Cum sa alegem o buna lumina pentru cabinet? ZENIUM - Lumina de zi, panouri de iluminat led profesionale

Cum sa alegem o buna lumina pentru cabinet? ZENIUM - Lumina de zi, panouri de iluminat led profesionale

Lumina de zi pentru cabinete stomatologice 2019-05-31, Vizualizari:  221

Profesia de medic stomatolog este considerată ca o profesie riscantă în ceea ce priveste sanatatea ochilor.   Atenția prelungită la un câmp operativ redus, emiterea directa a luminii prin reflecție sau contrast și efortul de adaptare constantă la zonele iluminate diferit sunt riscuri la care sunt supusi ochii medicului dentist.   Toți acești factori obosesc ochiul prin reducerea capacității sale de a se adapta, perturba viteza de percepție și sunt cauza oboselii fizice.   Pot aparea tulburari de vedere si dureri de cap, iar cu vârsta aceste fenomene se agravează deoarece capacitatea ochiului de a discerne contrastele se deteriorează treptat.  


Lumina, esențială pentru vedere, este un instrument important și primordial pentru practica chirurgiei dentare. Anumite corpuri de iluminat corespund, desigur, alegerii decorative și arhitecturale a cabinetului sau la bugetul redus alocat pentru corpuri de iluminare care sunt rareori adaptate nevoilor medicului dentist. 
O iluminare a cabinetului perfect adaptată compensează constrângerile vizuale și riscurile menționate mai sus, dar nu numai: tratamentele effectuate de medicul dentist necesită o precizie foarte mare, calitatea actelor medicale este data si de o parte din acuitatea si finețea vederii medicilor dentisti. În plus, pacientul nu trebuie să "experimenteze" iluminarea slabă sinonimă cu stresul și anxietatea. 

CUM SĂ ALEGEM O BUNA LUMINA PENTRU CABINET? 
Fiind compusa din singurele radiatii electromagnetice intrepretabile de ochiul uman, lumina zilei are toate culorile curcubeului (lungimi de undă). Această lumină albă naturală are un spectru complet și continuu și permite astfel o redare ideală a culorilor. Cu toate acestea, această lumină naturală nu este suficientă pentru iluminarea unei săli de tratament. În funcție de ora din zi, contribuția sa este neregulată, chiar dăunătoare, dacă scaunul se îndreaptă spre fereastră (orbitoare). 
Acesta este motivul pentru care Norma Europeana EN 12464-1 prevede că iluminarea zonei de tratament dentar trebuie asigurata de o lampa scialitica, la nivel de operare și asistată de o lumină artificială ambiantă pentru iluminarea zonei imediat apropiate scaunului dentar si zonei de circulatie. 

CARACTERISTICI ESENȚIALE 
Intensitatea luminii se masoara in lux, si reprezinta cantitatea de lumina primita de o suprafata, la o anumita distanta data. În conformitate cu DIN 67505, care definește distribuția luminii în funcție de cele trei zone de lucru ale practicianului, aceasta trebuie să fie între 8000 și 12000 lux în zona de operare (cavitatea orală) și să fie mai mare de 1000 lux în zona instrumentelor medicale. Este foarte important să se respecte aceste minime, deoarece cu cât intensitatea este mai mică, cu atât este mai probabil ca practicianul să se apropie de obiectele cu care lucreaza, lucrând astfel mușchii ochiului în exces, de aici și oboseala vizuală.


Indicele de redare a culorilor (IRC) : Percepția culorilor depinde de spectrul luminii corpului de iluminat. Indicele de redare a culorilor (IRC) al unei surse de lumină indică in ce proportie această sursă va permite sa se perceapă culorile în realitatea lor. Un indice de 100 înseamnă că toate culorile sunt vizibile pentru ochi așa cum sunt. Referința acestui indice este lumina zilei. Cu cat valoare IRC se indeparteaza de 100, cu atât mai puține culorile vor fi redate în realitatea lor. Prin urmare, importanța opțiunii pentru o iluminare IRC de peste 90%, conform recomandărilor normei DIN 67505. Mai jos de 90%, lumina va fi compusă din mai multe radiații colorate mai mult sau mai puțin întunecate în anumite lungimi de undă, ceea ce va falsifica preluarea culorii pentru proteze si coroane dentare etc.


Temperatura culorii : Corespunde tentei de culoare a luminii produse de un corp de iluminat și este măsurată în grade Kelvin (K). În funcție de temperatura de culoare a luminii produse de sursa de iluminat, unele nuanțe sunt mai proeminente decât altele: 
• Luminile albe neutre, între 4000 și 5500 ° K, evidențiază culorile roșiatice (sânge, parodontoză, gingivită) și gălbui (carii, tartrul, fisurile) și sunt recomandate pentru faza operatoare.
• Lumina alba rece, cunoscută și sub numele de "lumina zilei", este la 6500 ° K și evidențiază perfect detaliile anatomice și structura dinților (strălucire, opalescență). Această temperatură de culoare este recomandată pentru faza de reconstrucție.


important : Un corp de iluminat tip plafonier de difuzie directă și indirectă va permite o mai bună distribuire a luminii în cele trei zone, îmbunătățind în același timp confortul pacientului. 

ZENIUM VA LUMINEAZA ... 
Zenium oferă o gamă de corpuri de iluminat de tip “Lumina zilei” - directă și indirectă - în conformitate cu standardele actuale (EN 12464-1, DIN 67505). 
Corpurile de iluminat ZENIUM de tip “Lumina zilei” - AVISIO LED, CHROM NT - oferă o eficiență ridicată care favorizează acuitatea vizuală și permite medicilor să se concentreze mai mult pe sarcinile lor. Tehnologia "Daylight" oferă o sursă de lumină neorbitoare, constantă și echilibrată în spațiul de lucru. Ea face posibilă discernerea mult mai usoara a contrastului și a detaliilor și sporește confortul vizual al medicului, în special pentru a efectua acte care necesită un nivel ridicat de precizie și concentrare. 
Corpurile de iluminat ZENIUM - ORA, KA-RAY și AVISIO LED, CRHOM NT LED - respectă iluminatul D65 Daylight. Definit de CIE (Comisia Internațională pentru Iluminat) ca lumina medie a zilei, iluminatul D65 prezintă un spectru complet și echilibrat. Temperatura de culoare este de 6504 Kelvin. Aceasta permite o apreciere extrem de precisă a diferențelor de nuanțe, iar nivelul de iluminare, precum și absența umbrelor asigură o viziune optimă în ceea ce privește luminozitatea, nuanța și saturația. 


Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

DOWNLOAD acum si citeste fisierul complet!!

Autor:  Active Medical International

Adresa:  Str. Erou Bumbea Nr. 10

Localitate:  Dumbraveni

Telefon/fax:

Website:  http://www.active-medical.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!