Descopera perfectiunea zambetului - tratamentul ortodontic

Descopera perfectiunea zambetului - tratamentul ortodontic

Descopera perfectiunea zambetului - tratamentul ortodontic  2013-11-25, Vizualizari:  1825

Problemele dentare ne afecteaza direct atat imaginea, cat si sanatatea. Inca de la eruptia primilor dinti temporari se da startul unui proces de igiena orala care ne va insoti toata viata. In functie de cata importanta si cat timp alocam pentru sanatatea dentara a noastra si a copiilor nostri, igiena orala poate fi: foarte buna sau mai putin buna, dureroasa sau nedureroasa, scumpa sau accesibila.

Ortodontia reprezinta o specializare a medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dento-maxilare. Medicul specialist se numeste ortodont. In cadrul unei consultatii, medicul ortodont depisteaza (daca este cazul) anomalia si pune un diagnostic; tot el hotaraste daca este necesar un tratament ortodontic. 

Originea problemelor dentare de tip ortodontic este, in unele cazuri, genetica. Insa cele mai multe dintre aceste probleme, 70% conform specialistilor, isi au originea in deprinderile incorecte si obiceiurile daunatoare. Acestea au efecte negative asupra adultilor si se pot transmite ereditar. Desi problemele de ortodontie se pot rezolva cu mai mare usurinta in perioada copilariei, datorita specializarii medicilor si progresului tehnologiei, se pot remedia si in perioada adulta.

Conform unui studiu citat de paginamedicala.ro, realizat in Romania de medici specialisti ortodonti pe un esantion de 1211 subiecti, a fost aratat ca 29% dintre adultii cu varsta cuprinsa intre 26 si 52 de ani apeleaza la un medic ortodont. Dintre acestia 78% sunt femei, in timp ce barbatii sunt in proportie de 22%.

Care sunt problemele dentare tratate de medicul ortodont?·      

Devieri de la modul normal in care dintii superiori intra in contact cu cei inferiori;Devieri de la modul corect de pozitionare a dintilor pe arcadele dentare;Dinti spatiati, lipsa unuia sau a mai multor dinti, existenta unor dinti in plus, dinti inghesuiti, dinti rotati fata de axul normal; Dinti aflati prea in fata sau prea in spate fata de pozitia lor normala;Devieri de la modul corect de inclinare a dintilor: inclinarea accentuat anterioara a dintilor frontali superiori sau inclinarea spre posterior a dintilor frontali superiori, in cele mai multe cazuri incisivii laterali se suprapun peste cei centrali;Muscatura inversa, mandibula este dezvoltata mai mult decat maxilarul, dintii inferiori sunt mai proeminenti;Existenta unui spatiu in zona anterioara intre dintii superiori si cei inferiori;Existenta unei asimetrii cauzate de dispunerea a unul sau mai multi dinti superiori situati la interior fata de cei inferiori.

In unele cazuri, pozitionarea incorecta a dintilor poate duce la aparitia traumei ocluzale. Aceasta se manifesta prin: retragerea gingiei si a osului la nivelul segmentului dintilor implicati, mobilitate dentara, macinarea radacinii dentare si chiar a coroanei dentare.

Tratamentul ortodontic

In cadrul consultatiei stomatologice, medicul orodont supune pacientul unei evaluari pentru a determina cu exactitate anomalia dentara (daca exista) si in ce stadiu se afla aceasta. Evaluarea este asemanatoare unei consultatii efectuate de medicul stomatolog. In cadrul evaluarii, medicul ortodont evalueaza aspecte precum: echilibru facial, dezvoltarea bazelor osoase, echilibrul muscular, daca exista tulburari la nivelul relatiilor dento-alveolare si ocluzale, afectand dinamica mandibulara si functiile fizionomica si fonetica s.a.

Formularea diagnosticului reprezinta o sinteza bazata pe date obiective ale examenului clinic, coroborat cu examenele paraclinice. Dupa formularea diagnosticului, medicul specialist stabileste un plan de tratament si alege cea mai buna optiune in privinta mijloacelor terapeutice necesare. In functie de starea de sanatate a pacientului, medicul si pacientul stabilesc impreuna obiectivele pentru tratamentul ortodontic.

Clinica stomatologica Dental Excellence are grija ca pacientii care necesita ajutor ortodontic sa beneficieze de un tratament personalizat. Indiferent daca pacientul necesita aplicarea unor aparate ortodontice sau restaurari protetice, medicul ortodont ii va oferi informatiile necesare, il va monitoriza pe parcursul tratamentului si vom obtine un rezultat fara durere (cu anestezie in unele cazuri) de cea mai inalta calitate.

Afectiunile ortodontice, in cifre

Conform datelor din „Ghidul de Ortodontie” publicat in data de 17 august 2012 de Societatea de Stomatologie Estetica din Romania (SSER) pe website-ul sau: http://www.sser.ro, este dificil de facut o comparatie a frecventei ocluziei adanci (situatia in care incisivii superiori depasesc incisivii inferiori in sens vertical peste 3 mm), pe baza diferitelor studii, deoarece exista deosebiri mari in criteriile de incadrare. A fost determinata o frecventa de 6,21% de persoane care sufera de ocluzie adanca din totalul pacientilor cu anomalii dento-maxilare, care au solicitat tratament ortodontic, respectiv 3,45% din totalul copiilor la un lot de pacienti cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani.

Conform dr. Michel Langlade, medic ortodont, raspandirea acestui tip de anomalie este mai mare in tarile europene cu populatie celtica, iar cei mai multi specialisti sunt de acord ca frecventa este de trei ori mai mare la fete decat la baieti.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Clinica Dental Excellence

Adresa:  Calea Crangasi nr. 36, Bl. 13, Sc. B, Parter, Sector 6, Bucuresti

Localitate:  Sector 6

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentalexcellence.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!