Cum ai grijă de dantură după detartraj
2020-06-26, Vizualizari: 1236
Procedura de detartraj este esenÈ›ială pentru păstrarea unei danturi sănătoase. Cu toate acestea, după efectuarea procedurii, efectul obÈ›inut poate fi menÈ›inut doar printr-o igienă orală meticuloasă. Trebuie să periezi zilnic dinÈ›ii È™i să foloseÈ™ti apa de gură, deoarece astfel vei curăța resturile din zonele mai puÈ›in accesibile È™i vei restabili pH-ul normal în cavitatea bucală. În caz contrar, problema va reapărea rapid È™i se va agrava, ducând, cel mai probabil, la apariÈ›ia cariilor dentare . AÈ™adar, am pregătit o serie de sfaturi pentru îngrijirea dinÈ›ilor după detartraj, atât pe termen scurt, cât È™i reguli pentru perioade de timp îndelungate.
Ce este detartrajul dentar?
Procedura de detartraj presupune înlăturarea plăcii bacteriene È™i tartrului de pe suprafaÈ›a dinÈ›ilor. Pentru curățare se utilizează, de obicei, un aparat cu ultrasunet, ce îndepărtează cea mai mare parte din depuneri. Ulterior, se vor utiliza instrumente manuale, care curăță rămășiÈ›ele. La final, se va face un periaj profesional, ce înlătură petele de pe dinÈ›i È™i lasă în urmă o suprafață netedă È™i lucioasă.
Reguli ce trebuie respectate imediat după detartraj:
Aceste sfaturi trebuie să È›i le dea chiar medicul stomatolog, imediat după ce a fost încheiată procedura. Ele trebuie respectate timp de 2-3 zile, pentru că suprafaÈ›a dintelui este încă sensibilă după detartrajul profesional .
În primele 2-3 zile e nevoie să speli dinÈ›ii după fiecare masă. E recomandat să optezi pentru o perie cu structură moale È™i o pastă de dinÈ›i cu fluor. Peste È™apte zile, poÈ›i utiliza o perie cu o duritate medieDacă eÈ™ti fumător, sfatul nostru este ca timp de cel puÈ›in două zile să te abÈ›ii de la acest obicei, deoarece, altfel, smalÈ›ul dintelui, proaspăt curățat, se va întuneca rapid de la fumul È›igăriiDupă detartraj este interzis consumul produselor ce duc la creÈ™terea sensibilității dinÈ›ilor: dulci, acre, calzi È™i reci. Acestea trebuie evitate timp de 2 zile după procedurăE nevoie să excluzi în prima perioadă consumul de: cafea, ceai, suc, apă carbogazoasă, ciocolată, ketchup, roÈ™ii È™i alte produse ce conÈ›in o cantitate mare de pigmenÈ›i roÈ™ii.În cazul apariÈ›iei unor dureri sau a sensibilității ridicate, dinÈ›ii vor fi curățaÈ›i cu preparate speciale pentru dinÈ›i sensibili, la indicaÈ›ia stomatologuluiCum păstrezi rezultatul detartrajului până la următoarea vizită profilactică la stomatolog?
Acordă o atenție sporită periajului
PRIMUL LUCRU PE CARE TREBUIE SĂ-L FACI PENTRU A EVITA NOI FORMĂRI DE TARTRU ESTE SĂ AI O IGIENĂ ORALĂ CORECTĂ.
Totul începe de la periaj. Curățarea zilnică elimină placa bacteriană, astfel, previne noile depuneri de tartru. Periajul trebuie efectuat de minim două ori pe zi – dimineaÈ›a È™i seara. Iar pe lângă curățarea danturii, nu trebuie să uiÈ›i să cureÈ›i limba, gingiile È™i obrajii. Pentru o mai mare eficiență, e binevenit să optezi pentru o perie ce are capătul mic È™i rotund, cu o structură moale, ce ar permite pătrunderea în toate zonele cavității bucale. O alternativă È™i mai eficientă ar fi folosirea periuÈ›ei de dinÈ›i electrice. Aceasta asigură o probabilitate mai mică de formare a gingivitei.
