Reabilitarea aparatului dento-maxilar prin implanturi dentare

Reabilitarea aparatului dento-maxilar prin implanturi dentare

Reabilitarea aparatului dento maxilar Vizualizari:  4855

Cauzele pierderii dintilor sunt numeroase, cele mai frecvente ramanand insa parodontoza si complicatiile infectioase locale.
In cele ce urmeaza, va vom prezenta cateva situatii tipice cu care ne confruntam in practica noastra si rezolvarile lor personalizate.


Caz 1.
P.K. 31 ani actor in seriale TV - Munchen – Germania
 

 Pacientul s-a prezentat in clinica noastra acuzand dureri surde si miros neplacut din dreptul unui implant care fusese pus in urma cu cateva luni. Molarul a fost extras in urma unei infectii, iar in locul acestuia a fost inserat un implant fara a se indeparta minutios tesuturile infectate sau o greseala de tehnica a condus la situatia actuala. Astfel, la momentul consultatiei initiale pacientul prezenta tesut de granulatie infectat de jur imprejurul implantului, prezenta ce dusese la o pierdere considerabila a osului din imediata vecinatate a implantului si ca atare la compromiterea acestuia.

S-a procedat la extractia implantului, chiuretarea minutioasa a tesuturilor moi si a osului, implantarea in aceeasi sedinta a unui implant mai lung si mai gros plus completarea defectului cu os artificial, totul sub protectie antibiotica cu spectru larg.
Dupa aproximativ 4 luni s-a considerat ca se poate face coroana de portelan definitiva dandu-se pacientului instructiuni precise de igiena.
S-au facut controale repetate la aproximativ 6 luni iar controlul dupa 6 ani nu a prezentat nici o problema de adaptare sau pierdere osoasa.

Caz 2.

I.R., 54 ani director firma privata - Bucuresti - Romania
 

 

 Pacientul s-a prezentat in clinica noastra in urma diverselor incercari esuate de a trata o forma de parodontoza ce fusese descoperita in urma cu aproximativ 10 ani. Pe langa multiplele acuze de la nivelul cavitatii bucale, pacientul suferea si de problemele generale de sanatate, ulcer gastric si o nefrita rebela, patologii care pot avea ca si cauza parodontoza cronica sau pot fi agravate de aceasta. La mandibula purta o proteza mobila in urma pierderii dintilor parodontotici care-l deranja permanent si-i provoca senzatie de voma. Nu in ultimul rand respectiva proteza actionase asupra crestei mandibulare edentate provocand o atrofie importanta.

S-a procedat la 2 interventii largi, pe cate o arcada, intai la maxilar apoi la mandibula, pe principiul maximul intr-o sedinta operatorie, avand astfel o perspectiva larga asupra patologiei si minimizand riscul infectiilor de vecinatate. S-au utilizat tehnici originale de "operatie cu lambou" pentru eliminarea tesuturilor parodontotice, inaltarea sinusului maxilar si a osului mandibular cu implanturi puse in aceeasi sedinta.
Realizarea lucrarilor definitive din portelan s-a efectuat in 2 etape in functie de consolidarea osoasa, in prima faza la mandibula, ulterior la maxilar, astfel ca dupa aproximativ 8 luni reabilitarea era completa.
La 8 ani de la interventii, situatia implanturilor si a grefelor de os este excelenta.

Caz 3.
M.R. 58 ani profesor, Ploiesti – Romania
 

 Pacientul se prezinta cu o forma avansata de parodontoza ce a dus la compromiterea tuturor dintilor arcadei inferioare.

S-a procedat in aceeasi sedinta la extractia dintilor restanti, regularizarea crestei, plastia osoasa si implantarea a 9 implanturi.
Protezarea definitiva s-a realizat la aproximativ 3 luni de la interventie.
Dupa 3 ani de la interventie pacientul nu a prezentat nicio complicatie. Mai mult decat atat, se remarca la examenul clinic intraoral cat si la cel radiografic, o conformare atat a tesuturilor moi cat si a celor osoase in raport cu fortele masticatorii si cu contururile lucrarii protetice cu un rezultat estetic deosebit.




Dr. Daniel Traian Iordachescu
Medic specialist chirurgie OMF, implantologie, parodontologie
Doctor in stiinte medicale

Clinica ASCLEPIMED

Changing lives.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Assoc. Prof. Dr. Daniel Traian Iordachescu

Adresa:  -

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  www.biodentist.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!