Prima vizita la dentist Unique Smile
2021-02-18, Vizualizari: 80
Prima vizita la dentist
Care e varsta la care copilul trebuie sa faca prima vizita la stomatolog?
Din punct de vedere psihologic primul impact cu o experiență nouă este definitoriu în atitudinea noastră ulterioară față de experienÈ›e similare. Pentru micul pacient prima vizită la medicul dentist ar fi indicat să fie odată cu apariÈ›ia primilor dinÈ›i (6 -7 luni).Premiza de la care se pleacă este crearea unei relaÅ£ii de prietenie ÅŸi încredere între copil ÅŸi medic, ÅŸi obiÅŸnuirea micuÅ£ului cu cabinetul dentar. Atât părinÅ£ii cât ÅŸi medicul joacă un rol foarte important în această primă interacÅ£iune, copilul trebuie să perceapă totul ca pe o joacă. De aceea este recomand ca părinÈ›ii să apeleze la un medic dentist specializat în tratamentele pentru copii – medic pedodont.
De obicei la prima vizită nu se intervine, decât în cazul unei urgenÅ£e. Se introduce treptat copilul în cabinet, prin prezentarea instrumentelor, ÅŸi a rolului lor. Copilul trebuie să înÈ›elegă tot ce i se va face în acea ÅŸedinţă ÅŸi nimic mai mult, deoarece el îÅŸi poate pierde încrederea (ÅŸi la fel ÅŸi în ÅŸedinÅ£ele următoare). Pentru un comportament adecvat al copilului este necesar ca medicul să respecte la fiecare sedință orice promisiune efectuată anterior. La programările ulterioare se va ajunge treptat la efectuarea tratamentelor necesare, cu multă răbdare È™i atenÈ›ie.
Trebuie tratati dintii de lapte cu carii?
DinÈ›ii de lapte trebuie trataÈ›i cu aceeaÈ™i seriozitate ca dinÈ›ii adultului, pentru că aceÈ™tia joacă un rol important în dezvoltarea osoasă armonioasă a maxilarului.Spre deosebire de cariile adulÈ›ilor, cariile copiilor pot evolua foarte rapid, cu un tablou clinic însoÈ›it de dureri, tumefacÈ›ii (umflături), agitaÈ›ie È™i nervozitate.
Dacă o carie a evoluat È™i a dus la afectarea nervului, este important să se realizeze tratamentul endodontic (de canal). Acest aspect este necesar pentru că deÈ™i dinÈ›ii de lapte vor cădea, este important ca aceÈ™tia să fie menÈ›inuÈ›i pe arcadă până vor fi înlocuiÈ›i de cei definitivi. DinÈ›ii temporari au aceleaÈ™i funcÈ›ii pe care le au dinÈ›ii defintivi la adult, lipsa lor putând cauza probleme de hrănire È™i vorbire È™i în acelaÈ™i timp servesc drept ghid pentru poziÈ›ionarea corectă a dinÈ›ilor defintivi.
Cum trebuie pregatiti copiii pentru vizita la dentist?
Copii trebuie pregătiÈ›i pentru atât pentru prima vizită cât È™i înainte de fiecare întâlnire cu medicul lor dentist. Cel mai important rol aici îl au părinÈ›ii, È™i vin în întâmpinarea lor cu câteva sfaturi:
Înainte de prima vizită parintele trebuie să-i explice copilului ce urmează să facă ÅŸi să-l pregătească pentru un dialog cu medicul, cât mai simplist.Nu trebuie promise ÅŸi oferite recompense de către părinÅ£i, doar pentru mersul la medicul dentist. Se insistă asupra copilului pentru a i se explica importanÅ£a păstrării dinÅ£ilor curaÅ£i ÅŸi sănătoÅŸi. Doar medicul oferă recompensă copilului, pentru “că a fost cuminte” , această experinţă fiind utilă ÅŸi pentru ÅŸedinÅ£ele ce vor urma.Dacă părintele prezintă vreo frică anterioară legată de stomatolog, aceasta nu trebuie împărtaÅŸită copilului! Este necesar ca el să înÈ›eleagă faptul că medicul este prietenul lui ÅŸi-l va ajuta să-È™i păstreze dinÈ›i curaÈ›i È™i sănătoÈ™i.În dialogul părinte – copil, indiferent că este înainte sau chiar în momentul aflării în cabinetul dentar, NU trebuie să se folosească cuvinte cum ar fi “durere” sau “frică” .
MenÈ›ionând aceste cuvinte va duce la neliniÈ™tirea micului pacient.AtenÈ›ie de asemenea la asocierile cu alte specialități medicale, prin folosirea cuvintelor ca “injecÈ›ie” “ac” “seringă” “înÈ›epătură” .Se preferă evitarea lor, medicii nostri fiind pregătiÈ›i în a avea o altfel de abordare în aceste cazuri.
O greÅŸeală facută des de către aparÅ£inătorii copilului este clasicul : “Dacă nu eÅŸti cuminte te duc la doctor ÅŸi îÅ£i dă injecÅ£ie! “. NU trebuie folosite astfel de ameninţări în nici o situaÅ£ie. Copilul va asocia întotdeauna doctorul cu o pedeapsă pe motiv că nu a fost cuminte. Este valabil în cazul prezentării la orice medic. Colaborarea cu copilul va fi foarte dificilă în acest caz!
De obicei orice vizită la medic este indicat să se efectueze dimineaÅ£a, când copilul este odihnit.La prima vizită este de preferat ca părintele să fie prezent în cabinet, pentru că mulÅ£i copii se simt mai confortabil aÅŸa. Însă, dacă parintele este mai anxios, este indicat ca acesta să aÅŸtepte afară, pentru a nu transmite aceste sentimente de neliniÅŸte copilului.
AtenÅ£ie!! prezenÅ£a părintelui trebuie să fie strict de observator, nu se intervine în relaÅ£ia copil – medic , decât dacă i se cere asta sau este nevoie de furnizarea anumitor informaÈ›ii.Odată ce copilul se obiÅŸnuieÅŸte, la următoarele ÅŸedinÅ£e, părintele este invitat să stea în sala de aÅŸteptare. Această abordare oferă o mai bună colaborare copil – medic dentist. ReacÅ£iile copiilor cu părinÅ£ii alături sunt de cele mai multe ori bizare (alintare, plâns, sau chiar refuz total)
Există totuÅŸi ÅŸi excepÅ£ii, în situaÅ£ia în care copilul este prea mic (antepreÅŸcolar) sau are anumite afecÅ£iuni cronice sau deficite mintale, locomotorii, ÅŸ.a.Părintele trebuie să înÅ£eleagă la rândul său că vizitele la medicul dentist sunt importante, o dată la 4-6 luni.Igiena orală zilnică a copilului se efectuează tot timpul sub supravegherea unui părinte, cel puÈ›in până în jurul vârstei de 7 ani.
Unique Smile - Dental Care Center
Autor: Unique Smile
Adresa: Str. Triajului nr. 67 , Selimbar Sibiu https://goo.gl/maps/6uc7VBPceCt
Localitate: Selimbar
Telefon/fax:
Website: http://www.uniquesmile.ro