Despre aparatele dentare

Despre aparatele dentare

oferta-aparat-dentar 2018-11-07, Vizualizari:  169

Despre aparatele dentare
In urma cu ceva timp, aparatele dentare erau considerate un lux. Astazi insa tot mai multe persoane apeleaza la ele, iar faptul ca este aproape un trend, ii incurajeaza si pe cei mai nehotarati. In plus, gratie tehnologiei poti opta pentru purtarea unuia si la varste mai inaintate, nu numai in perioada copilariei.
Aparatele dentare au rolul de a indrepta incongruentele dento-alveolare si de a corecta muscatura, care poate genera probleme mult mai grave in timp. Acest lucru se realizeaza prin presiune continua asupra dintilor, pentru o perioada determinata de timp, care le induce miscarea controlata intr-o anumita directie.
Pozitii anormale ale dintilor, spatieri si inghesuiri dentare, arcade ingustate, o disproportionare la nivelul aparatului dento-maxilar, toate aceste anomalii sunt din ce in ce mai frecvent intâlnite in zilele noastre. Tratamentul lor este necesar atât din motive estetice cât si din motive de sanatate dento-maxilara. Lasate netratate, aceste nereguli pot conduce la probleme de ordin fizionomic, probleme la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, boala parodontala etc.
La copii, aparatul dentar poate fi aplicat incepând cu vârsta de 6-7 ani, dar in anumite situatii poate fi indicat si mai devreme. Presiunea se schimba in fiecare luna, astfel incat singurul lucru pe care pacientul il simte este un usor disconfort si tensiune in primele zile de la schimbarea elasticelor.Dupa modul de ancorare putem distinge urmatoarele tipuri de aparate ortodontice:
 Aparate mobilizabile (placile ortodontice) care se monteaza cu ajutorul elementelor de ancorare. Aparate functionale (mobile) care sunt aparatele ortodontice fara elemente de ancorare. Aparate fixe care sunt fixate la arcada dentara prin cimentari si colare.
In functie de materialele componente, aparatele dentare fixe pot fi din materiale nemetalice (safir, ceramic, plastic), metalice sau mixte.Aparatele ortodontice mobilizabile
Avantajele purtarii aparatelor ortodontice mobilizabile:
ajuta la dezvoltarea maxilarului si a mandibulei;nu se resimte o actiune dureroasa;ajuta la crearea spatiului necesar ca dintii sa erupa;rezolva problema inghesuirii si a eruptiilor dentare anormale;se pot aplica de la o vârsta frageda;reparatiile si schimbarile se fac usor;igiena este usor de intretinut in conditii optime, fiind usor de indepartat din cavitatea bucala;cost redus
Dezavantaje:
ca orice aparat dentar, poate crea un usor disconfort la inceput dar care va disparea in cateva zile;trebuie igienizat in fiecare zi;posibilitatea deformarii unor elemente la o manevrare neatenta.Indicatii de purtare a aparatului:
se recomanda purtarea lui minim 19 ore pe zi;aparatul poate fi scos intre mese, doar la indicatia medicului se va purta si in timpul mesei;nu se va intrerupe purtarea lui nici macar o zi, existând risc de recidiva;in timpul meselor, aparatul se va depozita in cutiuta lui speciala.Aparate functionale
Sunt structuri fara sisteme de ancorare si care actioneaza cu ajutorul musculaturii. Majoritatea aparatelor functionale sunt purtate pentru a corecta functiile aparatului dento-maxilar, de cele mai multe ori disfunctiile incluzând o pozitie anormala a mandibulei. Tratamentul ortodontic cu un aparat functional dureaza cel putin 1 an pentru ca dintii, musculatura si articulatia temporo-mandibulara necesita timp pentru acomodare si mai ales pozitionare corecta.Aparate dentare fixe
Cele mai cunoscute aparate dentare sunt cele clasice, fixe, cu bracket-uri pe fata vizibila a dintilor si care se pot aplica la orice vârsta. Aparatele dentare fixe sunt recomandate pentru tratarea disfunctiilor dintilor permanenti. Aparatele dentare fixe sunt de mai multe tipuri: din metal, din ceramica, din safir si invizibile. In principiu, toate aparatele dentare fixe actioneaza la fel, singura diferenta fiind cea legata de gradul de vizibilitate, de unde si diferenta de pret intre ele.
Durata medie a tratamentului este de 1 an si jumatate, doi. Insa, in functie de complexitatea si gravitatea cazului tratat, se poate extinde pâna la câtiva ani.Avantaje:
Repozitionare controlata;Posibilitate de utilizare din perioada copilariei;Obtinerea unor rezultate de durata;Tratament mai rapid.
Dezavantaje
necesita purtarea aparatului 24/24 ore;usor disconfort si sensibilitate dentara in primele zile;igenizarea dentara mai dificila; evitarea alimentelor de consistenta dura, lipicioase.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dentarbre Dental Clinic

Adresa:  Soseaua Colentina, nr. 16, Bl. A1, Complex Rose Garden, Sector 2, Zona Obor - Colentina - Doamna Ghica, Bucuresti, Romania

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  https://www.dentarbre.com


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!