Aparatul dentar - calea catre un zambet frumos

Aparatul dentar - calea catre un zambet frumos

Aparatul dentar - calea catre un zambet frumos Vizualizari:  2022

Bucuria fiecarui moment din viata unei persoane trebuie sa fie intotdeauna insotita de un zambet frumos si sanatos. Insa, sanatatea si estetica dintilor tai depind de propriile decizii atunci cand vine vorba de metodele de ingrijire ale acestora.

O solutie viabila in ceea ce priveste corectarea pozitiei inadecvate a dintilor tai ar consta in purtarea unui aparat dentar recomandat de catre medicul ortodont, in functie de dificultatea si complexitatea problemei tale dentare, a tipului de anomalie si de evolutia tratamentului propus de acesta. De asemenea, purtarea unui aparat ortodontic te responsabilizeaza cu privire la igiena ta dentara zilnica, fiindca pe parcursul acestei perioade trebuie sa acorzi o atentie deosebita stilului tau alimentar (evitarea alimentelor crocante, a bauturilor carbogazoase), igienei orale – ce presupune utilizarea unui anumit tip de periute de dinti pentru indepartarea resturilor alimentare, precum si curatarea adecvata a aparatului dentar.

Etape ale tratamentului ortodontic

Purtarea unui aparat dentar implica unele neplaceri mai ales la inceput, in primele 4-5 zile, dar cu timpul te vei obisnui si vei scapa de senzatia de presiune si disconfort. Cel mai frecvent te vei putea confrunta cu iritatiile provocate de aparatul dentar la nivelul gingiilor, limbii si interiorului obrajilor. Insa, pentru aceste probleme exista remedii prescrise de catre ortodontul tau, in masura sa diminueze intensitatea durerii, astfel incat sa te bucuri de o viata normala. Este foarte important sa dispui de o igiena dentara riguroasa pentru prevenirea cariilor, problemelor parodontale si eventualelor fracturi dentare.

Cel mai indicat este sa respecti programarile facute de catre ortodontul tau cu scopul evaluarii progresului facut pana in momentul consultatiei si verificarii starii aparatului tau dentar. In cazul ruperii unui bracket sau unui fir nu trebuie sa tratezi cu indiferenta situatia, ci sa te prezinti medicului tau specialist in cel mai scurt timp, in vederea solutionarii inconvenientului.

Frica de aparatul dentar

Frustrarea provocata de purtarea aparatului dentar poate aparea inca din copilarie, fiind cauzata de atitudinea celorlalti la adresa persoanelor care urmeaza un astfel de tratament ortodontic. Copiii refuza sa poarte aparat dentar de teama de a nu cadea prada glumelor rautacioase care s-ar putea face pe seama lor. Adolescentii se confrunta cu diverse sentimente, acestia considera ca purtarea unui aparat dentar le afecteaza relatiile sociale, le este teama ca vor fi tratati diferentiat sau se vor afla in imposibilitatea de a zambi in public si vor face eforturi pentru ascunderea faptului ca urmeaza un tratament dentar.

Teama de purtarea unui aparat ortodontic impiedica rezolvarea problemelor legate de pozitionarea defectuoasa a dintilor, care poate conduce in randul copiilor si la probleme de natura emotionala, la aparitia complexelor de inferioritate in relatiile cu ceilalti copii. Potrivit Asociatiei Americane de Ortodontie (AAO): „unul din doi copii, la nivel mondial, are nevoie de aparat dentar. Potrivit medicilor specialisti, indreptarea danturii este atat o necesitate medicala, cat si una emotionala mai ales in cazul copiilor care resimt puternic orice diferenta dintre ei si cei din jurul lor. Corectarea danturii printr-un aparat ortodontic se poate face la diferite varste, incepand de la sase-sapte ani”.

Toate aceste temeri pot fi indepartate prin crearea unei relatii de incredere si colaborare intre micul pacient si medicul ortodont, insa inainte de programarea la cabinetul stomatologic este necesara motivarea copilului tau. Acesta trebuie sa devina constient de beneficiile aparatului dentar asupra sanatatii dintilor lui si sa priveasca aceasta perioada a tratamentului ca pe o provocare in relatiile cu cei de aceeasi varsta, o crestere a increderii si stimei de sine.

Utilitatea aparatului dentar

In ciuda prejudecatilor cu privire la tratamentul ortodontic, este recomandat sa porti aparat dentar la varsta adolescentei, in perioada de crestere, cu scopul corectarii eficiente si rapide a pozitiei dintilor sau a neconcordantelor de la nivelul maxilarului. Odata cu inaintea in varsta, alinierea dintilor se va realiza mai greu, insa rezultatele nu vor intarzia sa apara. S-a constatat ca in ultimii ani a crescut considerabil numarul adultilor care poarta aparat dentar. Un aparat ortodontic se poarta pentru o perioada cuprinsa intre cateva luni si cativa ani, in functie de problema dentara. Ceea ce este bine de stiut este faptul ca dupa perioada tratamentului este necesar ca o varianta simplificata a aparatului sa fie purtata in continuare pentru inca o perioada stabilita de medic, pentru a evita riscul ca dintii sa revina la forma initiala, cea de dinainte de purtarea aparatului dentar.

Este vital sa constientizezi faptul ca tratamentul cu aparat dentar nu trebuie urmat numai din motive estetice, dintii nealiniati sau relatia incorecta dintre cele doua arcade (mandibula si maxilar) conduce la malocluzii (muscaturi incorecte), la o digestie proasta din cauza masticatiei defectuoase, la imperfectiuni ale pronuntiei si ulterior la o stare precara a sanatatii.

Asadar, frumusetea si sanatatea dintilor tai nu mai reprezinta un moft, ci pot fi conferite prin recurgerea la tratamentul ortodontic adecvat tipului tau de problema.O dantura perfecta ajuta la cresterea increderii de sine si a respectului fata de aspectul tau fizic. Dintii frumosi si sanatosi nu numai ca iti ofera o stare generala de bunastare, ci contribuie la o alimentatie corespunzatoare si la o pronuntie lipsita de probleme.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Clinica Dental Excellence

Adresa:  Calea Crangasi nr. 36, Bl. 13, Sc. B, Parter, Sector 6, Bucuresti

Localitate:  Sector 6

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentalexcellence.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!