Informatii, sfaturi si controale regulate la medicul somatolog.

Informatii, sfaturi si controale regulate la medicul somatolog.

Informatii, sfaturi si controale regulate la medicul somatolog. 2008-10-06, Vizualizari:  3525

Imediat dupa momentul nasterii, alveolele dentare sunt deja pregatite sa gazduiasca dintii de lapte. In ceea ce priveste dintii laterali permanenti (maselele), la acestia sunt prezenti cuspizii.

Intre a 6-a si a 9-a luna de viata apar primii dinti de lapte. Dupa aceea, se definitiveaza radacinile. Pana la a 24-a luna de viata sunt formati toti cei 20 de dinti ai danturii de lapte. Imediat dupa aparitia primului dinte de lapte, copilul trebuie sa se obisnuiasca treptat cu ritualul curatarii dintilor - de exemplu, printr-un departator delicat cu varful din vata sau bumbac.Curatarea dintilor este fundamentul pentru dinti frumosi si sanatosi, care ar putea rezista o viata.

Pasta de dinti

Pentru intarirea smaltului dentar, este esential sa se foloseasca o pasta de dinti cu fluor. Pastele de dinti pentru adulti nu trebuie sa aiba in compozitie mai mult de 15% fluor, iar cele pentru copii, cel mult 0,03% fluor. Asadar, e bine ca adultii si copiii sa aiba paste de dinti diferite. Fluorul, in genere, este extrem de toxic pentru organism, la fel si pentru microorganismele din cavitatea bucala, dar este benefic, in cantitati optime, pentru mineralizarea smaltului.

Pentru o curatare mai puternica, trebuie alese paste mai putin abrazive; cele mai indicate sunt cele care contin bicarbonat de sodiu (baking soda). Daca sunt probleme cu gingiile (sangerari, retrageri ale gingiei), este necesar sa se aleaga o pasta de dinti fara abrazivi. In cazul in care dintii sunt sensibili la variatiile de temperatura, medicul stomatolog va recomanda o pasta de dinti speciala. Este bine de stiut ca folosirea indelungata a unei paste de dinti care albeste dintii poate ataca smaltul dintilor.

Cantitatea de mentol continuta in pasta este importanta - e o chestiune de gust si de efect antibacterian; mentolul, fiind un ulei volatil, va actiona mai multa vreme in cavitatea bucala si in zone greu accesibile periajului normal. Indiferent de tipul de pasta ales, trebuie retinut ca numai un periaj corect - ca tehnica, durata si frecventa - completeaza calitatea pastei de dinti.

 

Alte produse necesare unei igiene dentare exemplare sunt:

Apa de gura este recomandata datorita faptului ca, prin clatire, poate ajunge in spatii din cavitatea bucala care nu pot fi curatate cu periuta de dinti. Are efect antibacterian si un miros foarte placut. Dupa fiecare spalare pe dinti, se va face o clatire cu apa de gura, 20-30 de secunde. Folosirea acesteia va fi limitata strict la perioada recomandata de catre medicul stomatolog, putand avea efecte secundare. Foarte rar este recomandata copiilor.

Periuta interdentara curata spatiile dintre dinti, care sunt de multe ori punctul de plecare al cariei dentare. Pentru purtatorii de implante dentare, pentru copiii cu aparate ortodontice fixe, folosirea periutei interdentare este obligatorie. Daca dintii sunt inghesuiti si nu se poate introduce periuta interdentara, se va folosi ata dentara.

Ata dentara cerata nu are efect antibacterian, dar e eficienta prin faptul ca ajuta la eliminarea resturilor care nu au iesit la periaj si are un efect de gresare asupra suprafetelor de contact dintre dinti, eliminand frictiunea si distrugerea smaltului in acele suprafete sau puncte. Se recomanda folosirea atei dentare si la dentitia temporara, imediat ce dintii de lapte au contacte interproximale ce pot retentiona resturile alimentare. Important! intotdeauna ata dentara se foloseste inainte de spalatul pe dinti, nu dupa.

Guma de mestecat este recomandata in igiena dentara, cu conditia sa nu contina zahar. Daca nu exista alta solutie, se va consuma doar ocazional. Efectul gumei de mestecat este de curatare mecanica si stimulare a productiei de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa o masa copioasa.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Bader, Dr. Razvan Pelea

Adresa:  Bdul. Mihai Bravu 192, Bl.204, Sc.A, Ap.4, Zona Metrou Piata Muncii

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  http://www.welldental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!