1. Utilizează ața dentară
O mare majoritate a persoanelor se mulÈ›umesc doar cu periatul dinÈ›ilor, dar astfel nu reuÈ™im să curățim bine fiecare spaÈ›iu. Cea mai mare parte a depunerilor, cca. 80%, se formează în gropile, canalele È™i È™anÈ›urile de pe suprafaÈ›a dinÈ›ilor È™i dintre aceÈ™tia. Utilizarea aÈ›ei dentare permite înlăturarea resturilor de mâncare din aceste locuri.
2. Evită obiceiurile nocive
MenÈ›inerea unei igiene orale presupune ceva mai mult decât procedurile de curățare. Evită alimentele, băuturile È™i obiÈ™nuinÈ›ele care pot afecta sănătatea dinÈ›ilor. Printre acestea se numără:
Băuturile carbogazoase: excesul de zahăr, pe care îl conÈ›in acestea, provoacă distrugerea rapidă a dinÈ›ilor. Plus, ingrediente precum acidul citric È™i cel fosforic slăbesc stratul de smalÈ›. Astfel, dintele este mai predispus la formarea carieiCantitatea mare de zahăr: micÈ™orarea consumului alimentelor cu mult zahăr asigură sănătatea È™i igiena dentară. Zahărul provoacă creÈ™terea acidității È™i accelerează formarea plăcii bacteriene, ceea ce provoacă apariÈ›ia tartrului. Acesta, la rândul său, duce la apariÈ›ia cariei. Nu trebuie să excluzi complet zahărul din alimentaÈ›ie, e suficient să micÈ™orezi cantitatea. La fel, există o multitudine de alternative la zahăr, sănătoase pentru organismRenunță la fumat: indiferent de cât sunt de curaÈ›i dinÈ›ii după curățarea depunerilor, fumatul anulează rapid rezultatul3. Utilizează apa dentară
Utilizarea apei dentare bogate în fluor poate preveni problemele dentare . Dar nu este recomandat să o utilizezi imediat după curățarea dinÈ›ilor, deoarece aceasta va clăti tot fluorul rămas de la pasta de dinÈ›i. După utilizarea apei dentare nu trebuie să consumi nimic timp de 30 minute.
4. Vizitează regulat medicul stomatolog
Durerile de dinÈ›i sunt cele care apar în cel mai imprevizibil mod, fie în urma unor infecÈ›ii dentare, sângerări, abcese, carii, gingivitei sau chiar cancerului oral. Vizitele regulate la doctorul stomatolog garantează că orice problemă ce apare va fi tratată încă în etapa incipientă. Iar dacă vorbim despre formarea tartrului, la clinica stomatologică – Dentarbre, aceasta este prevenit datorită periajului profesional, ce se efectuează la vizita profilactică.
Ai grijă de sănătatea danturii tale, pentru un confort fizic È™i psihologic. Consultă ofertele speciale la detartraj în BucureÈ™ti , oferite de clinica stomatologică Dentarbre, pentru a curăța depunerile de tartru È™i pentru a evita apariÈ›ia unor probleme mai grave. Medicii stomatologi vor veni cu cele mai potrivite sfaturi pentru tine la capitolul menÈ›inerea sănătății È™i esteticii dentare !
Sursă: https://www.dentarbre.com/blog/cum-ai-grija-de-dantura-dupa-detartraj/
Autor: Dentarbre Dental Clinic
Adresa: Soseaua Colentina, nr. 16, Bl. A1, Complex Rose Garden, Sector 2, Zona Obor - Colentina - Doamna Ghica, Bucuresti, Romania
Localitate: Sector 2
Telefon/fax:
Website: https://www.dentarbre.com