Adevarul despre Implantul dentar!

Adevarul despre Implantul dentar!

implant dentar la perio implant house 2017-05-11, Vizualizari:  1201
Pozitionarea chirurgicala a implanturilor dentare se face tridimensional. Necesitatea preciziei aplicarii implantului creste pe masura ce se reduce edentatia. In edentatiile unidentare maxilare limitarile de pozitie ale implantului dentar sunt foarte mari. Chiar si 1 mm abatere poate insemna diferenta intre esec si succes estetic.

 In general, la pozitionarea 3D a implantului dentar in zona estetica, o atentie sporita va fi acordata portiunii cervicale a implantului.

Raportul spatial al acestei suprafete a implantului dentar cu dintii vecini sau cu pozitia ideala a dintilor lipsa determinata pe modelul de studiu se analizeaza in plan transversal, antero-posterior, vertical. Un alt parametru esential in pozitionarea tridimensionala a implantului dentar este angulatia implantului, privita mai ales din planul antero-posterior.

Un element important, dar adesea neglijat, este tipul de coroana care va reconstituii dintii frontali lipsa si tipul de conexiune cu implantul dentar (coroana cimentata sau insurubata).

 Pentru fiecare dimensiune spatiala se descrie o zona de “confort”, si o zona de “pericol”. Plasarea portiunii crestale a implantului se face in zona de “confort”, pentru a putea oferii infrastructura necesara pentru restaurarea estetica. Plasarea in zona de “pericol” a platformei implantului dentar reduce semnificativ sansa unui succes terapeutic.

 Daca implantul dentar este situat prea anterior exista riscul dehiscentelor osoase vestibulare si a recesiunii gingivale. De asemenea, restaurarea protetica este mult ingreunata. Acest aspect poate fi evidentiat prim mentinerea unei corticale vestibulare de minim 1 mm grosime. Daca implantul dentar este plasat prea posterior, pentru obtinerea efectului estetic coroana va fi supraconturata, cu dificultati ulterioare in mentinerea igienei.

Stabilitatea tisulara, osoasa si gingivala este obtinuta cand se mentine cel putin 1 mm de os din corticala vestibulara.

 Sunt descrise o serie de protocoale in angularea spatiala a implantului dentar, dar toate sugereaza acelasi aspect: implantul, la inserarea imediat postextractionala sau tardiva NU IMITA pozitia radiculara in totalitate si NU ESTE o replica exacta a radacinii pe care o substituie.

Angularea implantului este dictata de conceptul de dirijare protetica, care trebuie adoptat in zona estetica. Acest aspect presupune ca decizia protetica a practicianului sa fie deja facuta la momentul inserarii implantului dentar.

 Planificarea secventelor de tratament trebuie facuta cu responsabilitate, urmarind conformarea gingivala si osoasa in parametrii care sa permita plasarea ideala tridimensionala a implantului dentar si restaurarea coronara optima.

 Mare grija ce alegeri faceti!

 Dr. Bettina Marinescu

 Specialist implantologie/parodontologie

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bettina Marinescu

Adresa:  Str.Monetariei nr.12, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  https://www.facebook.com/Dr.Marinescu


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!