Actiune preventiva vizita la stomatolog

Actiune preventiva vizita la stomatolog

Actiune preventiva vizita la stomatolog 2008-10-06, Vizualizari:  4807

Foarte importanta pentru mentinerea sanatatii danturii este vizita periodica la stomatolog. Aceste controale au rolul de a preveni sau depista afectiuni ale dintilor, cu mult inainte ca pacientul sa le remarce sau sa aiba dureri.

De asemenea, medicii stomatologi recomanda si efectueaza, la cerere, interventii profilactice care, evident, nu se pot face acasa (de exemplu: detartraj si curatarea dintilor cu ultrasunete sau manual si jet de apa cu bicarbonat - Air Flow, sigilarea molarilor la copii si tineri, pentru a preveni aparitia cariilor).

Detartrajul trebuie realizat bianual, la interval de 6 luni, fiind considerat una dintre cele mai importante metode de prevenire ale afectiunilor dentare. Astfel, fiecare sedinta dureaza intre 45 si 60 de minute. Se folosesc initial revelatori de placa bacteriana, iar, la final, suprafetele sunt finisate cu gume si benzi speciale. Sigilarea molarilor indemni de carie la copii sau tineri se realizeaza cu cele mai noi materiale care, pe langa rolul mecanic de a proteja dintele de mediul bucal, au si rolul de a elibera in permanenta fluor catre dinte.

Afectiunile parodontale

Cauza afectiunilor parodontale sunt infectiile microbiene. in stare incipienta, afectiunea poarta numele de gingivita si poate fi prevenita sau tratata si vindecata. Un studiu recent al Institutului National de Sanatate din SUA arata ca 47% din populatia masculina si 37% din populatia feminina cu varste cuprinse intre 18-64 de ani prezinta o forma sau alta de gingivita. Netratata, gingivita conduce la afectiuni dentare care afecteaza tesutul gingival, maxilarul, mandibula si parodontiul (tesutul care sustine dintii) si, in final, la pierderea dintilor.

Semne alarmante:-

-gust neplacut in gura
- halena fetida- gingii tumefiate
- gingii sensibile
- gingii care sangereaza
- pierderea dintilor
-dinti sensibili
- durere la masticatie
- puroi in jurul dintilor si gingiilor
-tartru pe suprafata dintilor

Gingivita - stadiul incipient al unei afectiuni parodontale, caracterizat prin sangerare, moliciune, inflamarea si inrosirea gingiilor. Parodontita marginala - un stadiu mai avansat al unei afectiuni gingivale in care sunt afectate osul maxilar si ligamentele corespunzatoare. Din cauza ca gingia se departeaza de dinte, sunt afectate osul maxilar si tesuturile din jur. Parodontita avansata - evolutia parodontitei marginale care are ca rezultat afectarea grava a osului maxilar. Gingia se retrage mult si se formeaza puroi. Consecintele sunt mult mai grave: deteriorarea masiva a osului maxilar, slabirea si pierderea dintilor.Medicii stomatologi recomanda un periaj dentar corect si eficient, o pasta de dinti cu actiune buna, precum si controlul stomatologic periodic. Toate acestea conduc la prevenirea aparitiei placii bacteriene si, implicit, la prevenirea afectiunilor parodontale.

Depunerile de tartru

"Piatra" (tartrul dentar) este alcatuita in mare parte din saruri de calciu din saliva, care se depun pe dinti, in special pe fata interna a celor de jos, pe fata dinspre obraz a molarilor superiori, in zona canalului Stenon al glandei parotide, precum si in zone in care dintii nu se curata - dinti inghesuiti, dinti pe care pacientul nu mesteca pentru ca il dor sau pur si simplu nu mai are dintii antagonisti. Tartrul are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce il face mai putin observabil, insa apoi se coloreaza in maro sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotina, la fumatori.

Tartrul este un factor care favorizeaza parodontopatiile, afectiuni ale tesutului care mentine dintele in os. Parodontopatiile netratate duc la infectii, dinti care se misca si, in final, la extractie. Tartrul se elimina printr-o procedura simpla denumita detartraj. Aceasta consta in curatarea dintilor cu un instrument manual sau cu un instrument cu ultrasunete, care disloca tartrul de pe dinti. Orice detartraj este urmat de o sedinta de periaj profesional, cu o perie rotativa si o pasta speciala sau cu un aparat care sableaza cu bicarbonat suprafata dentara, eliminand si ultimele resturi. in final, se lustruiesc dintii, intarziind astfel viitoarele depuneri de tartru. intreaga manopera dureaza intotdeauna intre 45 si 60 de minute. Trebuie curatati toti dintii, indiferent daca tartrul se vede sau nu cu ochiul liber, in acest scop folosindu-se revelatorii de placa bacteriana la inceputul fiecarei sedinte.Spalatul pe dinti se face in fiecare dimineata si obligatoriu seara, dupa o metoda corecta pe care o poate prezenta medicul stomatolog. Este foarte important ca metoda de periaj sa fie una corecta, individualizata fiecarui pacient in parte, deoarece, prin miscari sau periute gresit alese, periajul poate deveni nu doar ineficient, ci chiar nociv. Detartrajul nu trebuie amanat. Daca dintii sunt mobili, tartrul impreuna cu microbii din el au determinat acest lucru; prin amanare, boala evolueaza si medicul stomatolog nu poate trece la alte etape ale tratamentului parodontal.

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Bader, Dr. Razvan Pelea

Adresa:  Bdul. Mihai Bravu 192, Bl.204, Sc.A, Ap.4, Zona Metrou Piata Muncii

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  http://www.welldental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!