Distrugem miturile despre extractia dentara: care sunt preturile si cum decurge perioada postextractionala

Distrugem miturile despre extractia dentara: care sunt preturile si cum decurge perioada postextractionala

extragere dentara 2019-07-21, Vizualizari:  350

Chirurgia dentara este un domeniu care nu mai trebuie sa ne sperie in 2019. Ofertele stomatologice sunt prietenoase si aduc in lumina tehnologii moderne, nedureroase si deloc invazive.


Unul dintre cele mai frecvente mituri cand vorbim despre acest subiect este ca extractia de dinte doare si nu poate fi evitata.


De fapt, la extractie se recurge numai daca bolile paradontale au distrus prea mult din dinte, astfel incat acesta sa nu mai poata fi restaurat, cat despre durere – metodele moderne de anestezie sunt extrem de eficiente! La clinica stomatologica Dentarbre Dental Clinic executam atat extractii obisnuite, cat si extractii “chirurgicale” (cazul molarilor de minte inclusi). La extractie dentara se refera: extractii cu alveolotomie si alveoloplastie, extractia chirurgicala a dintilor permanenti, extractii molari de minte inclusi si semiinclusi (extractie masea de minte).


 Majoritatea clinicilor stomatologice ofera o gama larga de servicii de profilaxie dentara si tratament, care ar preveni o extractie de masea prin chirurgie. Astazi, chirurgia dentara acorda o atentie deosebita metodelor de conservare si restaurare a dintilor , care includ indepartarea tuturor tipurilor de infectii si tratamentul eficient al acestora. Totusi, cea mai frecventa interventie chirurgicala este extractia dentara, in special, a dintilor afectati de boala parodontala si extractia dintelui cu infectie. Pacientii afirma ca una dintre cele mai neplacute proceduri este extractia chirurgicala pentru maseaua de minte. Totusi, intr-o clinica stomatologica respectabila, extragerea dintilor se efectueaza in conditii extrem de confortabile, prin utilizarea analgezicelor de inalta calitate si aceasta procedura devine complet nedureroasa.


 Indicatii pentru extractie dentara


 Cand este timpul sa mergem la o clinica stomatologica in Bucuresti pentru o extractie dentara?! Frica si prejudecatile ne tin departe de medic, desi trebuie sa constientizam necesitatea unei astfel de interventii in urmatoarele situatii:


 Cand exista dinti cu distructii corono-radiculare intinse, care nu mai pot fi restaurati cu ajutorul unor obturatii sau prin mijloace protetice;


Dinti cu gangrene complicate cu parodontita apicala cronica;


Molari care au determinat complicatii supurative, la care nu sunt indicate metodele de tratament conservator;


Dinti si molari care, in urma iritatiei locale cronice, au dus la aparitia unor leziuni hiperplazice reactive, inflamatorii;


Dinti fracturati sau luxati complet in urma traumatismelor.


Extractia molarilor de minte este necesara deoarece, de cele mai multe ori, molarii de minte au o pozitie vicioasa ce nu le permite sa erupa in totalitate, sau, daca raman partial acoperiti de gingie, se pot caria si pot cauza dureri ingrozitoare. Asadar, este necesara interventia chirurgicala.


 In momentul in care exista prea multe daune pentru ca dintele sa fie reparat, acesta trebuie extras. Pentru pacientii ortodontici, decizia de a elimina sau nu molarii poate fi amanata pana la sfarsitul tratamentului ortodontic, cu exceptia situatiilor in care eliminarea unui molar este obligatorie de la inceputul tratamentului. Ofertele stomatologice se discuta cu medicul in urma unei examinari amanuntite.


 Care sunt indicatiile si metodele de ingrijire postextractionale?


 Extractia de masea prin chirurgie genereaza, in general, mai multa durere dupa procedura, decat un tratament obisnuit. Nivelul de disconfort si durata in care se resimte durerea depind de cat de dificila a fost acea extractie dentara – una cu infectie sau una de rutina. Timpul de vindecare este diferit de la persoana la persoana. Te poti astepta la un disconfort chiar si dupa o extragere dentara obisnuita, fara complicatii supurative in anamneza preoperatorie. Daca cheagurile de sange sunt dislocate de pe suprafata ranii sau daca rana se infecteaza in timp, perioada de recuperare poate fi mai mare. Primele 24 ore de la extractie sunt cele mai importante si pot contribui simtitor la procesul de vindecare. In primele doua ore dupa extractie zona operata poate sangera si este necesara aplicarea compreselor sterile. Formarea cheagului in alveola trebuie sa se pastreze, de aceea se evita alimentele fierbinti, reci si clatitul ambundent. Procesul de vindecare al tesuturilor dureaza 3-4 saptamani, dar procesul de vindecare al osului dureaza pana la 6 luni.


