TRATAMENTUL ENDODONTIC sau TRATAMENTUL de CANAL
Vizualizari: 4475
O SA IMI SCOATA NERVUL.... Expresie populara, conceptie comuna gresita!
Sentimentul care sta la baza, si anume ca situatia este atat de grava incat trebuie extirpat nervul, este unul format din conceptii eronate. Durearea dentara este provocata de "inflamatii" ale pulpei dentare sau de infectie ( carie simpla, complicata, abcese, etc. ) si poate fi extenuanta si greu de suportat, in timp ce tratamentul actual este aproape fara durere si cu succes.
Deci intrebarea va fi: " Ce este tratamentul de canal sau tratamentul endodontic? " Aceasta particularitate a stomatologiei isi are locul sau special numit Endodontie si a devenit o parte distincta a stomatologiei, fiind indispensabila si imposibil de aborbat in practica tratamentul leziunilor carioase, parodontologia sau protetica fara endodontie. Denumirea provine din cuvintele grecesti "inauntru" ( endo ) si "dinte" ( dont ).
Tratamentul Endodontic este realizat de catre un medic dentist sau de catre un endodont ( specialist in tratarea canalelor ) pentru a trata aspectul interior al unui dinte, mai ales aria in care se afla " tesutul pulpar". In timp ce majoritatea oamenilor se gandesc la acest tesut ca fiind "nervul" dintelui ( chiar contine cateva fibre nervoase ), de fapt contine mai mult de atat: vase mici de sange care ii asigura vitalitate si " conectivitate" si tesutul conjunctiv, de suport care functioneaza ca celelalte tesuturi moi ale corpului. PRIMII endodonti au observat ca pulpa sau tesutul nervos din interiorul unui dinte poate fi eliminat sau scos fara nici o consecinta importanta.
Radiografia alaturata este un exemplu despre cum arata canalele dentare dupa un tratament endodontic. De observat cum materialul alb de umplere a fiecarui canal se termina la apexul ( varful ) canalului corespunzator fiecarei radacini.
Dintii sunt ca iceberg-urile, coroanele dentare sunt deasupra gingiei si sunt ceea ce se vede in gura, insa partea cea mai mare a dintelui este mai jos de gingie, constand in radacini care curpind aproximativ doua treimi din dinte. Coroana dintelui este acoperita de un capac de smalt care nu este viu si este cunoscut ca cea mai tare substanta din natura in lumea animala. Este aproape impermeabil la atacurile fizice si chimice si a fost constituit pentru a proteja dintele.
Sub capacul de smalt este tesutul majoritar al dintelui care este dentina, un os viu ca si substanta. Indreptandu-ne spre partea centrala a fiecarei radacini este un spatiu gol sau canal care contine tesutul pulpar. Atunci cand un dinte este sanatos, pulpa dentara functioneaza ca o resursa senzoriala pentru dinte, nervul din pulpa permite dentinei sa sesizeze schimbarile de temperatura transmise prin smalt. Cand temperaturile sunt extreme nervul semnaleaza sensibiliate si durere.
Totusi, pulpa dentara este un rest al intregului proces de dezvoltare si crestere si dintele poate functiona fara el. In fapt, ca parte a procesului de involutie, imbatranire a dintelui, pulpa se restrange prin depunerea dentinei, camera pulpara si canalele devin din ce in ce mai mici pe masura ce se "calcifiaza" pana ce ajung sa fie sterse complet in etapa de maturitate tarzie.
Cand primii "endodonti" au observat ca pulpa putea fi scoasa fara fara nici o consecinta importanta, descoperirea a avut ca rezultat efectuarea tratamentului de canal de fiecare data cand aceasta parte a dintelui se imbolnavea. Imbolnavirea apare atunci cand pulpa devine inflamata sau infectata din cauza unei varietati de cauze, inclusiv caria dentara profunda, procedurile dentare extensive precum si dintii fracturati sau loviti. Daca inflamatia ori infectia pulpara nu este tratata, poate provoca durere sau conduce la o infectie reprezentata adesea de o complicatie septica cronica la nivelul osului alveolar.
