Ce este ortodontia si cu ce se ocupa?
Vizualizari: 4100
Zambetul este unul dintre primele detalii pe care le observam cu totii atunci când întâlnim o persoana noua. Este asemenea unei cărți de vizita, deci cine nu își dorește un zâmbet impecabil?
Medicina dentară este un domeniu complex, diferite probleme trebuie adresate diferiților specialiști, iar ortodontia este cea care paveaza drumul catre un zâmbet perfect aliniat.
Ce este ortodontia?
Din definitia ortodontiei aflam ca termenul in sine deriva din limba greaca unde “orthos” inseamna “a indrepta”, iar “dontos” inseamna “dinti”. Pe scurt, pentru a raspunde intrebari “Ce este ortodontia?”, aceasta este o ramura a stomatologiei care se adreseaza anomaliilor dento-maxilare si se ocupa cu tratamentul problemelor de aliniere dentara, a pozitiei incorecte a maxilarelor si reglarea ocluziei (muscaturii).
Definitia ortodontiei indica clar, la nivel teoretic, rolul acesteia in campul larg al medicinii dentare, dar nu si modul in care ea “se ocupa”, practic, de problemele stomatologice enumerate.
Pentru a explica ce este ortodontia, pe intelesul tuturor, tratamentele ortodontice actioneaza asupra dintilor si maxilarelor prin intermediul unor aparate dentare (fixe sau mobile), cu scopul de a obtine o dantura aliniata perfect si o muscatura corecta. Presiunea exercitata de aparatul dentar produce miscarea liniara si rotatia dintilor pozitionati gresit, precum si reamplasarea maxilarelor pentru a obtine o “imbinare” perfecta a celor doua atunci cand are loc muscatura.
Cui se adreseaza ortodontia?
Contrar anumitor pareri populare, tratarea acestor probleme nu este una ce tine doar de estetica faciala sau stima de sine scazuta a pacientului. Dimpotriva, problemele ortodontice trebuie tratate cu foarte multa seriozitate si responsabilitate intrucat ele pot duce la o lista lunga de afectiuni secundare daca nu sunt tratate la timp.
Cele mai frecvente probleme asociate dintilor strambi sunt prezenta unui numar mare de carii si respiratia urat mirositoare. Aceste doua probleme apar deoarece curatarea dintilor inghesuiti este mai dificila si implicit mai superficiala, ei devenind astfel mult mai predispusi acestor tipuri de complicatii.
In unele cazuri insa, un aliniament incorect al dintilor, sau o muscatura gresita pot cauza probleme mult mai grave, cum ar fi parodontoza, fisuri sau chiar fracturi dentare, dureri de cap, etc..
Astfel, purtarea aparatului dentar si incheierea unui tratament ortodontic complet poate corecta atat probleme de sanatate fizica, cat si unele de ordin estetic si chiar psihologic.
Preventie sau tratament?
Atunci cand vorbim despre sanatate, recomandarile sunt intotdeauna indreptate mai intai catre preventie, acolo unde este posibil, desigur. De aceea, si in cazul problemelor de tip ortodontic este preferabila prevenirea problemelor serioase. acest lucru este posibil deoarece niciuna din afectiunile acestea nu apare peste noapte, ci ele sunt prezente inca din copilarie, iar semnele incipiente pot fi cu usurinta identificate de catre medicul ortodont. In acest sens, se recomanda cel putin o vizita la ortodont inaintea implinirii varstei de 7 ani.
Cu toate acestea insa, tratamentele ortodontice nu se adreseaz in exclusivitate copiilor. Da, problemele dento-maxilare pot fi reparate cu mai multa usurinta cu cat varsta este mai frageda - de preferat inainte de a implini 18 ani, insa rezultatele finale s-au dovedit a fi eficiente si la o varsta mai inaintata.
Ce trebuie sa stie orice pacient despre tratamentul ortodontic?
Cat dureaza tratamentul ortodontic?
Cei ce pornesc la drum avand ca “destinatie” o dantura perfecta din punct de vedere al alinierii dintilor si al muscaturii, trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare. Problemele ortodontice se deosebesc de majoritatea afectiunilor stomatologice prin faptul ca ele nu pot fi tratate intr-o singiura vizita la medicul specialist.
Dintii moderat afectati de carii pot fi curatati si vindecati cu ajutorul plombelor intr-o singura programare la stomatolog, de asemenea dintii sau molarii ce trebuie extrasi vor suferi aceasta interventie in decursul catorva zeci de minute sau ore (in cele mai complicate cazuri). Purtarea unui aparat dentar insa face parte dintr-un tratament al carei durata se intinde pe parcursul a cel putin 6 luni si poate dura pana la cativa ani.
Care este cel mai bun si eficient aparat dentar?
Cu totii punem pe primul loc in viata noastra sanatatea, iar acesta este motivul pentru care deseori pacientii vor sa afle care este cel mai bun aparat dentar. Aceasta discutie trebuie sa aiba loc numai cu medicul ortodont si nu cu prietenii, rudele, vecinii sau cunostintele care au beneficiat de tratamente ortodontice.
