Ce aparate ortodontice mobilizabile ti se potrivesc si cum sa ai grija de ele

Ce aparate ortodontice mobilizabile ti se potrivesc si cum sa ai grija de ele

Aparate dentare mobile 2019-03-27, Vizualizari:  726

O dantura frumoasa reprezinta, astazi, un factor extrem de important pentru fiecare dintre noi. Putini insa au norocul de a fi posesorii unei danturi sanatoase, cu dintii perfect pozitionati. Acest fapt este influentat de mai multi factori, insa cu ajutorul ortodontiei fiecare poate avea un zambet frumos şi sanatos. Odata luata decizia de a incepe tratamentul ortodontic , poate fi destul de grea incercarea de a alege un tip de aparat dentar dintr-o paleta numeroasa de aparate ortodontice precum cele mobile, mobilizabile si fixe. De aceea am hotarat sa-ti prezentam cele mai practice si accesibile ca pret aparate dentare, si anume: aparate ortodontice mobilizabile.


Acestea sunt dispozitive care se aplica pe dinti, alveole, maxilare, cu rolul de a ajuta cresterea si dezvoltarea aparatului dento-maxilar sau de a preveni ori corecta aparitia unor anomalii.


Exista 2 tipuri de aparate ortodontice mobilizabile, primul fiind pasiv si are rolul de a mentine spatiul pentru eruptia unui dinte, iar al doilea este cel activ, cu rolul de a corecta pozitionarea incorecta a danturii.


Pentru a intelege mai bine cum functioneaza aparatele dentare mobilizabile, trebuie sa stii ce inseamna fortele ortodontice si ce contributie au acestea in corectarea danturii. Cu alte cuvinte, aceste forte se rasfrang asupra aparatului dento-maxilar, fiind aplicate direct sau indirect.Altfel vorbind, aparatele dentare mobilizabile sau placile ortodontice sunt aparatele dentare ce se mentin pe maxilar cu ajutorul elementelor active si se pot scoate in orice moment de catre pacient.Afla care sunt avantajele unui aparat mobilizabil fata de unul clasic:

Unul din cele mai importante avantaje ar fi ca un aparat dentar mobilizabil transmite asa numitele forte la nivelul oaselor, oferindu-le si perioade de repaus cand nu sunt purtate, in plus nu solicita atat de mult dintii pentru ca se sprijina si pe oase. 
De altfel, acesta ofera posibilitatea de a atasa mai multe elemente de actiune, precum masca orala, foarte importanta pentru corectie.
Se pot aplica de la o varsta frageda, deoarece se potrivesc atat dentitiei temporare, mixte, cat si celei definitive.
Aparatele dentare mobilizabile permit o igienizare dentara buna, pentru ca se indeparteaza cu lejeritate.
Elementele de actiune se pot activa de copil sau parinte.
Au o tehnica de confectionare simpla si este si foarte lejer la reparare.
Poate fi mai fizionomic de multe ori comparativ cu un aparat dentar metalic. 
Are un cost redus comparativ cu un aparat dentar fix. 
Daca nu prezinta dificultate mare, reparatiile se pot face chiar in cabinet.
si cel mai important pentru cei mici, aceste minunatii de aparate dentare, pot fi personalizate prin aplicarea unor abtibilduri.


Daca ai decis sa optezi pentru un aparat mobilizabil, trebuie sa cunosti si unele aspecte specifice despre acesta, si anume:


Un aparat dentar mobilizabil prezinta eficienta dentara mai redusa decat un aparat fix, insa are un rezultat extraordinar.
Nu se aplica la o varsta inaintata, deoarece este mai mult destinat copiilor.
Rezultatul fizionomic este mai redus decat la un aparat dentar fix.
Acrilatul poate produce alergii, dar inainte de a-l achizitiona se efectueaza un test special.
Aparatul dentar ortodontic mobilizabil  necesita igienizare dupa fiecare masa.
in anumite anomalii se recomanda purtarea lor 24 din 24 ore, inclusiv si in timpul meselor, fapt ce poate crea disconfort pacientului.
Se pot rupe elemente cu usurinta, dar se repara la fel de simplu.
Confort mai redus decat la alte dispozitive, dar cu rezultat identic.
in unele cazuri poate crea o senzatie de voma de la inceputul aplicarii.
Tot la inceput poate crea deficiente in pronuntie.

Stiai ca un aparat ortodontic (placa) este destul de simplu in structura, continand doar baza placii si elementele de ancorare? si anume, crosete (Stahl, Schwarz, Adams, Jackson s.a.) si gutiere.


Aparatele mobilizabile dentare se indica frecvent la copii, indeosebi pentru:

Efectul ortopedic,
Ajuta la cresterea oaselor maxilare,
Ajuta la coborarea si largirea boltii palatine prin deconditionarea respiratiei orale,
Crearea si mentinerea spatiului necesar eruptiei dintilor permanenti,
Aparatul de indreptare a dintilor  dirijeaza eruptia dintilor permanenti,
Scade riscul de fractura a dintilor anteriori, prin intermediul protectiei pe care o da,
Corectarea unor obiceiuri vicioase (sugerea degetelui, deglutitiei infantile, sugerarea buzei superioare si buzei inferioare, interpunerea unor obiecte intre dinti ca de exemplu pix, creion, rosul unghiilor).
Dirijeaza cu exactitate mai mare la actiunea aparatului dento-maxilar cu ajutorul dispozitivelor extraorale, in comparatie cu alte dispozitive.
Remodelarea aspectului fizionomic in cazul lipsei unui dinte, prin atasarea unei coroane de acrilat la aparat la nivelul spatiului interdentar necesar pana la varsta de 18 ani aproximativ pentru inserarea unui implant la nivelul respectiv.
Corecteaza inghesuirile dentare.Este foarte important sa cunosti unele reguli de ingrijire a aparatului dentar mobilizabil. Pentru o pastrare ma buna, aparatul nu trebuie spalat cu pasta de dinti. Este important ca acesta sa se pastreze in cutiuta lui speciala, cand se fac pauze de purtare. Nu este recomandat ca acesta sa interactioneze cu alcool sau apa de gura, si nu in cele din urma, este important sa fie respectate recomandarile medicilor.


Sursa: https://www.dentarbre.com/blog/ce-tip-de-aparate-ortodontice-mobilizabile-ti-se-potriveste-si-cum-sa-ai-grija-de-ele/

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dentarbre Dental Clinic - cabinet stomatologic București

Adresa:  Soseaua Colentina, nr. 16, Bl. A1, Complex Rose Garden, Sector 2, Zona Obor - Colentina - Doamna Ghica, Bucuresti, Romania

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  https://www.dentarbre.com


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!