De ce ai nevoie de o coroană dentară după un tratament de canal?

De ce ai nevoie de o coroană dentară după un tratament de canal?

Coroana dentara dupa tratamentul de canal Vizualizari:  569

În mod ideal, aplicarea unei coroane dentare este pasul final într-un tratament de canal. Aceasta protejează pereÈ›ii dintelui după ce tratamentul de canal a rezolvat problemele interne. Combinarea acestor două tratamente oferă o soluÈ›ie completă pentru sănătatea întregului dinte.


 


Este necesară o coroană după un tratament de canal?


 După un tratament de canal, integritatea structurală a dintelui este slăbită. De aceea, în special pentru dinÈ›ii din spate, este necesar să se aplice o coroană dentară pe dintele tratat.


 Tratamentul de canal, cunoscut È™i sub denumirea de tratament endodontic („scoaterea nervului”), elimină pulpa infectată din dinte. Acest lucru se face pentru a salva dintele È™i a preveni răspândirea cariilor È™i infecÈ›iilor la ceilalÈ›i dinÈ›i.


 Este important de reÈ›inut că un dinte tratat prin canal este, în esență, un dinte „mort”. În timp, acesta îÈ™i va pierde din rezistență È™i va avea un risc crescut de fracturare.


 


Ce este o coroană dentară?


 O coroană dentară este o proteză plasată peste un dinte tratat prin canal, pentru a-l proteja È™i a permite mestecarea alimentelor dure. În timp ce dinÈ›ii din față trataÈ›i prin canal nu necesită neapărat o coroană, dinÈ›ii din spate, însă, au nevoie de acest tip de protecÈ›ie.


 Presiunea exercitată în timpul masticaÈ›iei este motivul pentru care dinÈ›ii din spate ar trebui întotdeauna protejaÈ›i cu o coroană după un tratament de canal. ForÈ›a mare exercitată poate crăpa uÈ™or un dinte tratat prin canal. Dacă nu este protejat cu o coroană, riscul de a necesita extracÈ›ie È™i un implant dentar creÈ™te semnificativ.


 


Ce efecte are tratamentul de canal asupra dinților tăi?


 DinÈ›ii trataÈ›i prin canal sunt „morÈ›i”, având sursa de hrană (vasele de sânge) eliminată. AceÈ™tia devin astfel casanÈ›i È™i mai predispuÈ™i la fracturi.


 Cercetările È™tiinÈ›ifice arată că un dinte din spate tratat prin canal are de 6 ori mai multe È™anse să se crape decât un dinte netratat. Prin urmare, se recomandă ca toÈ›i dinÈ›ii din spate trataÈ›i prin canal să fie protejaÈ›i cu o coroană dentară pentru a oferi protecÈ›ie pe termen lung.


 


Studiu de caz de urgență: Dintele crăpat după tratamentul de canal


 Clinica Offident a fost contactată de o pacientă nouă într-o vineri după-amiază. Aceasta fusese recomandată de un client fidel È™i se plângea de dureri de dinÈ›i în partea stângă superioară a gurii. Pacienta a fost primită de urgență în aceeaÈ™i zi de către Dr. Orosz Levente. Ea È™i-a crăpat al doilea premolar superior stâng, care fusese tratat anterior prin canal.


 I s-a administrat un anestezic È™i fragmentul de dinte slăbit a fost îndepărtat cu uÈ™urință. S-a aplicat apoi o obturaÈ›ie temporară pentru a stabiliza dintele, iar pacienta a plecat acasă confortabilă È™i fără dureri.


 


Consecințele lipsei unei coroane dentare după tratamentul de canal


 Fragmentul de dinte s-a crăpat la 3-4 mm sub linia gingiei, iar dintele era acum grav compromis, ceea ce a făcut foarte dificilă restaurarea sa pe termen lung. Cea mai bună opÈ›iune de tratament pentru această pacientă a fost îndepărtarea dintelui rămas È™i înlocuirea acestuia cu un implant dentar unic.


 Dacă dintele ar fi fost protejat cu o coroană dentară după tratamentul de canal, pierderea acestuia ar fi putut fi evitată, iar costul unei coroane este mult mai mic decât cel al unui implant dentar.


 După cum ilustrează studiul de caz de mai sus, un dinte tratat prin canal, care beneficiază de protecÈ›ie protetică, este mai bun pentru sănătatea ta orală È™i mai avantajos pe termen lung.

Share on social media:

Twitter LinkedIn

Autor:  Offident Clinica Stomatologica

Adresa:  Petofi Sandor 21, Cluj-Napoca, Jud. Cluj

Localitate:  Cluj-Napoca

Telefon/fax:

Website:  https://offident.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


Anunturi stomatologie

Cabinete, clinici stomatologice recente

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!