 Dupa o extractie dentara se recomanda:


 Mentinerea pansamentului supraalveolar timp de doua ore;


 Dieta semilichida, la temperatura camerei in ziua interventiei;


Efectuarea masticatiei alimentelor pe partea opusa plagii postextractionale;


Evitarea clatirii gurii si a consumului de bauturi carbo-gazoase in primele zile dupa extractie;


Utilizarea pentru igiena orala a unor solutii/spray-uri antiseptice pe baza de clorhexidina, dupa perioada critica;


Periajul nu se executa in primele 24 de ore de la extractie masea – cu infectie sau fara;


Antibioterapia de protectie este necesara in cazurile complexe (alveolotomii laborioase, cu pierderi semnificative de substanta osoasa; dupa extractii multiple);


Fumatul este interzis in primele 24 de ore pentru a pastra procesul de vindecare in mod natural.


Pacientul va fi avertizat si asupra fenomenelor inerente reactiei inflamatorii postextractionale:


Durerea;


Edemul postoperator, care poate dura cateva zile;


Echimoze ale mucoasei orale si ale tegumentelor cervico-faciale.


 Ce se intampla daca nu sunt extrasi molarii de minte?


 Statisticile spun ca molarii de minte apar la 75% din populatie la varsta de 17-25 de ani. Cea mai mare problema este ca toti dintii sunt deja formati si nu avem loc pentru acesti dinti. Lipsa de spatiu la nivelul maxilarului se explica prin faptul ca in procesul de evolutie umana, mancatul a devenit tot mai usor, odata cu prelucrarea termica a alimentelor, astfel incat sarcina de mestecat a scazut, ceea ce a dus la micsorarea maxilarului. La omul modern, maxilarul s-a redus cu 10 mm. Prezenta sau absenta dintilor de minte depinde de o multime de factori. In momentul cand molarul de minte erupe, gingiile se inflameaza. In cazul in care molarii erup intr-o pozitie vicioasa si nu se pot igieniza bine, se cariaza rapid si pot afecta chiar nervul. In asemenea situatii, devine necesara extractia chirurgicala – maseaua de minte este eliminata.


 Daca nu are loc extractia dentara, apar procese inflamatorii severe. Maseaua de minte poate provoca aparitia durerii si a febrei. Un studiu recent arata ca medicii stomatologi recomanda extractia molarilor de minte la 59% dintre pacienti, in principal pentru a preveni problemele viitoare sau din cauza pozitiei si orientarii vicioase.


 Extractia chirurgicala a maselelor de minte – pret


 Pretul pentru extractia molarului de minte variaza in functie de dificultate. Interventia decurge, de obicei, in conditii optime, anestezia este una partiala, pentru a crea un mediu confortabil de lucru atat pentru pacient, cat si pentru medicul operator. In ciuda caracteristicilor fiecarui organism ca intreg, si anume: pragul durerii, sensibilitatea, suspiciunea, majoritatea tipurilor de extractie de masea de minte (chirurgical) sunt nedureroase (sau asa ar trebui sa fie, daca gasesti un dentist bun). Extractia unui molar este la pretul de 200-350 RON, extractia unui molar de minte semi-inclus:  pret 300-400 RON, extractia unui molar de minte total inclus – pret 450-500 RON, extractie de resturi radiculare monoradiculari – pret 100 RON, extractie de resturi radiculare pluriradiculari – pret 200 RON.


 Sursa: https://www.dentarbre.com/blog/distrugem-miturile-despre-extractia-dentara/

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dentarbre Dental Clinic - cabinet stomatologic București

Adresa:  Soseaua Colentina, nr. 16, Bl. A1, Complex Rose Garden, Sector 2, Zona Obor - Colentina - Doamna Ghica, Bucuresti, Romania

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  https://www.dentarbre.com


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!