Indicatiile si contraindicatiile albirii dentare profesionale

Indicatiile si contraindicatiile albirii dentare profesionale

Indicatiile si contraindicatiile albirii dentare profesionale 2014-02-15, Vizualizari:  1546
Albirea dentara – indicatii si contraindicatii

 O dantura ingrijita poate intregii imaginea, iar una afectata de neglijenta poate cauza complexe de inferioritate persoanei respective. Poate si din aceasta cauza, tot mai multe persoane se adreseaza medicului stomatolog in vederea efectuarii unei albiri dentare. Substantele folosite pentru albire sunt: peroxidul de hidrogen, perboratul de sodiu, peroxidul de carbamida.

Albirea dintilor este in principiu recomandata persoanelor care au dinti sanatosi – care nu au fost supusi multor tratamente si au gingii fara probleme. Exista situatii in care albirea este categoric contraindicata:

·          pacienti cu explozii carioase; candidatii ideali sunt cei care vor sa scape de petele galbene de pe suprafata dintilor

·         persoane cu dinti sensibili sau cu fluoroza dentara

·         persoane cu gingia sensibila sau cu gingii care se retrag

·         au dinti ce prezinta abrazie sau fisuri in smalt

·         cei sensibili sau alergici la substantele componente ale produsului de albit

·         varsta prea mica sau sarcina: albirea nu este recomandata copiilor sub 16 ani, deoarece pulpa dintelui se dezvolta pana in jurul acestei varste si ar putea cauza iritarea pulpei; de asemenea, nu este recomandata femeilor insarcinate sau care alapteaza

·         asteptari nerealiste: persoanele care se asteapta ca dupa acest tratament dintii lor sa fie de un alb “orbitor” ar putea fi dezamagite de rezultate

Un alt lucru ce ar trebui mentionat pacientilor inainte de inceperea tratamentului, este  faptul ca substanta de albire actioneaza doar asupra materialului organic.

Ce inseamna asta? Dupa albire, toate obturatiile (plombitele) dar si lucrarile protetice (fatete, coronite, etc) nu-si vor schimba culoarea, aratand destul de inestetic. De aceea este recomandata schimbarea obturatiilor vechi dupa albire cu altele noi la culoarea actuala a dintilor; valabil si pentru lucrarile protetice. In cazul cariilor ce se vor trata inaintea albirii, aceastea se vor obtura cu un material provizoriu urmand a se finaliza dupa.

E posibil ca dupa albirea dintilor sa apara unele efecte secundare: cel mai des intalnite sunt cresterea sensibilitatii dentare si aparitia unor mici iritatii ale gingiei, prima fiind intalnita in primele etape ale tratamentului.

Efectul albirii dentare dureaza in general 2-3 ani, insa pentru asta pacientul trebuie sa urmeze cu strictete indicatiile post-albire:

·         trebuie sa se prezinte la cateva zile dupa finalizarea tratamentului de albire la cabinet pentru o sedinta de fluorizare

·         igiena orala ireprosabila

·         trebuie evitat contactul dintilor cu bauturile si alimentele colorate (vin rosu, cafea, bauturi acidulate –cola, pepsi, fanta…-, coloranti alimentari inglobati in cantitati mari)

·         la fumatori, daca nu se renunta la acest viciu, durata albirii va fi mai scurta

Acest tratament se poate relua periodic pentru a se mentine estetica dentara dorita.

 

 

Autor:      Dr. Ionut Vasilof, medic  stomatolog ABC Eurodent

Surse:       www.sanatateorala.com

Foto:         http://haveaclue.wordpress.com/

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr Ionut Vasilof

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!