Aparitia gingivitei

Aparitia gingivitei

Imagine Aparitia gingivitei 23 februarie 2016, Vizualizari:  573

Nu doar ascultati ce zice stomatologul Dan Merisca. Urmati sfaturile lui! (II)

Asa cum v-am propus intr-un material anterior, dorim sa continuam informarile despre cauzele, aparițiile si cum pot fi prevenite bolile aparute la nivelul cavitații bucale mai precis bolile de dinti. De aceea medicul stomatolog Dan Merisca este alaturi de noi si vine cu noi informatii.


Rep: Domnule doctor iata-ne din nou in cabinetul dumneavoastra. Astazi as dori sa vorbim despre un fenomen foarte des intâlnit, la nivelul dintilor, aparitia gingivitei.
Dr. Merisca: Ati observat vreodata schimbarea aspectului gingiei sau sangerarea ușoara de fiecare data cand faceti un periaj dentar? Daca v-ati confruntat cu aceste situatii si nu ati cerut inca sfatul dentistului, e cazul sa va faceti o programare pentru un consult. Exista riscul sa suferiti de gingivita sau mai grav, de parodontoza.


Rep: Domnule doctor am vrea sa aflam ce este gingivita si ce putem face ca sa o prevenim si sa o combatem.
Dr. Merisca: Pentru inceput, trebuie sa stim ca gingivita reprezinta inflamatia gingiei. Gingia sângereaza, doare foarte putin, este cumva o boala muta din pacate, este de stiut faptul ca bolile care nu dor sunt cele mai periculoase.
 
Rep: Care sunt cauzele care provoaca aceasta boala numita gingivita?
Dr Merisca: Aceasta boala are o cauza bacteriana oportunista pe fondul unui raspuns imun slab, care este favorizata de diferiti alti factori: placa bacteriana, tartru, inghesuiri dentare, obturatii neadaptate perfect cavitatilor, coroane neadaptate etc. Cel mai important factor este placa bacteriana, pelicula fina ce ramâne atasata suprafetelor dentare, in lipsa unei igiene corecte, ce ulterior este invadata de anumite bacterii prezente in cavitatea bucala,  determinând astfel inflamatia gingiei.


Rep: Deci in mare parte aparitia acestei boli se datoreaza unei igiene dentare necorespuzatoare?
Dr Merisca: Corect. Daca nu este instituita o igiena riguroasa, placa bacteriana invadeaza si suprafata dentara subgingivala, determinând o inflamatie si mai grava a gingiei. Tartrul depus este placa bacteriana calcificata, care cu precadere duce la aparitia acestei boli.
 
Rep: Cum putem preveni aparitia acestei boli?
Dr: Merisca: in masurile de preventie orala, trebuie incluse dieta corespunzatoare si igiena cavitatii bucale, de multe ori nefiind tratate cu seriozitate. O preventie orala de succes presupune recunoasterea si indepartarea tuturor iritantilor ce pot leza mucoasa cavitatii bucale. Preventia gingivitei este asemanatoare preventiei cariilor si se bazeaza pe motivatia pacientul de a constientiza riscurile si a lua masuri in ceea ce priveste igiena orala.


Rep: Totusi suferim de aceasta boala, poate fi ea tratata?
Dr. Merisca: Ca sa putem vorbi despre tratarea acestei boli, trebuie sa ne aducem aminte de cauza gingivitei si anume prezenta microorganismelor in cavitatea bucala. De cele mai multe ori, faza initiala a tratamentului ce include detartrajul, periajul profesional, precum si instaurarea igienei corespunzatoare duce la disparitia simptomatologiei.


Rep: Toate acestea se vor face de catre medicul stomatolog in cabinet?
Dr. Merisca: Cu siguranta aceste lucruri se vor face in cabinet de catre medicul stomatolog. Pacientul trebuie informat de catre  medic. Acesta ii arata cu o oglinda diferenta dintre papilele dentare sanatoase si cele afectate, ii arata rezultatele testelor de placa bacteriana prin colorarea zonelor neigienizate, usoara hemoragie la atingerea gingiei inflamate. Doar un pacient informat este un pacient motivat.


Rep: Exista ceva reguli care trebuie respectate la domiciliu?
Dr. Merisca:  in afara masurilor luate in cabinetul stomatologic li se vor alatura cele efectuate de pacient acasa. Agentii revelatori de placa bacteriana coloreaza placa bacteriana si pacientul poate observa eficienta igienizarii. Folosirea corecta a periutei de dinti este poate cea mai importanta cale de a indeparta placa. Periuta se alege in functie de fiecare pacient in parte, iar folosirea ei se va face dupa ce periajul corect este explicat de catre dentist.


Rep: Domnule doctor in concluzie aceasta boala poate fi eradicata?
Dr. Merisca: Cu siguranta. Gingivita este o inflamatie reversibila a gingiei care poate fi eradicata. insa nerespectarea recomadarilor enumerate mai inainte duce fara nici o exceptie la instalarea parodontitei, dar despre aceasta boala intr-un episode urmator.


Rep: Noi va multumim pentru detaliile furnizate in acest interviu si va asteptam sa ne ajutati cu noi informatii despre ce se poate petrece cu dintii nostri daca nu este respectata o igiena orala corespunzatoare.
Dr. Merisca: Cu cea mai mare placere si repet, este mai usor sa tratezi cauza decât efectul Pentru orice nelamurire sau problem va astept la mine la cabinet:
Dr. Dan Merisca
Str. C. Brâncoveanu, nr. 102
Tel. 0357427278 sau 0756277408
E mail: d.merisca@yahoo.com
Orar: luni,miercuri,vineri 13.30 – 19.00
Marti si joi 09.00 – 12.00


Autor:  Dan Merisca

Adresa:  Agrisu Mare nr. 757

Localitate:  Agrisu Mare

Telefon/fax:

Website:  http://stomatologiearad.com/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Va recomandam
 

cazare litoral,cazare la munte Valid CSS!