Clasificarea protezelor dentare

Clasificarea protezelor dentare

Clasificarea protezelor dentare Vizualizari:  3648

Trebuie subliniat ca o proteza dentara are nu numai rolul de a inlocui lipsa dentitiei, sau chiar numai a unei parti dintr-un dinte, contribuind astfel la refacerea arcadelor dentare, ci rolul ei este definitoriu mai important si anume refacerea aspectului estetic, restabilirea functiei masticatorii.

Protezele dentare se impart in mai multe categorii, in functie de modul de realizare si implicit de contributia la realizarea lor a medicului stomatolog si a tehnicianului dentar. Dar, poate ca mai important este de retinut ca nu exista o solutie minune, un panaceu universal stomatologic, ci fiecare caz trebuie evaluat in parte. Iar acest lucru nu poate fi realizat decat intr-un cabinet sau o clinica de stomatologie.

Protezele sunt demontabile, mobilizabile si fixe. Cele demontabile pot fi indepartate doar de medic, cele mobilizabile pot fi indepartate atat de pacient cat si de catre medic.

Protezele mobile sunt totale, inlocuiesc totii dintii sau partiale, doar un anumit numar de dinti. Insistam asupra principiului ca doar un medic stomatolog poate sa ofere solutia competenta fiecarei morofologii in parte.

Protezele sunt confectionate din acrilat, iar dintii la randul lor din acrilat, compozit sau ceramica.

Referindu-ne la cele mobile, rtebuie spus ca acestea necesita o anumita ingrijire.

Protezele fixe sunt unidentare, respectiv concepute pentru a restaura un singur element dentar sau pluridentare.

Toate protezele, indiferent ca sunt fixe sau mobile au acelasi debut, adica se fac dupa mulajele obtinute in cabinetul stomatologic. Sa subliniem ca parcurgem o etapa in care munca tehnicianului devine din ce in ce mai putin importanta, cel putin in acceptiunea clasica pe care o avem despre o astfel de profesie. Astfel, stomatologia moderna utilizeaza din ce in ce mai mult tehnica computerizata la realizarea protezelor.

La modul clasic vorbind, in functie de materialul folosit de tehnician, protezele pot fi metalice, metalo-acrilice, metalo-compozite, metalo-ceramice, integral ceramice sau din zirconiu.

Descrierile de mai sus ale protezelor sunt suficiente intelegerii unui pacient obisnuit, cu mentiunea ca rezolvarea medicala-protetica a absolut oricarei patologii nu poate fi realizata decat sub directa coordonare a medicului stomatolog. Cu riscul de a ne repeta, dentistul este singurul in masura de a da o solutie medicala.


Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  dr. Bradea Diana

Adresa:  Badea Cartan nr 8.(cabinet stomatologic situat in spate la piata Badea Cartan si biserica)

Localitate:  Timisoara

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentisttimisoaraa.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!