Cum se desfășoară tratamentul canalului radicular?

Cum se desfășoară tratamentul canalului radicular?

Tratament de canal radicular 2021-06-09, Vizualizari:  177

Tratamentele endodontice au un principiu comun, deși, evident, cursul lor este diferit, la fel cum fiecare pacient și chiar dinte este diferit. Anume multitudinea posibilităților morfologice și reprezintă principala provocare în fața oricărui medic endodont. Premolarii și molarii, care reprezintă majoritatea numerică în dantură, au mai multe rădăcini cu diferite forme și grade de divergență, iar numărul de canale poate fi chiar și mai mare (o rădăcină nu înseamnă mereu un singur canal). Tratamentul endodontic are ca scop eliminarea țesuturilor afectate de infecția pulpei dentare și sigilarea dintelui, astfel încât interiorul să rămână curat și protejat de orice influență externă.


Cum se desfășoară tratamentul canalului radicular


Frecvent se ajunge la endodont după ignorarea unor afecțiuni dentare minore ce evoluează până când este infectată pulpa dentară și țesuturile moi („vii”) ale dintelui. Desigur, cât timp este afectat doar smalțul, unii preferă să evite vizita la un cabinet stomatologic. Când însă apare durerea, chinuitoare, insuportabilă, deja este un semn de afectare a nervului, care este ori presat de țesuturile inflamate, ori chiar distrus de infecție. Practic, se apelează la tratament endodontic  în cazul pulpitelor ireversibile și a complicațiilor acestora în țesutul periapical: parodontitele apicale acute sau parodontitele apicale cronice.


Evident, pentru a atinge acest țel, este nevoie de câteva etape distincte. Tratamentul de canal se realizează făcând următorii pași:


• Pentru început, se izolează dintele de restul cavității bucale. Cel mai frecvent se folosește în acest scop diga dentară – o folie subțire și dreptunghiulară, confecționată de obicei din latex, folosită în stomatologie pentru a izola unul sau mai mulți dinți de restul cavității bucale. Așa se minimalizează riscul înghițirii sau aspirării de particule (resturi de dinte, pulpă dentară sau așchii metalice din instrumente).


• Se realizează accesul spre canalele dintelui, apoi se efectuează extracția pulpei dintelui. Dacă infecția a ajuns la țesuturile moi, acestea nu mai pot fi salvate și este necesară eliminarea lor din canale.


• Canalul se instrumentează într-o formă conică, iar medicul curăță și dezinfectează canalul. Această etapă este necesară pentru a elimina definitiv microorganismele vinovate de problema dentară. Curățarea, dezinfecția și prepararea camerei pulpare și a canalelor radiculare se efectuează cu ace endodontice specifice și soluții de irigare.


• Evident, spre final va urma obturarea și sigilarea canalelor implicate.


• Dacă coroana dintelui este distrusă, așa cum se întâmplă frecvent (deoarece multe cazuri când este necesară intervenția unui endodont sunt cauzate de cariile grave), aceasta este refăcută imediat după ce s-a lucrat asupra canalului/canalelor. 


Uneori, infecția este atât de gravă, încât este obligatorie aplicarea unor medicamente în canalele curățate, în mod repetat, iar pacientul este nevoit să suporte ceva timp obturații temporare, astfel se adaugă vizite la complexul de proceduri până la rezultatul final. Alteori, pentru a aplica o coroană potrivită, este nevoie și de implicarea unui tehnician dentar, deci nu putem spune să tratamentul endodontic este simplu. Cert este un lucru – cu cât mai prompt se începe tratamentul, cu atât mai repede, mai ieftin și mai puțin stresant este obținut rezultatul scontat.


 Sursă articol: https://www.ziarulprofit.ro/index.php/cum-se-desfasoara-tratamentul-canalului-radicular/

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dentarbre Dental Clinic

Adresa:  Soseaua Colentina, nr. 16, Bl. A1, Complex Rose Garden, Sector 2, Zona Obor - Colentina - Doamna Ghica, Bucuresti, Romania

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  https://www.dentarbre.com


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!