Aparatul dentar intre avantaje si dezavantaje.
Vizualizari: 1247
Atunci cand vine vorba de corectarea danturii prin intermediul unui aparat dentar, este bine ca tratamentul sa fie inceput in deplina cunostinta de cauza, cunoscand ce avantaje si dezavantaje are un aparat dentar.
In viata cotidiana, orice intamplare sau eveniment are o parte buna si una mai putin buna. Chiar si un eveniment fericit, analizat la rece se poate dovedi ca avand si unele parti negative. Este valabila si viceversa, o intamplare trista poate avea si parti bune.
Sanatatea este, sau ar trebui sa fie, pentru fiecare persoana unul dintre cele mai importante lucruri.
Avantajele aparatului dentar in tratamentul ortodontic
Reda sanatatea si functionalitatea dintilor
Indiferent despre tipul ei, fizica, psihica sau emotionala, sanatatea este primordiala in viata tuturor. Afectiunile dentare nu sunt nici ele de neglijat. Durerile de dinti si problemele care deriva din acestea sunt unele dintre cele mai greu de suportat. Cel dintai avantaj al aparatului dentar este legat si el de sanatate.
Purtarea aparatului dentar are ca principal scop redarea functionalitatii depline a dintilor si maxilarelor prin corectarea pozitiei acestora. Cunoscand cat de problematica poate fi o afectiune ortodontica, dar si complicatiile ce pot deriva daca ele sunt ignorate, orice alt beneficiu sau avantaj, cade inevitabil pe locul al doilea.
Actiune curativa si preventiva ca unul dintre avantajele aparatului dentar
Ignorarea afectiunilor dentare de tip ortodontic poate provoca dureri articulare la nivelul cavitatii bucale, leziuni dentare, dureri de cap, inmultirea cariilor, respiratie urat mirositoare, parodontoza, iar din nefericire lista poate continua. Pe langa faptul ca aparatul dentar trateaza problemele ortodontice, purtarea acestuia are marele avantaj de a preveni aceste probleme secundare, daca dupa incheierea tratamentului ortodontic pacientul respecta indicatiile primite din partea medicului ortodont.
Rezultate pe planul estetic, un alt avantaj al aparatului dentar
Poate din teama de a nu fi catalogati drept superficiali, unii oameni evita sa recunoasca masura in care conteaza pentru ei aspectul fizic. Adevarul este ca toti oamenii isi doresc sa arate cat mai prezentabil cu putinta, iar zambetul este considerat o carte de vizita.
Multe persoane sunt fericite sa se fi nascut fara factori genetici care sa influenteze aspectul danturii lor, iar respectarea unor obiceiuri sanatoase ajuta la pastrarea zambetului perfect fara a afla ce este ortodontia. Pentru cei care se confrunta insa cu probleme de ortodontie, obtinerea unui zambet perfect este un vis ce poate deveni realitate cu ajutorul aparatului dentar.
Din acest punct de vedere, printre avantajele aparatului dentar este ca odata cu obtinerea unui zambet perfect, pacientii isi recapata sau imbunatatesc automat stima de sine, un factor important pentru reusita pe multe planuri din viata de zi cu zi.
Varietate ca si avantaj
Varietatea pe care o ofera aparatul dentar se desfasoara pe mai multe planuri. Printre avantajele aparatului dentar se enumera si faptul ca exista o mare varietate de tipuri de aparate dentare. In conditiile in care si tipurile de probleme posibile sunt variate, este foarte important faptul ca prin tipurile de aparate dentare existente se ofera atat de multe alternative pentru tratarea lor. De asemenea, acelasi aparat dentar poate trata simultan mai multe probleme ortodontice existente la acelasi pacient.
Termenul de “varietate” nu se refera insa doar la faptul ca exista atat de multe tipuri de aparate dentare, ci si la faptul ca ele se adreseaza unui numar mare de pacienti, de varste variate. Pana in urma cu cativa ani, se credea in mod gresit ca aparatele dentare sunt eficiente doar in cazul copiilor si adolescentilor. Acum insa, este binecunoscut faptul ca doar aparatele dentare mobile sunt dedicate exclusiv acestor categorii de varsta. In schimb, un aparat dentar fix poate fi aplicat chiar si unui adult.
Dezavantajele aparatului dentar
Lista cu dezavantajele aparatului dentar poate parea la prima vedere destul de lunga. In realitate insa, pe termen lung, toate aceste asa zis dezavantaje ale aparatelor dentare se vor dovedi de preferat in locul dezavantajelor pe care pastrarea unei danturi defectuoase le poate avea. Haideti sa discutam despre aceste dezavantaje ale aparatului dentar:
Un dezavantaj al aparatului dentar este durata tratamentului
Unul dintre dezavantajele aparatului dentar este considerat a fi termenul in care se obtin rezultatele dorite. Un tratament ortodontic complet poate dura, in functie de complexitatea problemelor, intre 6 luni si cativa ani, media generala fiind in jurul a doi ani.
