Boala Parodontala silent killer pentru 1 din 3 pacienti

Boala Parodontala silent killer pentru 1 din 3 pacienti

Boala parodontala Vizualizari:  1036

Bolile parodontale sunt afecţiuni cronice de natură infecţioasă, cauzate de flora microbiană din cavitatea bucală. Acestea afectează gingia şi ţesuturile de susţinere a dintelui. Afecţiunile parodontale sunt foarte periculoase, iar netratarea lor poate duce, pe termen lung, la pierderea dinţilor.


DeÈ™i afecÈ›iunile parodontale afectează în mod surprinzător 1 din 3 persoane, rezultatul final fiind pierderea dinÈ›ilor, această boală este tratată cu superficialitate de către majoritatea pacienÈ›ilor.


CE NU SE ȘTIE DESPRE BOALA PARODONTALĂ


DinÈ›i sănătoÈ™i nu înseamnă dinÈ›i fără carii.Un dinte aparent sănătos poate să ascundă o afectare parodontală depistabilă doar de către medicul stomatolog. În situaÈ›ia în care diagnosticarea bolii parodontale se face într-o fază în care dintele se mai poate salva printr-o intervenÈ›ie de microchirurgie parodontală, pacientul are È™ansa  de a-È™i păstra pe arcadă dinÈ›ii naturali. Sunt însă foarte multe situaÈ›ii în care pacientul este diagnosticat mult prea târziu, când singura soluÈ›ie de reabilitare rămâne aceea prin inserarea de implanturi dentare.Boala este evolutivă având un final sigur – pierderea dinÈ›ilor.Cauza este exclusiv microbiană, existând însă È™i o predispoziÈ›ie genetică, care se combină cu factori favorizanÈ›i precum fumatul, stresul, boli imune, diabet.PacienÈ›ii tineri nu sunt feriÈ›i de atacul bacterian È™i implicit de boala parodontală. Devine astfel obligatorie prezentarea la medicul stomatolog pentru controale regulate.


CARE ESTE CAUZA BOLII PARODONTALE?


Cauza principală o reprezintă bacteriile aflate în È™anÈ›ul dintre dinte È™i gingie, precum È™i un raspuns exagerat al organismului la infecÈ›ie. Bacteriile produc resorbÈ›ia osului ce susÈ›ine dintele, care, la rândul său, “trage” gingia după el, dezgolind rădăcina dintelui È™i mobilizându-l, ducând în cele din urma la pierderea lui.Prezenta tartrului sau a lucrărilor incorecte pot favoriza apariÈ›ia bolilor parodontale. De asemenea, unele medicamente (antiepilepticele, medicaÈ›ia pentru cardiaci, anticoncepÈ›ionalele) pot să influenÈ›eze starea gingiei.


SEMNE ȘI SIMPTOME


Depuneri de tartru, placa bacteriana si resturi alimentare;mirosul neplacut, în special dimineaÈ›a, dar È™i în timpul zilei;sângerare la periajul dinÈ›ilor (poate lipsi, mai ales la pacientii fumători);unii dinÈ›i  par mai alungiÈ›i decât ceilalÈ›i;gingia din jurul dinÈ›ilor poate deveni congestionată , de culoare roÈ™u aprins spre violet, lucru care se asociază cu apariÈ›ia durerii.pacientul observa rădăcinile dinÈ›ilor „dezvelite” de gingie;


CUM SE TRATEAZÄ‚ BOALA PARODONTALÄ‚?


Tratament activ al bolii parodontale este doar de natură chirurgicală, în situaÈ›ia în care pungile parodontale depășesc 4-5 mm.


InfecÈ›ia aflată în pungile parodontale se elimină prin chiuretaj minuÈ›ios, se adiÈ›ionează biomateriale de ultimă generaÈ›ie pentru a ajuta refacerea masei osoase È™i pentru a se readuce gingia la nivelul iniÈ›ial prin tehnici specifice de sutură.


Din păcate, boala parodontală nu poate fi vindecată, prin intervenție se realizează stoparea din evoluție a acesteia.


 Vă aÈ™teptăm în clinica Dental Zen Estetic pentru o întâlnire cu medicul specialist parodontolog.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  dr. Claudiu Roman

Adresa:  Strada Gheorghe Ionescu, Nr 2G, Sector 4, Bucuresti.

Localitate:  Sector 4

Telefon/fax:

Website:  http://dentalzen.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!