Cum sa prevenim parodontoza?

Cum sa prevenim parodontoza?

preventie paradontoza Vizualizari:  49665

 1. CE ESTE PARODONTOZA?
Numita stiintific parodontopatie marginala si popular “parodontoza”, aceasta afectiune
dentara se refera la imbolnavirea parodontiului marginal-aparatul de sustinere a dintilor in oasele maxilare ( gingii, ligamente dentare, etc). De cauza microbiana, parodontoza are o evolutie diferita in timp, de la caz la caz, insa rezultatul final este aproape intotdeauna  reprezentat de mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcadele dentare, uneori chiar la varste tinere. 


 


Studii antropologice si paleopatologice arata ca aceasta boala a insotit in mod constant evolutia umana inca din cele mai vechi timpuri; exista referiri la acest subiect in texte medicale antice din India (Susruta Samhita, Charaka Samhita), din China (scrierea lui Hwang-Ti), din Egipt (papirusul descoperit de George Ebers), Israel, la greci, romani si vechii arabi- toate vorbesc despre importanta igienei orale si despre boli ale tesuturilor moi din jurul dintilor.


 


 2.CARE SUNT CAUZELE ACESTEI BOLI?


 


         Factorul determinant al parodontozei este placa bacteriana, care incepe sa se formeze la o ora dupa periaj  si realizeaza o acumulare maxima dupa 30 de zile. Daca nu exista
o igiena orala corecta, bacteriile isi incep actiunea distructiva asupra tesuturilor dentare si a  gingiilor.
Factorii favorizanti sunt: fumatul, tartrul dentar, cariile, anomalii dento-maxilare, traume locale, etc. Exista si factori generali de sanatate care contribuie la instalarea acestei boli, cum sunt: o anumita predispozitie ereditara, tulburari endocrine si ale sistemului nervos, diabet s.a. Se pare ca persoanele care au in familie un istoric de parodontoza (rude apropiate care sufera de asa ceva) sunt mult mai predispuse la  imbolnavire, si de aceea se recomanda sa se prezinte la medic din timp, pentru controale regulate ce pot preveni sau chiar trata afectiunea inca de la primele semne.


 


 3.CARE SUNT SEMNELE PARODONTOZEI?


 


Intr-o prima faza a bolii se remrca o inflamatie a gingiilor, care devin rosii, tumefiate, dureroase si sangerande spontan sau la periaj. Netratata, aceasta gingivita se poate transforma in parodontopatie, insa acest lucru nu este obligatoriu. Trecerea catre parodontoza se face o data cu afectarea oaselor maxilare care se distrug, se demineralizeaza, isi micsoreaza volumul si astfel afecteaza implantarea dintilor. Practic, bolnavul simte o durere surda, difuza, la nivelul radacinilor dentare, de intensitate medie, care apare mai frecvent dimineata; de asemenea, el poate observa gingia rosie-violacee, sangerarea ei si chiar dezgolirea radacinilor dentare in anumite zone. De obicei, toate aceste semne sunt insotite de prezenta tartrului dentar, care este unul din factorii incriminati in aparitia parodontopatiei.


 


In fazele avansate ale bolii, dintii se misca si se pierd unul cate unul de pe arcadele dentare.


 


 


 


4.CUM SA PREVENIM PARODONTOZA?


 4.1.IGIENA


In primul rand, trebuie sa avem o igiena dentara corecta, ceea ce presupune periajul dintilor de doua ori pe zi (dimineata si seara), folosirea atei dentare, folosirea apei de gura, de preferat cu ingrediente naturale, dupa fiecare masa.


 


-periajul dentar- este de preferat sa se realizeze cu ajutorul unei periute cu peri naturali, care este mai flexibila si mai eficienta decat cea cu peri de plastic, si in acelasi timp este mai blanda cu gingiile. Se recomanda schimbarea ei la primele semne de deteriorare, ceea ce corespunde de obicei unui interval de 2-4 luni. Pasta de dinti este ideal sa contina ingrediente naturale de cea mai buna calitate, printre care se numara: argila, uleiurile volatile cu proprietati antiseptice, antibacteriene, propolisul. Tehnica de periaj dentar este foarte importanta si se deprinde, de obicei, in cabinetul stomatologic, sub supravegherea medicului sau igienistului dentar.


 


-ata dentara- este un mijloc de curatare la fel de obligatoriu ca si periuta , deoarece ea curate spatille dintre dinti, in care filamentele periei nu pot ajunge. De obicei, spatiile interdentare raman necuratate si acolo bacteriile se dezvolta in voie, alaturi de depozitele de tartru.


 


-apa de gura- se poate folosi in orice moment al zilei, fie pentru a indeparta resturile alimentare de pe dinti dupa masa, fie pur si simplu pentru a improspata respiratia. O reteta simpla  pentru prepararea unei ape de gura naturale este urmatoarea: la o cana de  apa (aprox. 250 ml) se adauga 2 picaturi de ulei volatil de menta si 2 picaturi de ulei esential de lamaie, se amesteca si se pastreaza in frigider maximum 2-3 zile; din solutia respectiva se folosesc cantitati mici, necesare clatirii gurii dupa masa.


 5.VIZITELE LA STOMATOLOG


O importanta foarte mare o au vizitele la dentist, astfel incat parodontoza sa poata fi detectata la timp, inca de la primele semne. De asemenea, este indicata
indepartarea profesionala a tartrului si a placii bacteriene, prin detartraj cu ultrasunete si periaj periodic, aplicarea air-flow-ului (jet profesional de bicarbonat de sodiu care curata foarte bine suprafatele dentare) si eventual, la nevoie, aplicatii antiiflamatoare pentru gingii.


 6.ALIMENTATIA


O alimentatie naturala, cat mai curata si sanatoasa, previne aparitia bolii parodontale. Alimentele rafinate, lipicioase, bogate in zaharuri, fainoase, (dulciuri, biscuiti, prajituri, caramele, paine, etc) favorizeaza dezvoltarea si activitatea bacteriilor raspunzatoare de producerea acestei afectiuni.


 


Pentru sanatatea gingiilor sunt importante vitaminele A si C, cu aport zilnic necesar de 800-1000 U.I si respectiv 60 mg.  Unul dintre cele mai mari concentrate de vitamina A si C este ardeiul iute, recunoscut ca fiind un remediu excelent prin proprietatile sale stimulente in ceea ce priveste circulatia sangvina si calitatile antiseptice. Alte alimente ce contin vitamina C sunt fructele (citrice, coacaze, capsuni, mere), legume si zarzavaturi, consumate crude sau cat mai putin prelucrate. Alimentele cu cel mai bogat continut in vitamina A sunt morcovii, cartofii dulci, ficatul, mango, spanac, caise, lapte, branza, oua.


 


Mierea este un aliment foarte valoros, cu multe proprietati benefice organismului uman, printre care si actiunea antibacteriana. Solutiile de miere contin peroxid de hidrogen  (apa oxigenata) care este extrem de agresiv impotriva bacteriilor, alaturi de alti compusi cu  proprietati asemanatoare.


 


In concluzie, parodontoza este o boala ce poate fi prevenita daca se respecta normele de igiena orala, alimentatie, iar controalele medicale de specialitate se fac periodic.


 


       

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Chiper Cristina

Adresa:  Intr. Biserica Alba nr.1, parter, ap.6, interfon 006, sector 1, Bucuresti (vis-a-vis de Hotel Radisson, Calea Victoriei)

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.lifedentalspa.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!