Desigur, doi ani nu este un timp scurt, insa raportat la o viata petrecuta avand dantura nu doar imperfecta ci si disfunctionala, aceasta perioada devine un avantaj si nu un dezavantaj al aparatului dentar.
Pretul unui aparat dentar, un alt dezavantaj al aparatului dentar
Un dezavantaj al aparatului dentar si unul din cele mai intalnite motive pentru care multi pacienti aleg sa nu urmeze tratamentul ortodontic il reprezinta costurile acestuia. Adevărul este ca in materie de pret, costul unui aparat dentar poate atinge sume destul de importante. Pe de alta parte insa, multi medici ortodonti ofera posibilitatea pacientilor de a achita contravaloarea tratamentului ortodontic in rate.
Cu toate acestea, unii pacienti aleg sa nu poarte un aparat dentar, asumandu-si riscul aparitiei unor afectiuni derivate. In aceste conditii, trebuie luat in considerare faptul ca tratarea cariilor, a parodontozei si a durerilor de diferite tipuri, ar ajunge in final sa fie mai costisitoare decat pretul unui aparat dentar.
Un dezavantaj al aparatului dentar este durerea sau disconfortul
Este in firea umana sa evitam tot ceea ce ne provoaca durere de orice tip. Durerile de dinti sunt considerate a fi unele dintre cele mai greu de indurat. Aparatul dentar actioneaza prin exercitarea unei presiuni la nivelul danturii pentru a corecta problemele ortodontice. Astfel, purtarea unui aparat dentar implica o alegere benevola de a te expune la o oarecare durere. De teama acestor dureri, unii pacienti amana sau evita in totalitate inceperea tratamentului ortodontic.
Din experientele pacientilor care au trecut deja prin acest proces, se poate afirma ca ceea ce se resimte este mai mult un disconfort. Durerea este suportabila si nu este constanta pe parcursul intregului tratament , ci este de scurta durata (pentru cateva zile dupa fiecare adjustare a aparatului dentar).
Asa cum s-a spus deja, netratarea problemelor ortodontice duce la complicatii ce pot provoca mai mult decat un disconfort. In aceste conditii, durerea de dinti devine un dezavantaj al nefolosirii aparatului dentar.
Designul aparatului dentar
Cu greu poate fi minimalizat un lucru evident. Din nefericire, cel mai eficient aparat dentar, cel metalic fix, este si cel mai inestetic. Acest lucru este vazut ca un dezavantaj al aparatului dentar de catre majoritatea pacientilor pentru care estetica este un detaliu important al vietii.
Acest dezavantaj al aparatului dentar poate fi reconsiderat din doua puncte de vedere. In primul rand, pentru cei ce isi doresc un aparat dentar mai putin vizibil, ei pot opta pentru aparatul dentar din ceramica, safir, sau chiar pentru mascarea aparatului dentar metalic prin aplicarea acestuia pe interiorul dintilor.
Pe de alta parte, oricat de deranjant din punct de vedere vizual ar putea fi un aparat dentar, sunt mult mai inestetici dintii aliniati gresit sau o muscatura incorecta. In calitate de pacient care tine la aspectul sau fizic nu este oare de preferat chiar si un aparat dentar vizibil, dar temporar, in schimbul unei danturi perfecte pentru o viata intreaga?
Pastrarea igienei dentare
Multe persoane considera ca pastrarea unei igiene dentare corecte este cu neputinta atunci cand se poarta un aparat dentar. In realitate insa, igienizarea danturii in timpul purtarii aparatului dentar fix nu este mai dificila decat curatarea dintilor inghesuiti.
Pastrarea igienei dentare in timpul tratamentului ortodontic necesita mai multa atentie si implicare din partea pacientilor, insa ea poate fi realizata fara probleme cu ajutorul periutei dentare, periutelor speciale pentru curatarea spatiilor dintre bracketi si chiar cu ajutorul atei si apei dentare. Purtarea aparatului dentar nu are dezavantajul de a impiedica o igiena dentara corecta, ci dimportiva, previne aparitia cariilor dentare in locurile inaccesibile atunci cand dintii sunt pozitionati gresit.
In concluzie, se poate observa ca purtarea unui aparat dentar si finalizarea unui tratament ortodontic duce la imbunatatirea calitatii vietii pe mai multe planuri. Astfel, privite dintr-un unghi cat mai obiectiv, se poate spune ca dezavantajele aparatului dentar isi pierd din negativitatea lor, unele dintre ele transformandu-se in avantaje.
Asadar, pacientii care decid sa inceapa un tratament ortodontic ar trebui sa nu se gandeasca la toate aceste avantaje si dezavantaje ale aparatului dentar, ci mai mult la aspectele generale de luat in considerare inainte de inceperea unui tratament ortodontic.
Echipa DentistOnline