Granulom

Granulom

electronic stem generator granulom 2017-11-03, Vizualizari:  779

Granulom


Granulomul apical reprezinta o patologie foarte frecventa care apare in urma tratamentelor incomplete ale canalului radicular. Acesta se traduce printr o lipsa de tesut osos la varful dintelui care a aparut fie din cauza atacului acid provenit de la microbii din interiorul canalului radicular fie de la o tauma ocluzala.


In cazul in care aceasta lipsa de tesut osos nu a fost deja sigilata de catre o membrana rezistenta lucru care ar fi determinat ca aceasta lipsa de tesut osos sa se numeasca Chist Radicular, se poate spera la reducerea aceastei lipse de tesut osos si pastrarea dintelui natural fara rezectia varfului dintelui.


In vederea evitarii rezectiei apicale trebuie retratat endodontic dintele respectiv si dezinfectat canalul radicular incat sa se elimine atacul acid microbian. Dupa realizarea obturatiei endodontice corecte, lipsa de tesut osos poate fi considerata aseptica si se pot incepe procedurile de regenerare cu mijloace capabile sa patrunda in profunzimea osului, in scopul in care celulele osoase stimulate de campul electromagnetic sa secrete colagen care sa umple spatiul existent.


Avantajul acestei tehnici fata de rezectia apicala este reprezentat de pastrarea unui procent cat mai mare de radacina implantat in os si evitarea mobilitatii dentare. In cazul realizarii rezectiei apicale trebuie sa se taie 3-4 mm din varful radacinii conform protocolului operator si pe langa aceasta pierdere se mai pierd si cativa milimetri de la zona de colet unde se realizeaza un traumatism prin inciziile necesare protocolului operator. Din practica, dentistii au observat ca dupa rezectie dintele va avea o zona foarte mica de radacina implantata in os si de multe ori extractia datorita mobilitatii accentuate survine in primii ani dupa rezectia aplicala.


Reducerea zonelor de lipsa osoasa periapicala se realizeaza in acelasi timp in care intreaga arcada este expusa regenerarii prin cresterea metabolismului osos, iar orice alte tehnici stomatologice pot fi utilizate in perioada in care pacientul isi realizeaza acasa tratamentul Electronic Stem Generator.


 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Vladila

Adresa:  Bucuresti, Calea 13 Septembrie,sect 5 nr. 235, bl V3,sc 2, CP 050723

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  https://www.stemgenerator.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!