de urgenta si recomanda tratamente medicamentoase specifice.

 

            Avand in vedere cele mai sus mentionate, va recomandam cu caldura prezentarea timpurie in cabinetul stomatologic, din momentul in care simtiti cea mai mica durere la dulce, rece sau spontan. Rezolvarea unei carii simple este o obturatie (plomba), ceea ce va scuteste de dureri ulterioare foarte mari, de costuri suplimentare si de tratamente radicale, cum ar fi extragerea dintilor sau operatii tip chistectomii.

            Pentru orice nelamurire va recomandam o consultatie la medicul stomatolog cat si contro ale anuale obligatorii.

 

Autor: Dr. Alexei Darabanu

Sursa: proprie

Foto: www.diagnocam.ro

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Alexei Darabanu

Adresa:  B-dul Unirii, Bl. U18, Sc.E, Parter

Localitate:  Slobozia

Telefon/fax:

Website:  http://www.ddentaloffice.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!