Tratamentul de canal se initiaza pentru ameliorarea si disparitia durerii prin eliminarea pulpei inflamate sau infectate si a bacteriilor si toxinelor bacteriene asociate pulpei inflamate. Exista o axioma in endodontie care subliniaza rolul tratamentului si care spune ca " este mai important ce scoti din canal decat ceea ce pui". Dupa ce camera pulpara a fost curatata, si sterilizata, etapa numita si " prepararea canalului ", ce poate fi incheiata cu folosirea laserului pentru o sterilizare completa, canalul poate fi sigilat cu materiale de umplere inerte ce ar putea inlocui depozitele de calcifiere ce apar natural in timpul procesului de imbatranire a dintelui. Materialele cele mai des folosite pentru a umple sau " obtura " canalul sunt un izomer natural de cauciuc numit gutta percha si sigilanti speciali care sunt insolubili. Aceste materiale sunt biologic compatibile cu substanta dentara si folosite in mod corespunzator sigileaza ermetic canalul radicular pana la varful radacinii prevenind infiltratia si invazia bacteriana la nivelul osului alveolar.
Camera pulpara este un sistem complex cu o structura microscopica extraordinara constand in canale principale ( trunchiuri ) si canale secundare ( ramificatii ) care ar putea fi asemanata cu un pom de Craciun. Tehnici si aparatura speciala sunt in general necesare pentru sigilarea canalelor laterale si accesorii care ofera circulatia "colaterala" intre pulpa dentara si tesuturile alaturate.
Eliminarea totala a pulpei infectate si a bacteriilor asociate poate asigura comfort si functionalitate dintelui pe toata durata vietii. Interesant, extractia poate fi la fel de eficienta pentru a inlatura durerea ca si tratamentul endodontic, insa pierderea dintelui conduce la alte efecte secundare nedorite precum migrarea si mobilitatea dintilor ce cauzeaza malocluzii ulterioare si inabilitatea de a mastica. Salvarea dintelui natural ar trebui sa fie intotdeauna prima alegere cand se impune necesitatea unui tratament dentar. Nimic, nici macar cele ma avansate punti sau implanturi dentare nu pot inlocui intr-adevar dintele tau natural. Simptomele care ar putea indica faptul ca dintele are nevoie de tratament endodontic sunt: sensibilitatea sau durerea spontana dupa contactul cu alimente fierbinti sau reci, durerea ascutita la masticatie, tumefierea ( umflarea ) tesutului gingival si sensibilitatea constanta si severa la atingere si presiune.
Dupa tratamentul de canal este normal sa simti putina sensibilitate in aria tratamentului pentru cateva zile dupa efectuarea procedurii, corpul tau fiind supus procesului natural de vindecare. O usoara sensibilitate este posibil sa fie prezenta in toata gura nepermitand deschidearea la maxim pentru o perioada de timp mai mare. Aceste simptome sunt temporare si in general raspund foarte bine medicatiei cu agenti anti-inflamatori.
DINTELE caruia i-a fost aplicat un tratament de canal corect urmat de o reconstituire dentara corespunzatoare poate dura la fel de mult ca si ceilalti dinti naturali.
Tratamentul endodontic este doar un pas in readucerea unui dinte la functionalitate totala. O restaurare finala adecvata sau o coroana dentara este extrem de importanta pentru a asigura succesul pe termen lung. Cei mai multi dinti posteriori sau din spate ( premolari si molari ) vor avea nevoie de o coroana dentara pentru a fi protejati de eventuale complicatii gen fracturi din moment ce dintii tratati endodontic sunt predispusi in timp la fracturi dentare.
Dintele caruia i s-a aplicat un tratament endodontic corect urmat de o restaurare coronara adecvata poate dura la fel de mult ca si ceilalti dinti naturali. Dupa ce dintele a fost refacut va fi nevoie doar de o buna igiena orala, incluzand periajul zilnic, ata dentara, controale si detartraje regulate. Este posibil ca dentistul sau endodontul sa urmareasca evolutia tratamentului prin controale radiologice pentru a se asigura de succesul in timp al tratamentului.
Rareori un dinte care a fost supus unui tratament endodontic va mai prezenta dureri sau nu se va vindeca. Insa cateodata dintele poate provoca durere dupa luni sau ani de la un tratament efectuat. Cand acest lucru se intampla, refacearea tratamentului de canal adesea il poate salva.
DR. LUCIA TABACARU - medic stomatolog
Autor: DR. LUCIA TABACARU
Adresa: Str. Postei, Nr. 15 A, Ploiesti, Prahova, zona Hotel Prahova.
Localitate: Ploiesti
Telefon/fax:
Website:
Sugestii, propuneri
Recomandari dentist
Banner
Anunturi stomatologie
-
💙 La Dental Repair & Protect din Timișoara, sănătatea zâmbetului ...
-
🦷 Chirurgie dentară cu grijă și profesionalism La Dental Repair & ...
-
🌟 Happy Hour pentru zâmbetul tău! 🌟 La Cris Smile Rahova, în ...
-
🕘 Happy Hour pentru un zâmbet sănătos și estetic! La Cris Smile Rahova, ...