Motivul pentru care discutiile comparative sunt irelevante este acela ca fiecarui pacient i se realizeaza un tratament personalizat in functie de tipul problemei pe care acesta o are. Cel mai bun aparat dentar este acela care se potriveste cel mai bine problemei existente. Asa cum ortodontia nu se rezuma doar la a indrepta dinti, nici in cazul aparatelor dentare nu se poate face un clasament universal valabil. De exemplu, un aparat dentar mobil poate face minuni daca este purtat de catre un copil de 8 ani, dar complet inutil in cazul unui pacient de 38 de ani caruia cu siguranta ii va fi recomandat un aparat dentar fix.
Discutia din cadrul vizitei la medicul ortodont, insotita de dosarul ortodontic sunt instrumente lamuritoare in ceea ce priveste alegerea celui mai bun aparat dentar pentru fiecare pacient in parte.
Dosarul ortodontic
Simpla examinare clinica a danturii unui pacient nu poate fi suficienta pentru a observa unele probleme ortodontice, ci pentru ca medicul sa puna un diagnostic si sa inceapa un plan de tratament, are nevoie de o analiza detaliata a danturii atat la suprafata, cat si in profunzime. Pentru a putea detecta eventualele complicatii “ascunse” el va solicita pacientului efectuarea unui mulaj si a unor radiografii dentare.
Astfel, la o prima vizita la medicul ortodont, acesta va efectua anamneza medicala si dentara completa, iar in urma examenului clinic insotit de examinarea mulajului si a radiografiilor dentare, va decide daca este necesar tratamentul ortodontic si va oferi pacientului indicatii cu privire la ceea ce are de facut inainte de a incepe sa poarte aparatul dentar.
Fiecare persoana este diferita, iar problemele stomatologice pot diferi de la un pacient la altul chiar si atunci cand diagnosticul este acelasi. Asadar, odata identificata problema pacientului, medicul ortodont va porni demersurile necesare pentru a incepe un plan de tratament individual.
Medicul ortodont
Cu ce se ocupa medicul ortodont?
Daca aceasta intrebare ar fi adresta in cadrul unui interviu realizat aleatoriu persoanelor pe strada, definitia medicului ortodont ar fi ca el este cel care “pune” aparatul dentar persoanelor care au “dintii strambi”. Nimic gresit, insa in realitate, el face mult mai mult decat sa aplice un aparat dentar.
Chiar daca definitia ortodontiei se poate rezuma la doar cateva cuvinte, rolul medicului ortodont este unul foarte complex. In calitate de specialist in ortodontie acesta trateaza problemele legate de aliniere dentara, pe cele cauzate de pozitia incorecta a maxilarelor. Pentru a putea face acest lucru el trebuie sa aiba cunostintele si abilitatile necesare pentru a putea mai intai de toate diagnostica aceste afectiuni.
De asemenea, acolo unde este posibil, medicul ortodont ofera pacientilor tratamente cu rol de preventie pentru a evita ca acestia sa fie nevoiti sa poarte un aparat dentar fix.
Cat castiga un medic ortodont?
Cel mai potrivit raspuns la intrebarea “ce salariu are un medic ortodont?” ar fi “depinde”. In mod previzibil, acestui raspuns i-ar urma intrebarea “de ce anume depinde?”.
Veniturile unui medic stomatolog, indiferent de specializarile pe care acesta le are sunt in primul rand direct proportionale cu volumul de munca prestat, adica salariul unui medic ortodont difera in functie de numarul pacientilor tratati.
De asemenea, o alta variabila implica materialele folosite. Deoarece tratamentele ortodontice necesita materiale consumabile si ustensile pe care la randul sau medicul ortodont le achizitioneaza de la terte persoane sau companii, venitul lunar al acestuia va fi afectat de costurile respectivelor materiale.
Pe langa acestea, ar trebui avut in vedere orasul in care se desfasoara activitatea, costurile fiind mai mari cu cat orasul este mai dezvoltat. Aceste cheltuieli nu se refera doar la pretul platit de catre pacient, ci si la costurile medicului curant (chiria spatiului in care se desfasoara activitatea, pretul materialelor folosite, costul studiilor si cursurilor absolvite, etc.).
Studiile necesare pentru a deveni medic ortodont
Fara indoiala, orice meserie merita respect si apreciere, iar eforturile nu trebuie ignorate in nicio situatie. Cu toate acestea, este important de recunoscut faptul ca nu toate joburile necesita o pregatire la fel de complexa, din punct de vedere al duratei si al gradului de dificultate. inevitabil, aceste detalii se vor reflecta deseori si in veniturile obtinute din prestarea diferitelor meserii.
Asadar, castigul lunar al unui medic ortodont poate varia si in functie de tipului si numarului de specializari suplimentare pe care acesta le detine.
Pentru a putea deveni medic stomatolog specialist in ortodontie este necesara absolvirea facultatii de medicina dentara, care dureaza in general 5 ani. Acesteia i se adauga ulterior perioada de rezidentiat si finalizarea studiilor de specializare in ortodontie, care dureaza cel putin 2 ani. De asemenea, un bun ortodont va dori mereu a se perfectioneze si sa tina pasul cu noile tehnici si metode de lucru, iar pentru aceasta este necesar ca procesul de invatare sa fie unul continuu prin participarea la conferinte de specialitate.
In concluzie, persoanele care suspecteaza ca ar putea avea una sau mai multe afectiuni ortodontice pot deja sa exerseze viitorul zambet perfect. Medicina dentara a evoluat si continua sa faca acest lucru pentru a putea oferi oricarui pacient dantura ideala din punct de vedere estetic si functional.
Articol publicat si scris de echipa DentistOnline.ro