Intrebari frecvente din partea parintiilor

Intrebari frecvente din partea parintiilor

Intrebari frecvente din partea parintiilor 2017-01-25, Vizualizari:  705

 Dr. Laura Maria Tatuta le raspunde mamicilor la intrebari:

Care sunt cele mai frecvente intrebari pe care le primiti din partea parintiilor?

Intrebarile sunt cat mai diverse, grija pentru micutii lor dar si accesul facil catre informatie fac ca parintii sa inteleaga nevoia de ingrjire dentara inca de la varste foarte mici. Acesta este un lucru foarte bun deoarece igiena dentara corecta previne aparitia cariei pe dentitia de lapte,astfel nici dentitia permanenta nu este afectata.

La ce varsta ar trebui introdus periajul dentar?

Poate ca pentru unele mamici pare exagerat cand spun, DA, si primul dintisor se periaza. Asta nu doar pentru a-i pastra suprafata dentara intacta pana la schimbarea cu dentitia definitiva dar, si pentru a devenii un obicei in a ne spala pe dinti.

In ce perioada a zilei este recomandat periajul?

In mod normal dintii micutului trebuie periati de 2 ori pe zi, dimineata si seara, dar uneori mamicile dimineata cand prichindeii sunt somnorosi sar peste spalatul pe dinti. De aceea seara este obligatoriu periajul dentar. Sfatul meu este, si nu doar ca medic dentist si  ca mama a 2 copii, sa periati dintii copilului inainte de ultima masa. Va spun si de ce: regula se aplica pentru micutii de pana in 2 ani, deoarece cu siguranta ultima masa este formata din alimentatie la san, formula de lapte sau preparate pe baza de formula de lapte si cereale. Toate acestea sunt produse foarte aderente la suprafata dentara, favorizand aparitia proceselor carioase.

De ce inainte de ultima masa?

Deoarece copii adorm in timpul suptului sau devin prea agitati si plangaciosi dupa ce isi termina ultima masa.Ideal este ca periajul inainte de culcare sa se faca dupa ultima masa, dar daca nu este copilul cooperant atunci se poate efectua,dupa cum am spus, inainte de ultima masa. Va spun din propria experienta ca baietii mei de 5 ani ,respectiv 1 an si jumatate nu prezinta procese carioase si am aplicat aceasta metoda. Important este ca dintii sa prezinte suprafete curate,lucioase astfel alimentele nu vor adera la suprafata dentara iar saliva va ajuta la autocuratirea cavitatii bucale.

Iar pentru copii mai mari cum reusim sa introducem periajul dentar?

As incerca in primul rand sa-i explic ce efecte are asupra dintiilor nespalatul pe dinti,implicit o carie.  Nu trebuie sa subestimam intelegerea copilului, de cele mai multe ori ne vor surprinde raspunsurile lui. Dupa care alegerea periutei si a pastei de dinti trebuie facute impreuna,chiar si parintii sa-si achizitioneze un set nou, exemplul primit din partea lor functioneaza.

Acum urmeaza jocul, invatam prin joaca: cine se spala mai corect,cine se spala mai repede,cine se spala sarind intr-un picior sau mici recompense primite dupa fiecare periaj.Parintii isi cunosc mai bine copilul si va cunoaste metoda ce va da roade.

Este necesar consultul periodic la dentitia de lapte?

Bineinteles, asa cum mergem la medicul pediatru trebuie sa mergem si la medicul pedodont.Astfel medicul analizeaza eruptia corecta a tuturor dintiilor, daca suprafetele dentare sunt corect periate si inspecteaza partile moi(obraji, limba).  In cazul in care copilul nu primeste din surse externe suplimente de fluor, i se efectueaza o fluorizare. Fluorizarea previne aparitia cariei dar si incetineste procesul carios acolo unde exista.Aceasta metoda consta in aplicarea unei pelicule de material pe suprafata dintiilor, este o manopera usor suportata de copil. Se pot efectua si sigilari pe dintii de lapte daca copilul este cooperant. Extrem de necesare sunt sigilarile pe dintii permanenti.Sigilarea  este cea mai sigura metoda de prevenire a cariei dentare la copil. Procedura se realizeaza in cabinet de catre medicul dentist si consta in aplicarea pe partea masticatorie a dintisorilor, a unei pelicule sigilante protectoare care prin respectarea regulilor de igiena poate sa reziste 5-6 ani.

Iar daca copilul prezinta carie,deci durere,cum procedam?

In acest caz prima vizita este doar de cunoastere. De exemplu in clinica noastra la prima vizita desenam un dintisor si facem cunostinta cu medicul dentist,iar daca totul decurge bine in urmatoarea vizita,atunci micul nostru pacient primeste o diploma si o periuta dentara ca recompensa. Important este ca micutul sa plece mandru de reusita lui.

Doriti sa le transmiteti un mesaj parintiilor?

Cu mare drag, va rog sa fiti un exemplu pentru copii dumneavoastra,incepand de la periajul dentar zilnic pana la consultul periodic. Cu fiecare ocazie lasati micutul sa va insoteasca la consultul periodic sau la tratamentul profilactic, nu lasati teama pentru medic sa existe. In clinica noastra copiii pacientiilor primesc tratament profilactic gratuit tocmai pentru a indemna cat mai multi parinti sa-si aduca copiii. Daca aveti intrebari, nu ezitati sa le puneti, suntem medici pentru dumneavoastra si va raspundem cu responsabilitate la fiecare intrebare. Iar daca au trecut 6 luni de la consultul de specialitate, atunci acum este timpul sa va programati.

 

Dr. Laura Maria Tatuta

Medic stomatologie generala

 

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  DR. LAURA MARIA TATUTA

Adresa:  Sos Chitilei, nr 114-116, sector 1, Bucuresti (repere Bucurestii Noi, Pajura, Jiului, Grivita)

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.magicelitedent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!