Chisturi dentare sau rezectii granuloame
Vizualizari: 818
Granulomul dentar este o inflamatie a tesuturilor parodontale, se formeaza din cauza infiltrarii bacteriilor la varful radacinii si a osului din jurul ei si poate evolua pana la formarea unui chist care afecteaza si dintii vecini. Este o complicatie datorata cariilor netratate (parodontita, pulpita, canalul radicular tratat incorect) sau leziunilor mecanice iar diagnosticarea acestei afectiuni precum si oportunitatatea interventiei chirurgicale se face in urma examinarii radiologice complete.
Pentru tratarea acestor patologii medicul intervine chirurgical prin rezectii granuloame sau chisturi dentare
Cand sunt recomandate rezectii granuloame sau chisturi dentare
– atunci cand este prezenta o formatiune sub forma unui granulom sau a unui chist care a afectat radacina;
– cand in urma examinarii radiologice se constata ca deteriorarea osoasa nu este foarte avansata,
– cand exista suficient tesut osos sanatos al crestei alveolare pentru a se evita fractura osoasa.
Cand sunt contraindicatii pentru rezectii granuloame sau chisturi dentare
Evaluarea riscurilor pentru interventia chirurgicala rezectii granuloame sau chisturi dentare se face pentru fiecare pacient in mod individual si depinde de starea generala de sanatate a acestuia. In general pacientii carora nu li se recomanda aceasta procedura sunt cei care au boli cronice decompensate (astm, hipertensiune, boli cardiace, diabet, s.a.), sunt sub tratament oncologic sau au imunodeficiente in stadii avansate.
In ce consta interventia de rezectii granuloame sau chisturi dentare
Dupa ce pacientul a fost anesteziat local, medicul face o mica incizie pentru a ajunge la zona afectata apoi cu ajutorul frezei sau a unor instrumente cu ultrasunete (piezochirurgie) se indeparteaza tablia osoasa pentru a expune granulomul si radacina dintelui
Radacina afectata este taiata si indepartata cu atentie prin orificiul de acces impreuna cu granulomul si tesuturile afectate de procesul inflamator apoi se trece la suturarea plagii.
Durata interventiei chirurgicale rezectii granuloame sau chisturi dentare este de 30 pana la 90 de minute
Perioada de recuperare post-operatorie este de aproximativ 7 zile insa vindecarea completa a osului dureaza cateva luni. In prima zi dupa operatie, pacientul se poate astepta sa-i apara umflaturi si usoare dureri care vor disparea in prima saptamana dupa operatie. Pacientul poate manca după 3 ore de la terminarea intervenției.
Recomandări post rezectii granuloame sau chisturi dentare
– In situatia in care apar umflaturi aplicati gheata pe suprafata pielii la intervale de 10 minute timp de 12-18 ore;
– Respectati planul de tratament cu antibiotice prescris de medic;
– Evita efortului fizic excesiv in prima saptamana dupa operatie;
– Evita alimente È™i bauturi fierbinti sau reci;
– Evita periajului dentar agresiv;
– Respecta recomandarile prescrise de medicul dentist;
– Examinarea radiologica pentru evaluarea rezultatelor interventiei chirurgicale rezectii granuloame sau chisturi dentare trebuie facuta la termenul stabilit de medic.
Procesele inflamatorii cronice generate de granuloame sau chisturi dentare se dezvolta de multe ori fara simptome de aceea de cele mai multe ori granuloamele sunt descoperite accidental la un control de rutină sau pentru o problemă la un alt dinte.
Controlul stomatologic bianual, igienizarea profesionala regulata a cavitatii bucale precum si respectarea unei bune igiene orale reduc probabilitatea aparitiei unor astfel de patologii.
Autor: dr. Popa Amelia Nicoleta
Adresa: Strada Baba Novac, nr. 6, bloc T2, sc. D, apt 64
Localitate: Sector 3
Telefon/fax:
Website: https://eurodent-stomatologie.ro/