Frica de dentist

Frica de dentist

frica de dentist 2017-01-25, Vizualizari:  1579

 Studiile arata ca intre 4% si 23,4% din populatie prezinta niveluri extrem de ridicate ale anxietatii fata de tratamentul dentar.


Teama, este o emotie normala atunci cand situatia pune in pericol starea de echilibru a fiintei umane, caz in care se impune un efort de adaptare.


Frica este o emotie-soc care este adesea insotita de surpriza provocata de constiinta unei primejdii prezente, a unei amenintari.


 Anxietatea normala,  este stare afectiva vaga, difuza, de neliniste, tensiune, ingrijorare, nemotivata, fara un obiect bine precizat si perceputa ca o traire negativa.


 Anxietatea patologica reprezinta un raspuns inadecvat la o situatie de viata, are durata si intensitate mare si impiedica persoana sa isi desfasoare activitatile curente.


Anxietatea stomatologica


se manifesta printr-o stare de neliniste, tensiune emotionala extrema, care se accentueaza la asezarea bolnavului in scaunul stomatologic si devine paroxistica in momentul in care sunt aplicate diverse manopere stomatologice.


Anxietatea dentara


este asociata cu experientele negative anterioare, prezenta durerii in timpul tratamentului dentar, dar si cu atitudinea negativa a medicului dentist.


Un procent crescut din pacientii cu frica de dentist au avut un episod traumatic sau negativ pe care l-au suferit in copilarie. Amintirile legate de acel eveniment se pot modifica, pot varia in functie de viata psihologica a individului.


Copilul observa la parinte sau la un alt model comportamental din anturaj anxietatea legata de medicul dentist  si problemele dentare si " invata" acest comportament.


Dar sunt si pacienti care au aceasta teama, fara sa fi trecut printr-un astfel de episod.


Se presupune ca celule noastre ca si noi, ca particule care ne compun, pastreaza memoria a tot ce au trait. Gametele, spermatozoidul si ovulul au in ele aceasta memorie totala. Pornind de la aceasta idee, noi " mostenim" memorii ale parintilor nostri. Prin blocaje inexplicabile in comportamentul nostru, apare o frica nerationala de la un eveniment traumatizant survenit inainte de nasterea noastra , de catre un stramos de-al nostru, purtand tabuuri legate de anumite elemente ale vietii cotidiene care ne impiedica sa traim linistiti. Evenimentul, va afecta in mod diferit indivizii in functie de modelele de reactie. Fiecare va trece prin aceasta adaptandu-se mai bine la circumstante, fie se descurca, dar lasand urme, fie intra in blocaj si sufera.


Persistenta obiceiului de prezentare la cabinetul dentar doar in caz de urgenta sau in stadii tardive si complicate ale bolii, ce presupun tratamente mai complicate si dureroase creeaza conditii pentru mentinerea si chiar amplificarea senzatiei de teama, cu transformarea ei in anxietate si chiar fobie fata de medic, tratament si cabinetul dentar. 


Gandurile si grijile anxioasa legate de tratamentele stomatologice supraestimeaza durerea. Cu cat pacientiul se asteapta sa simta mai multa durere cu atat mai multa durere va percepe.


Este important sa constientizam ca durerea este si un fenomen psihologic


anxietatea stomatologicaIndividul invata sa se elibereze de teama fie prin evitarea situatiei care declanseaza teama sau prin evadare din situatia anxiogena. Astfel anxietatea scade pe moment, dar se intareste modelul de comportament evitare-evadare.


Psihologici subliniaza faptul ca nucleul tulburarii anxioase nu se afla la nivel afectiv, ci la nivelul proceselor cognitive ( convingeri despre lipsa controlului, a puterii de predictie si a perceptiei pericolului), in final acestea afectand sfera emotionala.


Cand pacientul intra in cabinet percepe  : imaginea, mirosul, zgomotul, starea personalului medical. Si toti acesti stimuli se interconecteaza cu sentimentele sale din acel moment.


Scopul nostru este sa stimulam pozitiv acesta perceptie indiferent de incarcarea afectiva cu care se prezinta pacientul.


Medicul si asistenta de cabinet sunt atenti la expresiile verbale si nonverbal ale pacientilor care au emotii negative. Unii pacienti isi exprima anxietatea  prin: tremor, umezirea palmelor, puls accelerat, senzatie de tensiune in stomac, respiratie dificila, cefalee, nervozitate.


Senzatia de teama este redusa prin increderea pe care o are pacientul in medic, ce se poate obtine prin recomandarile pacientilor anteriori, prin indemanarea executiei manoperelor, prin calitatile de comunicare ale medicului.


Pe langa un plan de tratament cat mai optim gandit pentru fiecare pacient in parte, prezenta noastra in ganduri si emotii influenteaza perceptia pacientului asupra a ceea ce inseamna comunicarea verbal si nonverbala.


 Comunicarea medic dentist -pacient se sprijina pe empatie, interes si intelegere reciproca. Aceasta asigura pacientul ca medicul este atent si sensibil la temerile si nevoile lui, reducandu-i anxietatea.


O reactie empatica transmite trei mesaje principale: “ma  intereseaza si sunt preocupat de ceea ce simti”, “incerc sa inteleg cum te simti” si “este foarte normal sa simti ceea ce simti”.


Povestirea etapelor de tratament, a manoperelor terapeutice si , a eventualelor senzatii neplacute ce pot apare reduce anxietatea asociata cu nesiguranta .


Pacientul va invata sa disocieze cuvantul durere de orice manopera din domeniul medicine dentare.


Metodele de relaxare folosite in cabinetul nostru


relaxarea


1. Relaxarea progresiv musculara , metoda in care pacientul sta relaxat in scaun, respira regulat si rar cu ochii inchisi. Medicul ii cere pacientului sa isi incordeze iar apoi sa isi relaxeze principalele grupe musculare ale corpuluiO Cu acest exercitiu se obtine o detensionare fizica.


2.Distragerea atentiei prin vizualizarea unei succesiuni de  imagini cu o anumita tematica.


3.Aromaterapia cu uleiuri esentiale cu grad terapeutic : lavanda, stress away, tranquil roll-on, purification, clarity, portocala, forgiveness, harmony, white angelica.


4.Reflexoterapia facial cu uleiuri esentiale terapeutice in care se cumuleaza efectul produs de atingerea delicate realizata pe meridianele energetice, musculature cu cel produs de moleculele uleiurilor esentiale, determinand eliberarea tensiunilor ce produce stresul.


5.Muzicoterapie printr-o muzica relaxanta, linistita ce are ca efect: cresterea tolerantei la durere, relaxarea tonusului muscular, diminuarea frecventei cardiace, vasodilatatie, reglarea ritmului respirator, diminuarea aciditatii gastrice.


 E ZAMBET, E ARMONIE !copil zambind

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  dr. Corina Gabriela Dinca

Adresa:  Str.Ritmului,nr 14,bloc 432,sc A,ap 1,sector 2 Reper: Zona Avrig, Autogara C&I, magazine Profi

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  http://www.essentialdent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!